Nu lysner det: Strømmen er tilbage i seks atomreaktorer

Der er stigende optimisme på Japans ødelagte Fukushima-atomkraftværk. Arbejdet med at etablere ekstern strøm til kraftværket fortsætter, og ifølge internationale medier er alle seks reaktorer nu koblet til eksterne strømforsyning.

»Der er lys for enden af tunnelen,« siger premierminister Naoto Kan ifølge The Vancuver Sun.

Der har været udslip af hvid røg, formentlig damp, fra reaktor to og tre, men ifølge Tepco påvirker det ikke arbejdet med at genetablere strømforsyningen til kraftværket. Det er nødvendigt for at få gang i værkets kølesystemer og diverse overvågningssystemer.

Læs også: Så kraftig er strålingen fra Fukushima

Teknikerne har desuden åbnet en ventil til tagkonstruktionen over bassinerne med brugt brændsel ved reaktor fem og seks. Det sker for at undgå nye brinteksplosioner, oplyser JAIF.

Tepco anvender i øjeblikket brandbiler for at skaffe vand nok til at køle det brugte brændsel fra reaktor tre og fire. Indtil videre er der alene sprøjtet 3.600 ton vand over reaktor tre, oplyser tv-stationen NHK.

Tsunami på 14 meter ramte Fukushima

Ifølge Tepco blev Fukushima ramt af en 14 meter høj tsunami. Det er næsten tre gang højere end, hvad kraftværket er bygget til, og hvad Tepco forventede var muligt.

Selskabet har undersøgt bygningerne, som alle er bygget mellem 10 og 13 meter over havoverfladen, men som blev delvist oversvømmet.

Robotter måler radioaktivitet i atomkraftværk

I går sendte japanerne specialudviklede robotter ind i kraftværket for blandt andet at måle radioaktivitet. De er udviklet af Japans Nuclear Safety Technology Center efter en ulykke på Tokaimura, hvor to personer mistede livet.

Robotterne anvender 3D billeder og kan køre 2,4 km/h på larvefødder. De vejer 600 kilo.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Et stort atomkraftværk ramt af verdens femte kraftigste registrerede jordskælv og en helt usandsynlig stor tsunami, hvilket kun indtil videre har resulteret i tekniske og faglige problemer, samt manglende produktion. Så kan vi vist ikke komme nærmere på sikker energi produktion.

 • 0
 • 0

Så kan vi vist ikke komme nærmere på sikker energi produktion.

Jo det kan vi godt. Vi kan erstatte den nuværende reaktorflåde med de mere robuste Gen3+ LWR og samtidig høste erfaringerne af Fukushima.

Fokusområderne må være: Større margin for external hazards. Mere adgang til nødstrøm. Mere adgang til mere kølevand. Større afstand mellem reaktorerne så uheld ikke kommer i serier. Udvikling i beredskabets udstyr og rutiner.

Paradoksalt kan Fukushima øge sikkerheden frem over.

 • 0
 • 0

Artiklens semantik udspænder et bredt fortolkningsfelt, som kan strække sig fra, at man har en indtil videre ubenyttet stikkontakt med strøm i klar ved hver reaktor, og til at man faktisk har tilsluttet strøm til hver reaktors elektriske installationer, og at disse installationer virker.

Man har IKKE etableret strøm:

 • Arbejdet med at etablere ekstern strøm til kraftværket fortsætter
 • ifølge Tepco påvirker det ikke arbejdet med at genetablere strømforsyningen til kraftværket

Man HAR etableret strøm:

 • Strømmen er tilbage i seks atomreaktorer
 • nu er der koblet strøm til alle seks reaktorer
 • ifølge internationale medier er alle seks reaktorer nu koblet til eksterne strømforsyning

Uanset om strømmen virker, så kan man i hvert fald ikke pumpe vand med den endnu:

 • Tepco anvender i øjeblikket brandbiler for at skaffe vand nok til at køle det brugte brændsel fra reaktor tre og fire
 • 0
 • 0

Jeg så lige på jibtv, at man nu anvender 'betonsprøjter', med så lange arme, at de kan række helt ind over bassinerne, og fylde vand lige ned i dem.

Dét kan jeg se som et stort fremskridt.

Man må håbe at betonsprøjterne har en vandslange i måsen, så de kan sprøjte kontinuerligt.

 • 0
 • 0

I relation til strøm i bygningerne hørte jeg lige en talsmand på jibtv, sige "We have to connect it". Det fremgik ikke helt klart i hvilket omfang dette anddrog bygning 2 alene, eller om det anddrog bygning 1 - 4. (5 & 6 er svjv allerede 'connected')

 • 0
 • 0

Paradoksalt kan Fukushima øge sikkerheden frem over.

Der er intet paradoks i det - det er nærmere paradoksalt at ulykker ofte ikke giver ret meget på sikkerheden. Læren fra denne hændelse kunne også strækkes ud til andre områder end lige a-kraft. Men det evner mennesker som regel ikke.

En klog m/k har sagt: "man kan ikke lære af andres fejl og man skal være glad hvis man lære af sine egne".

 • 0
 • 0

Et stort atomkraftværk ramt af verdens femte kraftigste registrerede jordskælv og en helt usandsynlig stor tsunami, hvilket kun indtil videre har resulteret i tekniske og faglige problemer, samt manglende produktion.

Avaba, der er lukket betydelige mængder cæsium og iodine ud til vores fødekæde, at der indtil videre kun er 221 gange så meget i vandet ud for kysten og det kun er 25 gange over det tilladte, og at en japaner kan indtage sit gennemsnits forbrug af mælk i et helt år uden at få mere end hvad der svare til en CT scanning, jo men har Japanerne ikke et ret lavt mælkeforbrug, størrelsen oplyses jo ikke, og hvad sker der så med en skandinav der konsumerer en halv til en hel liter om dagen? Og hvad med grøntsager og fisk og kalvekød, kan man garantere at kalven hverken får mælk eller grønt, eller at den i det mindste udskiller stofferne inden slagtning. De faglig-tekniske problemer og den manglende produktion er da det mindste problem, det radioaktive nedfald sætter redningsarbejdet på vågeblus, og de overlevende ved ikke om eller hvornår de kan vende hjem, og hvordan genopbygger man i øvrigt et totalsmadret og kontamineret byområde, det radioaktive støv spiller en afgørende rolle.

 • 0
 • 0

Jod-131 halveres på 8 dage ved henfald, og cæsium har en biologisk halveringstid på et par måneder. Kalve slagtes vist relativt tidligt i japan, hvis det skal være den eksklusive slags, men inden da er det meste cæsium røget ud igen.

 • 0
 • 0

Til: Jakob Hede Madsen 22. mar 2011 kl 14:14

Vand leveres nu med betonsprøjter.

Jeg så lige på jibtv, at man nu anvender 'betonsprøjter', med så lange arme, at de kan række helt ind over bassinerne, og fylde vand lige ned i dem. Dét kan jeg se som et stort fremskridt. Man må håbe at betonsprøjterne har en vandslange i måsen, så de kan sprøjte kontinuerligt.

Også min erfaring.

Til PFBC kedlerne benyttede vi betonpumper for at fyre med kulpasta ved trykket 16 bar. De samme pumper spolede kalken ud af Kanaltunnelen og byggede sakrofagen over Tjernobil. Vores leveranser blev forsinket, og jeg så hos dem først de blyklædte biler og siden fjernstyrede til den radioaktive miljø.

Leverandør var og er Putzmeister udenfor Stuttgart: http://www.putzmeister.com/cps/rde/xchg/pm... De har allerede en notits om indsatsen i Japan!

Det var første gang jeg boede på et hotel med indbygget bryggeri, hilser Tyge

 • 0
 • 0

Et stort atomkraftværk ramt af verdens femte kraftigste registrerede jordskælv og en helt usandsynlig stor tsunami, hvilket kun indtil videre har resulteret i tekniske og faglige problemer, samt manglende produktion.

Så kan vi vist ikke komme nærmere på sikker energi produktion.

Joh, det kan vi godt:

Vi kan sikre nødspændingsforsyningen, sikre mod brinteksplosioner sikre brug brændselslagrene sikre nedblæsningsbassinet sikre passiv køling

Vi kan analysere Fukushima for fejlkæden og analysere om der var andre ting der nær var gået helt galt. For eksempel at RCIC (Reactor Isolation Cooling) tilsyneladende fejlede. Jeg vil iøvrigt næsten være villig til æde min gamle hat, hvis der ikke ligger en partiel nedsmeltning i en eller anden tryktank.

Interessant nok kan det være BWRs placering af kontrolstavene i bunden af tryktanken der i det tilfælde har forhindret en egentlig nedsmeltning.

Så kan vi sammenligne med ESBWR og indføre påvirkningerne på Fukushima i de designkriterier der ligger til grund for det nyere design.

AOB ? Som eksempel : Hvad med eksterne stigrør til indpumpning af kølevand.

Når vi så får gennemanalyseret fejlårsagskæderne og faktiske samt potentielle fejlmuligheder, kan vi måske godt tillade os at mene vi er blevet klogere.

I sidste ende kan det godt være vi har fået bevist at der var restsikkerhed tilbage i BWR 1 designet og design'katastrofen' for ESBWR er blevet bekræftet, men det er ikke noget vi ved eller kan dokumentere endnu.

mvh Jens

 • 0
 • 0

Ifølge nhk er lyset blevet tændt i kontrolrum 3.

Det var såvidt jeg nåede, ved to visninger, at opfatte det foreløbige omfang af faktiske tilslutninger, ud over bygning 5 & 6.

Strøm er ført frem til 1,2 & 4, men ikke ikke tændt/tilsluttet.

Så altså fraset bygning 5 & 6, som ikke har været i alvorlig krise, så konstituerer lys i eet kontrolrum ud af fire bygninger med både Spent Fuel Pool og reaktor altså; "Strømmen er tilbage i seks atomreaktorer."...

Det næste skridt i planerne er at tænde for måleudstyr i bygning 3, for at kunne overvåge reaktor 3.

Dernæst vil man forsøge at tilslutte diverse pumper, for at kunne fylde sfp, og injicere vand i reaktoren, men man ved ikke om pumperne er ødelagte.

Man vil også forsøge at tænde for strømmen i de tre andre skadede bygninger.

 • 0
 • 0

Efter sådan et jordskælv og oversvømmelse med saltvand kan det tage tid at få el- og oljesystem til at fungere igen. Visse komponenter må antageligt skiftes ud helt, hvis det skal gå hurtigt, hilser Tyge

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten