Nu må Esbjerg bruge varmepumper i fjernvarmen – sandsynligvis

19. december 2018 kl. 15:241
Nu må Esbjerg bruge varmepumper i fjernvarmen – sandsynligvis
Illustration: Ørsted.
Odense, Aalborg og Esbjerg kommuner vil med stor sandsynlighed få dispensation fra kraftvarmekravet, som blandt andet forhindrer brug af store varmepumper i byernes fjernvarmeforsyning.
Artiklen er ældre end 30 dage

Nu ser det ud til, at de tre store byer med kulfyrede kraftvarmeværker kan få dispensation fra det såkaldte kraftvarmekrav, når de inden længe skal finde en erstatning for den eksisterende fjernvarme på kul. Et ønske, som de blandt andet har argumenteret for her i Ingeniøren.

Læs også: Biomasse eller varmepumper? I Esbjerg står slaget om fremtidens fjernvarme

Konkret betyder det, at Odense, Esbjerg og Aalborg kommuner i deres energiplanlægningen nu kan få lov at vælge en fjernvarmeforsyning fra for eksempel store varmepumper, solvarme, geotermi og/eller biomassefyret fjernvarme uden elproduktion. Frem for blot at skulle ombygge de kulfyrede kraftvarmeværker til biomassefyrede ditto.

Det er Energistyrelsen, som – efter at have undersøgt sagen – nu »forventer at der er en god mulighed inden for de gældende regler for at kunne hjælpe kommunerne på vej med udfasningen af kul afhængig af det enkelte projekt«.

Undersøgelse under pres

Ministeren har bedt Energistyrelsen undersøge sagen nærmere efter pres fra energiforligskredsen og fra borgmestrene i de tre byer. Et pres, som nu tilsyneladende har båret frugt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Rundspørge: Politikere arbejder på en løsning for de store kulkraftværker

»Vi er glade for at ministeren har lyttet og nu åbner for skræddersyede løsninger for de enkelte værker,« siger energiordfører Jens Joel fra Socialdemokratiet.

Læs også: Fjernvarme Fyn: Varmepumper eller biomasse - vi kender ikke reglerne

Esbjergs borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) kalder udmeldingen for en fantastisk julegave:

Artiklen fortsætter efter annoncen

»I stedet for en større investering i et biomassefyret kraftvarmeværk bliver der nu mulighed for at basere fremtidens fjernvarme på fremtidens løsninger i stedet for fortidens teknologi,« siger borgmesteren ifølge Jydske Vestkysten.

Afviser stort biomasseværk

Teknisk chef i Din Forsyning i Esbjerg Claus A. Nielsen vil over for netmediet Energiwatch ikke pege på, præcis hvilke alternativer der er mulighed for at bygge i eksempelvis Esbjerg.

Men han tilkendegiver, at Ørsteds oprindelige planer for et stort biomassefyret kraftvarmeværk ikke bliver realiseret:

Læs også: Nordjyllandsværket i knibe: Håber på dispensation til store varmepumper

»Vi vil helt sikkert ikke investere i et stort biomassefyret kraftvarmeværk. Det er hverken økonomisk eller teknologisk attraktivt. Men hvis Ørsted kan præsentere os for en fornuftig løsning, der tilbyder et bedre produkt eller en lavere pris, så har vi intet imod at fortsætte samarbejdet med dem, ligesom vi gerne samarbejder med andre,« siger Claus A. Nielsen.

Analyse af forsyningssikkerhed igang

Det er bestemt i Energiaftalen, at man som udgangspunkt vil afskaffe kraftvarmekravet, og at det først skal ske i de mindre fjernvarmeområder fra 1. januar 2019.

Samtidig besluttede man at se på muligheden for lempelse af kraftvarmekravet også i de mellemstore og store områder. Det skal dog først ske, efter at man har analyseret konsekvenserne for blandt andet forsyningssikkerheden.

Læs også: Tænketank: Kystnære kraftværker bør ombygges med varmepumper

Denne analyse er igangsat og ventes færdig i 2019. Men da der er et presserende behov for at træffe investeringsbeslutninger i de tre byer, har styrelsen altså nu åbnet for, at kommunerne kan søge om dispensation fra kraftvarmekravet allerede nu.

1 kommentar.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
20. december 2018 kl. 11:26

Artiklen kunne med fordel være underbygget med en fakta-beskrivelse af de alternative, tekniske, løsninger.

De fleste læsere forstår umiddelbart, at e.g. biomasse fyrede kedler til fjernvarme ønskes erstattet med varmepumper - dvs. elenergig, antageligt fra vindmøller issær, bruges til opvarmning.

Men hvorfor er der egentlig en lov om kraft-varme ? Det er der sikkert fordi, i fortiden, var el en knap ressource OG samproduktion af el og varme kunne give meget høj virkningsgrad (over 90%), og DERFOR ønskede lovgiverne samproduktion (i modsætning til ren elproduktion med virkningsgrad under 50%) - det var altså energiøkonomisk at udnytte de sidste 40-45% af brændslets energi.

nu er el ikke den sammme knappe ressource, og DERFOR er en ændring meget fornuftig.

HVORFOR ER DENNE FORKLARING I MEDTAGET I ARTIKLEN ?