Nu kommer verdens største undersøgelse: Giver gensplejset majs og Roundup-rester kræft?
more_vert
close
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Nu kommer verdens største undersøgelse: Giver gensplejset majs og Roundup-rester kræft?

Til næste år går verdens hidtil største undersøgelse af sikkerheden ved at indtage genmodificerede fødevarer i gang. Den russisk forankrede forskergruppe Factor GMO vil bruge i omegnen af 150 millioner kroner på at fodre 6.000 rotter med en diæt af genmodificerede majs fra Monsanto og vand med en tilladt dosis af verdens mest solgte sprøjtemiddel,
Roundup.

Forsøget skal løbe over to til tre år, og formålet er ifølge gruppen at besvare spørgsmålet:

Er genmodificerede afgrøder og det pesticid, som de er skabt til at modstå, skadeligt for menneskers helbred?

For to år siden mente en fransk forskningsgruppe ledet af professor Gilles-Éric Séralini at have svaret, da den på basis af et mindre, men lignende forsøg konkluderede, at genmodificerede majs og Roundup under den tilladte grænse fik rotterne til at udvikle flere kræftsvulster.

Forsøget udløste ramaskrig fra flere hundrede forskere, der blandt andet kritiserede, at den anvendte gruppe på 200 rotter var for lille til, at man kunne konkludere noget statistisk signifikant på baggrund af resultaterne.

Læs også: DTU-forsker om slettet Roundup-artikel: Usædvanligt og problematisk

Et andet kritikpunkt var, at den anvendte rotterace er kendt for at udvikle kræft. Her forsvarede den franske professor sig dog med, at Monsanto har brugt den selvsamme race til sine forsøg med Roundup og genmodificerede majs.

Kritikken resulterede i, at forskningsartiklen blev trukket tilbage fra tidsskriftet Food and Chemical Toxicology. I juni i år blev den dog genudgivet i et open access-tidsskrift, Environmental Sciences Europe.

Læs også: Fransk professor var på tynd is: Kontroversiel Roundup-artikel fjernet af tidsskrift

Problemet med det statistiske grundlag håber Factor GMO at undgå med de 6.000 rotter, og ifølge gruppen selv mangler der uvildig forskning på området.

»Alle de sikkerhedstests, der bruges til at retfærdiggøre genmodificerede fødevarer på markedet, bliver udført af forskere, der er finansieret af GMO/pesticidindustrien. Factor GMO er et af de vigtige studier, der burde være lavet, før GMO’er og glyphosat-baserede ukrudtsmidler blev sluppet løs i miljøet,« skriver gruppen på sin hjemmeside.

Et fransk forsøg konkluderede i 2012, at Roundup og GM-majs gav forsøgsrotter kræft. I 2013 blev det trukket tilbage, fordi gruppen på 200 rotter var for lille. Nu prøver en russisk funderet gruppe med 6.000 rotter.]

Den italienske kræftspecialist Fiorella Belpoggi, der skal være med til at evaluere studiets resultater, understreger dog over for The Guardian, at man ikke har forudindtagede holdninger mod hverken genmodificerede fødevarer eller Roundup:

»Det er slet ikke et anti-GMO-studie. Vi er neutrale, og vi ved endnu ikke, om det er godt eller dårligt. Måske bliver jeg en dag cheerleader for Monsanto.«

Læs også: Omstridt professor genudgiver studie om Roundup og GMO, der giver kræft

Factor GMO gør resultaterne offentligt tilgængelige, når studiet er færdigt. Alle kan bidrage økonomisk til forskningen – bortset fra personer med tilknytning til GMO/pesticidindustrien.

http://factorgmo.com/25-million-gmo-and-pe...

Jeg har ikke haft tid til at sætte mig ind baggrunds-materialet. Ovenstående link er en start.

Personligt er jeg imod RoundUp, da stoffer relateret til det's brug forefindes i en stor procentdel af de danske drikkevandsboringer. Kilden til dette udsagn er 1. person fra grundvandsfolk, som bl.a arbejder med drikkevandsforsyning til København.

Alene af den årsag burde vi i Danmark interessere os i om dette forskningsprojekt bliver objektivt støttet/udført. Jeg har lige skimtet lidt på nettet og set mange fornuftige konstruktive kritiske ryster/ postive tilkendegivelser.

Jeg er endnu ikke nok inde i stoffet til at vurdere objektiviteten i Internettets lægmands-forum. Ovenstående link er en start.

  • 3
  • 5

Det er jo glimrende med forskning, så længe det er ordentlig forskning.

Jeg kan imidlertid godt være lidt nervøs, for der er tidligere kommet rent ud sagt bizare studier fra Rusland. Jeg kan selvfølgelig ikke vide hvad der ligger bag, men det kunne evt. være en form for antiamerikansk agenda.

Neutrale siger talspersonen. Graver man lidt dybere på deres egen hjemmeside finder man:

"The Russian non-government organization National Association for Genetic Safety (NAGS) is the initiator and coordinator of the Factor GMO experiment."

Fra NAGS hjemmeside:

"National Association for Genetic Safety (NAGS) was formed in March, 2004, as a non-governmental, non-profit organization based in Moscow, Russia. NAGS’s activities are aimed to contribute the protection of biological and genetic safety of humankind and the environment, and to promote sustainable development ideas in human consciousness..........
Since its foundation NAGS has had a great influence on the development of public debate concerning the safety of modern biotechnology, including GMOs, in Russia.
.......NAGS supports the idea of the priority development of organic agriculture in Russia. NAGS’s experts take part in creating legislative initiatives for the ecological agriculture system in Russia and makes recommendations for the russian authorities on the issue. NAGS pays special attention to the preservation of Russian agricultural breeds and varieties."

Det er altså i bedste fald en øko-orienteret NGO som står bag forsøget.

  • 7
  • 2