Nu løbes det fleksible elforbrug omsider i gang
more_vert
close
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Nu løbes det fleksible elforbrug omsider i gang

Illustration: Radius

Netselskabet Radius i københavnsområdet og NRGI Net i Østjylland er de første netselskaber, der gradvist går over til at opkræve en højere pris for at transportere strøm i visse timer omkring spisetid.

Dermed tager man omsider de første skridt mod at få forbrugerne til at flytte deres elforbrug fra spidslastimerne – og dermed er man startet på at tilpasse husstandenes elforbrug til den variable elproduktion fra vedvarende energikilder.

Læs også: Høje nettariffer på el sikrer forspring for varmepumper drevet af naturgas

De nye nettariffer skal betales af alle husstande i det pågældende netselskabs område og kan ikke vælges fra.

Radius’ nye nettariffer er allerede trådt i kraft for cirka 30.000 af selskabets kunder.

Netselskabet Radius er ved at installere denne elmåler hos deres kunder. Illustration: Radius

Det blev fyldigt omtalt i weekenden og betyder en betaling på hele 83,5 øre pr. leveret kWh strøm mellem kl. 17 og 20 i vinterhalvåret og 32,36 øre resten af tiden.

Tidligere lå årstariffen på 37,5 øre pr. kWh.

Læs også: Ny forsinkelse: Danskerne venter stadig på det fleksible elforbrug

»Samlet set bliver betalingen til elnettet dog ikke dyrere for kunder, der ikke ændrer adfærd. Men man kan spare penge, hvis man flytter sit elforbrug væk fra spisetid,« beroliger adm. direktør for Radius Jens Fossar Madsen.

Fjernaflæste målere er forudsætningen

Også elforbrugere i NRGI Nets område bliver nu pålagt at betale mere i nettarif mellem kl. 17 og kl. 20 fra oktober til og med marts. Konkret 35,49 øre pr. kWh i højprisperiode og 13,46 øre pr. kWh i resten af perioden.

NRGI Net leverer strøm i Aarhus-området, i Nord- Og Syddjurs kommuner samt i Hedensted Kommune.

Læs også: Kamstrup skal udskifte 1.500 elmålere om dagen for Dong

Når det bliver muligt at opkræve tidsafhængige tariffer, skyldes det udrulning af fjernaflæste elmålere, som på timebasis selv kan rapportere forbrugsdata ind til netselskabet.

Sådanne målere har været på plads i flere år hos hovedparten af netselskaberne – bortset fra blandt andre Radius (tidligere Dong Energy Net) – og to tredjedele af alle elforbrugere har i dag installeret en fjernaflæst måler.

Radius er ved at udrulle de mange målere, der efterhånden vil åbne for fleksafregning. Blå betyder, at målerne er opsat, orange at man er i gang, og grå at udrulning er planlagt. Illustration: Radius

Radius er nu i gang med udrulning af fjernaflæste elmålere i sit område, hvor selskabet frem mod 2020 skal disse målere hos deres cirka 1 million kunder.

Markedsmodel lod vente

Timeaflæsning eller fleks-afregning, som det hedder i fagsprog, er også en forudsætning for, at elhandlerne eller -leverandørerne kan følge trop og tilbyde elpriser, der på samme måde indretter sig efter tidspunktet på døgnet, hvor strømmen bliver brugt.

En prismodel, som flere handelsselskaber allerede er begyndt at reklamere med.

Læs også: Negative elpriser: Usædvanligt længe fik vi penge for at bruge julestrøm

Oprindelig var den fleksible afregning af strøm planlagt til at kunne starte i 2016, men da myndighederne ikke kunne beslutte sig for en passende afregningsmodel til formålet, blev sagen trukket i langdrag.

I dag har alle elnetselskaber dog indsendt konkrete planer for fleks-afregning og dermed åbnet muligheden for de differentierede nettariffer og elpriser.

Læs også: Billig strøm om natten ender med at blive mindst to år forsinket

I dag har man som forbruger kun kontakt med sit elhandelsselskab, som sender forbrugeren en samlet regning for både selve strømmen og for transport af strømmen.

Ifølge Radius vil de cirka 120.000 kunder, som fra 1. januar skal betale den nye tarif, få brev fra deres handelsselskab i løbet af januar om de nye priser.

Det er ligesom i meget gamle dage - man fik kun varmen, hvis der var samlet brænde....

Forbedret eller forringet livskvalitet?

  • 5
  • 2

"Samlet set bliver betalingen til elnettet dog ikke dyrere for kunder, der ikke ændrer adfærd. "

Tør adm. direktør for Radius Jens Vossar Rasmussen tegenbogen tale her? eller ved han godt at det er en løgn han fortæller? Er han villig til at sikre at folk der ikke ændre adfærd ikke betaler mere end de gør i dag? således at disse personer bliver økonomisk kompenceret hvis det viser sig at denne øget pris kommer til at koste forbrugerne penge, jeg tvivler...

  • 20
  • 9