Nu kommer Grønlands første rubin- og safirmine

Det Røde Fjeld er meget sigende navnet på den 110 km2 store lokalitet, hvor det canadiske mineselskab True North Gems nu har fået grønt lys fra Grønlands regering, Naalakkersuisut, til at udvinde rubiner og pink safirer og til at anvende de anlæg og den produktionsmetode, som selskabet har ansøgt om.

Efter ti års forundersøgelser, hvor Grontmij har gennemført analysen af minens samfundsnyttige bæredygtighed, og Rambøll dens miljøkonsekvenser, ser True North Gems nu frem til at anlægge minen, siger mineselskabets administrerende direktør, Nick Houghton:

»TNG er tilfreds med godkendelsen til produktion og anlæg, som gør os i stand til at komme videre med projektet. Vi glæder os til at komme i gang med anlægsfasen, så vi hurtigst muligt kan komme i gang med selve produktionen,« siger han.

Rubinprojektet Aappaluttoq (Foto: True North Gems) Illustration: true north gems

Det er et år siden, selskabet søgte Råstofstyrelsen om tilladelse til at udnytte forekomsten af rubiner og safirer ved Aappaluttoq, hvis nærmeste lokalitet er Qeqertarsuatsiaat eller Fiskenæsset, en lille bygd på vestkysten med lidt over 200 indbyggere, 150 kilometer syd for Nuuk og udelukkende tilgængelig med båd eller helikopter.

Ifølge seniorrådgiver Peter Aastrup fra Institut for Bioscience ved Aarhus Universitet er projektets vigtigste miljømæssige aspekt ændringen af den del af søen, hvor brydningen sker, og den del, hvor tailings, dvs. affald fra processen, bliver deponeret.

‘Vandspejlet i en del af søen vil blive sænket, og tailings vil blive deponeret i en del af søen', oplyser han på instituttets hjemmeside.

Der står også, at selskabet ved rensningsprocessen i Nuuk skal anvende det stærkt ætsende flussyre, som der er strenge krav til at håndtere og uskadeliggøre efter brug.

»Konsekvenserne af at sænke vandspejlet vil overvejende være af æstetisk karakter, mens minen er i drift. Efter minens nedlukning bliver søen fyldt op igen,« forklarer Peter Aastrup.

»Tailings vil være tiloversblivende bjergarter fra en proces kaldet tyngdeseparation, hvor de tunge rubinholdige bjergarter skilles fra resten af materialet. Disse tailings vil altså indeholde eksisterende bjergartsmateriale fra området. Til processen anvendes hjælpestoffet ferrosilicium, en slags jernpulver. Langt det meste ferrosilicium genbruges i processen, men ganske lidt vil også komme ud i søen sammen med tailings,« tilføjer han.

Åbent brud

Rubinforekomsten ligger på og under en halvø i søen omkring 230 m over havets overflade og knap tre kilometer fra fjorden Tasiusaa. Mineprojektet omfatter infrastruktur og faciliteter til forarbejdning af malm. Der bliver tale om et åbent brud, og nær minen bliver procesanlæg til knusning, sigtning, vaskning og sortering af malmen opført. Fra procesanlægget bliver råkoncentratet sejlet til Nuuk, hvor det bliver yderligere koncentreret.

Rubinerne og de pink safirer fra Aappaluttoq i Grønland er indlejret i en metamorf bjergart, som blev dannet under de geologiske processer, der skabte Grønland for millioner af år siden. (Foto: True North Gems) Illustration: True north gems

Udvindingen vil for det meste ske med lavintense sprængningsteknikker. Hovedparten af det bortsprængte materiale indeholder ikke rubiner, men er gråbjerg. For at få adgang til rubinerne og de pink safirer skal gråbjerget fjernes, og vandniveauet i søen sænkes med mindst ti meter. Men ifølge Rambøll er der hverken fisk eller andet havliv, der vil tage skade i søen.

Oparbejdningsanlægget bliver opført nær minen. Der bliver rubin- og pink safir-materialet knust, vasket, screenet og koncentreret uden brug af kemikalier.

Derfra bliver koncentratet transporteret til TNG's sikrede facilitet i Nuuk i aflåste containere. Der bliver det renset og sorteret efter størrelse, farve og klarhed, opdelt i varepartier, registreret og solgt.

Produktionsanlæggene er budgetteret til omkring 215 millioner kroner, og den årlige drift til knap 62 millioner kroner.

Minister: Konstruktivt selskab

Grønlands råstofminister, Jens-Erik Kirkegaard, der har ventet længselsfuldt på, at landets mange lovende mineralforekomster udvikler sig til konkrete produktioner, roser True North Gems for at have været en ‘konstruktiv og samarbejdsvillig part i forhandlings- og godkendelsesprocessen' og siger:

»Jeg er meget tilfreds med, at projektet kan komme i gang og med udsigten til nye arbejdspladser, forretningsmuligheder og indtægter til det grønlandske samfund.«

Asii Chemnitz Narup, der er borgmester i Sermersooq Kommune, glæder sig over, at TNG er forpligtet til at ansætte lokal arbejdskraft:

»Det vil gavne vores lokalsamfund og især Qeqertarsuatsiaat,« fastslår han.

Når der ikke er flere ædelsten at udvinde, får søens vandniveau lov at stige op til sit naturlige niveau og oversvømme minen.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Gad vide om de hyrer kemiingeniører? Så sælger jeg katten og lejligheden og flytter derop. Det vil være en drengedrøm der går i opfyldelse. Fedt projekt.

  • 0
  • 0

Kunne vaere interessant at vide hvilken procentdel af udbyttet som DK (inkl Gronland) har beholdt til os selv, samt hvad udbyttet beregnes til at vaere aarligt efter de udgifter til aarlig drift og andet er betalt.

Australien og nu muligvis New Zealand (hvor jeg bor pt) har ogsaa haft andre lande til at bore og udgrave, hvor resultaterne desvaere ikke har vaeret alt hvad var lovet i begyndelsen fra staten. Helt ned til 1-3% viste det sig at blive til.. Forhaabentligt har DK/Gronland taettere paa 90% af udbyttet fra vore egne resurser.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten