Nu kommer der 503 flere på listen over mulige planeter

Rumteleskopet Kepler har fundet endnu 503 mulige planetkandidater, og en del af de nye planeter menes at have betingelser, så de kan huse liv, som vi kender det.

Nasas projektleder på Kepler-teleskopet, Roger Hunter, fra Ames Research Center in Moffett Field i Californien oplyser til space.com, at nogle af de nyopdagede planeter er små og befinder sig i moderstjernens beboelige zone, hvor der kan eksistere flydende vand.

Med denne seneste mængde af planetkandidater er Kepler oppe på at have fundet 3.216 planetkandidater, hvoraf de 132 indtil nu er blevet bekræftet via efterfølgende observationer med jordbaserede teleskoper.

Forskerne anslår, at omkring 90 procent af de mange kandidater vil ende med at blive bekræftet.

De nye planeter er fundet i data, der er blevet indsamlet under Keplers tre første års observationer fra marts 2009 og til marts 2012.

Kepler har ikke kunnet foretage yderligere observationer og finde flere planeter, siden dets styresystem fejlede sidste måned.

Det 3,6 milliarder kroner dyre planetteleskop blev opsendt i marts måned 2009, hvorefter det begyndte tre og et halvt års observationer for at finde nye planeter omkring fremmede stjerner i Mælkevejen.

Kepler finder planeterne ved at observere stjerner og finde det fald i deres lysstyrke, der opstår, når en planet passerer ind foran.

Observationerne foretages samtidig på over 150.000 stjerner over længere tid for at finde et mønster i lyststyrke variationerne, når planeterne kredser omkring stjernerne.

Kamp for at aktivere gyropskoper

Rumteleskopet blev opsendt med fire fungerende gyroskoper, tre til brug og et i reserve.

Et gyroskop fejlede i juli 2012 og et andet gav op i sidste måned. Dette betyder, at der kun er to fungerende gyroskoper, hvilket ikke er nok til den præcise positionering, der kræves til denne slags observationer. Hvis et af de to defekte gyroskoper ikke kan aktiveres igen, er Keplers tid som opdager af planeter forbi.

Nasas teknikere er sammen med eksperter fra Ball Aerospace i Boulder Colorado, i gang med at undersøge forskellige muligheder for at få aktiveret et af gyroskoperne. De har defineret en række afprøvninger, der måske kan aktivere et gyroskop igen.

Det vil dog tage flere uger, før man er klar til at afprøve løsningerne på Kepler, så man ved om det kan bringes tilbage til aktiv tjeneste i jagten på flere fjerne planeter.

Til trods for at det måske kan være slut med Keplers observationer, så kan de videnskabelige opdagelser blive ved med at rulle ind en rum tid endnu, da der stadig er enorme mængder data indsamlet af Kepler, som endnu ikke er gennemgået.