Nu kredser rumsonden Rosetta om kometen 67P

24. august 2014 kl. 12:0011
For første gang nogensinde kredser en rumsonde nu om en komet, og vi vil få helt ny viden om disse himmellegemer. Det er endda planen at lande på kometkernen og analysere boreprøver af kometkernen.
Artiklen er ældre end 30 dage

Kometen 67P/Tjurjumov-Gerasimenko har fået fint besøg. Efter en ti år lang rumrejse, hvor der er blevet tilbagelagt 6,4 milliarder kilometer, er den europæiske rumsonde Rosetta endelig fremme.

Nu følger rumsonden kometen i dens bane rundt om Solen. I dag er Rosetta cirka 50 km fra kometen, der er fire kilometer på den længste led.

Det er planen, at sonden fra 10. september skal kredse rundt om 67P i en afstand af kun 30 km, alt imens kometen kommer stadig tættere på Solen, og en måned senere skal afstanden til kometen reduceres til sølle ti km.

I kredsløb om kometen skal rumsonden foretage et væld af målinger ved hjælp af 11 forskellige instrumenter, alt imens 67P varmes op af Solens stråler og begynder at få hale. Den beskidte isklump, der overraskende har vist sig at have en højst uregelmæssig form, idet den nærmest ligner en stor badeand, skal undersøges i alle ender og kanter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Forskerne vil nemlig rigtig gerne vide mere om kometer, som er en slags efterladenskaber fra solsystemets dannelse. De menes at have en sammensætning, der afspejler den sky af molekyler, som solsystemet opstod af for godt 4,6 milliarder år siden. Desuden mistænker forskerne kometer for at have spillet en stor rolle for vandet her på Jorden. Det kan meget vel være kometer og isholdige asteroider, vi kan takke for verdenshavene.

Eksperimenterne kan gå i gang

Endelig kan de mange instrumenter om bord på Rosetta komme i gang med at foretage målinger. Støv og gas fra kometen skal analyseres grundigt, og instrumentet Giada – Grain Impact Analyser and Dust Accumulator – har da også allerede indfanget de første støvpartikler.

Støvet frigives, når is på kometkernens overflade sublimerer, altså går fra fast form til gasform. Forskerne forventer, at partiklerne består af silikater og organiske molekyler, men om det nu også er tilfældet, vil først vise sig, når instrumentet Cosima kommer ordentlig op i omdrejninger. Det skal nemlig analysere støvpartiklerne og finde den kemiske sammensætning af dem.

Andre instrumenter analyserer de gasser, der frigives fra kometkernen, og dens massefylde, indre struktur og elektriske og magnetiske egenskaber bliver også målt. Vi vil utvivlsomt være blevet meget klogere på kometer, end vi har været før, når missionen slutter ved udgangen af næste år.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Før da skal et 96 kg tungt landingsmodul kaldet Philae slippes løs fra Rosetta, og det skal forsøge at foretage en blød landing på 67P – et vovestykke uden sidestykke i rumfartshistorien. I de kommende uger skal billeder fra Rosetta analyseres grundigt, så det mest optimale landingssted kan udvælges.

Den 11. november bliver det alvor. Så skal Philae lande på 67P, som er så lille, at tyngdekraften på kometkernen kun er en milliontedel så kraftig som på Jorden. Hvis det ikke var for harpuner, der skydes ned i kometkernen ved landingen, kunne man risikere, at Philae blot hoppede tilbage ud i rummet.

Philae er et veritabelt laboratorium med indbygget boresystem, så der kan hentes prøver op fra 23 centimeters dybde. Boreprøverne analyseres med forskellige instrumenter, og data sendes løbende til Jorden via Rosetta.

Kom livets byggesten fra kometer?

Ud over at bringe vand til Jorden kan kometerne også have leveret de byggesten, som biologiske molekyler består af – forholdsvis komplekse organiske molekyler som for eksempel aminosyrer.

Teorien om, at kometer har været vigtige for det jordiske livs opståen, vil få rygvind, hvis Philae finder aminosyrer på kometkernen – især hvis det er den form for venstre­drejede aminosyrer, som livet på Jorden foretrækker. Så kan Philae måske være med til at give svaret på livets gåde.

Det er umuligt at forudsige, hvor længe Philae holder til det barske miljø på overfladen af en komet, der bliver stadig mere aktiv, efterhånden som den nærmer sig Solen. Forskerne i den europæiske rumfartsorganisation, ESA, håber på, at den i det mindste vil sende data hjem til Jorden i en uges tid – hvis den altså overhovedet når helskindet frem til kometkernen.

Hvis Philae kan holde sig fast på kometen, og landingsmodulets solceller får lys nok til at levere strøm til instrumenterne, så kan forskerne måske få data i længere tid end den uge, som batterierne rækker til – måske helt frem til 13. august 2015, hvor afstanden mellem Solen og 67P vil være 186 millioner kilometer. Tættere på Solen kommer kometen ikke i denne omgang.

Til den tid vil kometen for alvor blive aktiv og udspy store mængder gas og støv, så det er nok ikke særlig sandsynligt, at Philae overlever så længe.

Til gengæld har Rosetta en god chance for at kunne fortsætte med at følge kometen, mens den er mest aktiv, og mens den igen bevæger sig væk fra Solen og langsomt mister den hale af gas og støv, som vi normalt kender kometer på.

11 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
13
25. august 2014 kl. 14:54

kan godt være. Så tager en orbit med r~= 10 km omkring 15 dage - give and take

12
25. august 2014 kl. 14:33

Det sidste af banen ligner nu et kredsløb.

10
25. august 2014 kl. 13:48

rosetta er ikke i orbit som eks en satellit rundt omkring jorden. De følges ad og så ændrer rosetta en gang imellem kurs (en trekantet bane) Google og find ESA (triangular orbit)

9
25. august 2014 kl. 07:37

Peter Hansen:

Hvor kommer meteoriter fra?

Mange steder fra; f.eks. Mars, asteroider og kometer.

Du antyder måske, at det er omsonst at undersøge kometen, når der falder støv herned; men der er mange grunde til at undersøge det på kometen selv. F.eks.:

Kometsne vil ikke overleve rejsen eller sammensætningen ændres pga. sublimation, stråling undervejs.

Kometstøv vil i mange tilfælde ikke slippe gennem atmosfæren og vil være vanskelige at finde. Findes de, er det uvist, hvor længe og hvor meget de har været påvirket af miljøet på Jorden.

Partiklerne på kometens overflade kan sættes ind i deres rette kontekst mht. omgivende strukturer, temperaturer, uforandret kemi, kometens bane og historie, magnetisering af partikler i forhold til kernens magnetiske egenskaber og meget mere. Alene forskellige partikeltypers forekomst er interessant.

Partiklernes egenskaber kan være forskellige på forskellige lokaliteter af kernen. Sonden kan godt nok kun studere dem direkte på én lokalitet, men med remote sensing kan man sammenligne andre dele af kometen og bruge de direkte studier som "ground verification".

8
25. august 2014 kl. 07:18

Der tales om at tyngdekraften er en milliontedel af Jordens, men i hvilken afstand?

Der står, at det er kometkernen.

Nu har kernen jo en fjollet facon. Hvis man sætter en kugle med diameter 4 km (kernens længste led) og en densitet som vand, vil man på overfladen have 0,0000569 g (= 1/17.500 af Jordens).

Halverer man densiteten (for let at kompensere for den mærkelige facon) fås 0,0000285 g (= 1/35.000). Altså væsentligt mere end 1/1.000.000.

Og det er underdrevet, da kometen formentlig har en fastere kerne end is.

Tyngden er nok også stærkere, hvis man går ned på kernens smalle del (afhængigt af dens mere detaljerede facon).

I 50 km afstand fra en 4-km vandkugle er der 0,000000084 g (= 1/12.000.000).

7
24. august 2014 kl. 19:53

Der tales om at tyngdekraften er en milliontedel af Jordens, men i hvilken afstand? På et kugleformet legeme med ens massefylde vil tyngdekraften på overfladen være proportional med radius, så jeg får det til et sted mellem 10e-4 og 10e-5 på overfladen, da kometen sikkert har mindre massefylde end Jorden. Massen af kometen er kun 0.2*10e-11 af Jordens, så hvad menes der.

4
24. august 2014 kl. 16:29

de ikke kan sende en prøve tilbage til jorden

1
24. august 2014 kl. 13:16

Utroligt at man kan få den i kredsløb om sådan en lille ting. Det er lige før at kometen går i kredsløb om rumsonden. Synes det er svært nok i Kerbal space program :-)