Nu kommer der også regler for indendørsflyvning med droner
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Nu kommer der også regler for indendørsflyvning med droner

Hvis du vil filme dit yndlings-håndboldhold fra oven, kan luftfartsloven i dag ikke standse dig. Flyvning med droner over store folkemængder er godt nok strengt forbudt – men ikke hvis der er tag over flyvningen. Luftfartsloven gælder nemlig kun udendørs, så håndboldkampe, koncerter og firmafester kan overflyves af droner, uden at det får konsekvenser.

Det er en af de omstændigheder, som den nye dronelov, der onsdag blev fremsat af transport- og bygningsminister Hans-Christian Schmidt (V), skal komme til livs.

Flyvning over offentligt tilgængelige indendørsområder er et af de forhold, der i lovens kommentarer fremhæves som ‘flyvning, der er forbundet med en forhøjet flyvesikkerhedsmæssig risiko’. Loven vil her kræve en særlig tilladelse fra transport- og bygningsministeren, før man kan flyve sin drone. I praksis forventes ministeren dog at lade Trafik- og Byggestyrelsen forestå tilladelserne.

Læs også: Nye regler åbner for ‘blinde’ droneflyvninger

Ingen regler i dag

Mens droner i dag er omfattet af luftfartsloven og derfor underlagt strenge krav til, hvor der må og ikke må flyves, er der ingen begrænsninger for indendørsflyvning.

‘For så vidt angår flyvning inden døre, er der konstateret en stigende interesse for at anvende droner i forbindelse med indendørsarrangementer, hvortil der er åben adgang for publikum (sportshaller, koncertsale, restauranter m.v.). Det er derfor fundet nødvendigt af hensyn til publikums sikkerhed at kunne fastsætte nærmere regler om flyvning inden døre, hvilket der efter de gældende bestemmelser ikke vurderes at være klar hjemmel til,’ skriver Transport- og Bygningsministeriet i lovforslaget, som skal behandles første gang i Folketinget fredag.

Derfor foreslås det i den nye lov, at ministeren, repræsenteret af Trafik- og Byggestyrelsen, skal uddele tilladelser, hver gang nogen gerne vil flyve indendørs ved et arrangement med publikumsadgang.

Læs også: Regeringen vil have digitale nummerplader på erhvervsdroner

Farlige episoder inspirerer lovgivning

Reglerne om indendørsflyvning er rettet mod sportsbegivenheder, hvor mange mennesker er samlet, og en drone kan udgøre en fare.

Det har episoder ved eksempelvis en fodboldkamp i Beograd i 2014 understreget. Her bar en drone et albansk flag, hvilket skabte problemer - og myndigheder verden over har siden udtrykt bekymring for, at dronen kunne have haft mere skadelig last med.

Hertil kommer risikoen for uheld, som heller ikke længere er uden fortilfælde. Hele to gange i løbet af en uge styrtede droner ved sportsbegivenheder i USA. I begge tilfælde var det dog udendørsarrangementer, men perspektiverne er nøjagtig de samme ved indendørs begivenheder.

Modelflyvekonkurrencer vil kræve særtilladelse

Reglerne kan dog give problemer i de tilfælde, hvor et arrangement er lavet med det specifikke formål, at droner eller modelfly skal flyve indendørs, påpeger Modelflyvning Danmark i et høringssvar til lovforslaget.

Loven omfatter nemlig ikke kun droner, men også klassiske modelfly, som i dag deltager i stævner med tilskuere i sportshaller.

Netop fordi der i dag ikke er regler for indendørsflyvning, kan modelflyveklubberne uden problemer afholde deres ca. 10-12 indendørs stævner årligt. Fremover vil hvert enkelt stævne kræve en dispensation fra transport- og bygningsministeren, hvis loven bliver vedtaget.

Læs også: USA kræver registrering af alle hobbydroner

‘Modelflyvning Danmark bakker fuldt op om hensigten med at indføre regulering af indendørs brug af droner i det offentlige rum fx i forbindelse med reklamer ved sportsstævner o.l. Men reguleringen har en dramatisk uønsket side effekt for Modelflyvning Danmark indendørs publikumsstævner/flyveopvisninger, hvoraf der traditionelt foregår 10-12 stk. hver vinter', hedder det i høringssvaret fra foreningen.

I høringssvaret henviser Modelflyvning Danmarks formand, Allan Feld, til, at indendørs stævner med modelfly ikke er sammenlignelige med brug af droner indendørs ved arrangementer, hvor de ikke er den primære attraktion.

Foreningen foreslår derfor, at man skelner mellem, hvorvidt dronerne er primære eller sekundære i begivenheden. Transportministeriet er dog ikke imødekommende over for at skrive den præcisering ind i loven.

Læs også: Syddansk Universitet skal lave drone-nummerplader

Intet indendørs race uden tilladelse

‘Afvikling af indendørs flyvning, hvortil der er offentlig adgang, betragtes som flyvning med forhøjet risiko og vil skulle afvikles efter reglerne herfor. Det vil bl.a. indebære krav om tilladelse fra transport-og bygningsministeren efter nærmere fastsatte bestemmelser. Disse bestemmelser vil blive underlagt høring inden de sættes i kraft', skriver transportministeriet som svar til Modelflyvning Danmarks høringssvar.

Det er dog heller ikke kun ‘gammeldags’ modelfly, der deltager i stævner indendørs. I USA breder dronerace sig i både indendørs og udendørs varianter, og Danmark får sit første større arrangement af slagsen, når Nordic Drone Games løber af stablen til juni. Nordic Drone Games er dog et udendørsstævne, som foregår i HCA Airport i Odense.

Se et af de mange amerikanske eksempler på dronerace i videoen herunder.

at stadig flere menneskelige aktiviteter kræver sagsbehandling hos offentlige myndigheder, så skal disse myndigheder have flere medarbejdere.

Hvor kommer et samfund egentligt hen hvis der skal ydes sagsbehandling til stadigt flere menneskelige aktiviteter ?

Argumentationen bag den stigende regulering er altid sikkerhed.

Vi får et sikrere samfund, hvis vi har flere regler, og mere regulering. Vi vil fjerne individets ret til at acceptere risici på egen krop, og vi vil fjerne individets ret til selv at tage ansvar. Vi vil gerne opnå at alt aktivitet er reguleret, ansvarsforsikret og risikofrit.

Der må ikke kunne ske noget.

Jeg synes det interessante her er at abstrahere lidt ud fra sagen indendørs flyvning med drone, til den generalle udvikling i områder der reguleres.

Men kunne sammenligne lande med megen regulering med lande med lidt regulering, og måle hvor meget regulering gavner, og dividere det med målinger af hvor meget det skader.

Kunne man forestille sig regulering udbredt til regulering af regulering ? Altså noget i stil med at hver gang en ny regulering vedtages, skal en anden fjernes ?

Hvordan tøjler man dette voksende bureaukrati ?

Er løsningen selv at blive bureaukrat ? Der er mange ny jobs i det, og de er vellønnede.

Måske er et voksende bureaukrati en effekt af civilisation, som ultimativt vil gøre ethvert civiliseret retssamfund til en svømmetur i stivnende cement.

Peter Madsen

  • 29
  • 4

Vi mangler også regler for kast af afrikanske spyd, boomeranger og snebolde under tag.
Helt enig Peter - vel brølt.
Det tiltagende regelrytteri er efter min opfattelse en konsekvens af de børn vi opdrager i institutioner, hvor klatring i træer er forbudt og drenge helst skal sidde ned og tisse.
Stærke - specielt feminine - værdier og tænkning tror blindt på at man kan - og skal - regulere sig ud af alle problemer (ups - hvad har jeg dog sagt).
Ingen af de politisk korrekte tør sige stop og vi ser desværre udslag af samme tænkning helt op i folketinget.

  • 26
  • 5

Den video, der vises som eksempel, demonstrerer jo udmærket at denne sportsgren overhovedet ikke er egnet til almindeligt puplikumstilstedeværelse - den rigtig spændende action foregår jo nede i kældergangene.
Jeg tror ikke det er den slags der er problemet, den er kun beregnet for, og egnet til nettet..

  • 1
  • 0