Nu kommer de virtuelle SIM-kort til Danmark

Snart er det slut med fysiske sim-kort, der bliver erstattet af den virtuelle slags. Illustration: Bigstock/Batechenkoff

Snart er det slut med at lirke sim-kort lavet af plast og chips på plads i mobiltelefonen. Det såkaldte ‘subscriber identity module’ (SIM), der identificerer forbindelsen over for det trådløse telefonnetværk, vil i fremtiden være en lille chip inde i udstyret.

Og fra i dag er muligheden til stede i Danmark. I dag åbner salget af Apple Watch, som er et intelligent armbåndsur, og det er de første enheder i landet, der benytter E-SIM-standarden.

Det er teleselskabet '3,' der leverer urenes forbindelse, der altså ikke længere hjælpes på vej af chipkort af plastik, der sættes ind i enheden..

»Det er startskuddet på rigtig mange produkter, der vil basere sig på den her teknologi. Det er der ingen tvivl om,« siger David Elsass, der er ansvarlig for privatmarkedet hos '3' til Ekstra Bladet.

Den nye teknologi kommer ikke kun armbåndsure, telefoner og deres ejere til gavn.

Internet of things kræver nemmere konfiguration

Den vil i høj grad også være rettet mod IoT-udstyr, hvor manuel konfiguration bliver for bøvlet. I stedet skal konfigurationen klares fra et fjernt sted og på automatisk vis.

»Med den digitalisering, vi oplever i øjeblikket, kommer vi inden for ganske få år til at opleve en ren eksplosion af IoT-forbundne enheder. Det er derfor uhyre vigtigt, at disse IoT-enheder nemt kan forbindes til internettet – og her spiller E-SIM en væsentlig faktor. For at understøtte IoT arbejder vi desuden aktivt med nye radioteknologier i 4G-nettet,« har teleselskabet Telenors danske markedsdirektør, Lars Thomsen, tidligere udtalt til Ingeniøren.

Det betyder også, at det bliver slut med at vente på sim-kortet i posten. I fremtiden kan kundens telefon være konfigureret i samme øjeblik, abonnementet er tegnet.

Hvor der i dag er en begrænsning på antal SIM-kort pr. kunde, vil den nye standard give mulighed for, at kunderne kan have et ubegrænset antal enheder på telefonnettet.

Inde i enhederne placeres den nødvendige information i en chip, som kan konfigureres med kommunikationsstandarden M2M (machine to machine) eller Remote SIM provisioning. M2M tænkes anvendt til IoT-formål i biler, intelligente strømmålere og alarmsystemer.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Hvad ligner det ingeniøren at bringe sådan en artikel nærmest kopieret fra EB?

Det handler ikke så meget om kilden, men om den fuldstændige mangel på indhold.

Kunne I ikke lave noget selvstændigt research om teknologien bag, og så bringe det?

Jeg klikkede på linket, fordi jeg håbede på, at blive klogere.

Det er under lavmålet for jeres standard.

Mvh. Erik

 • 7
 • 2

Får jeg selv styr over hvordan jeg flytter mit E-Sim rundt? Eller er jeg igen i teleselskabernes vold, og skal vente til nogen gider tage telefonen på mandag for at få mit sim flyttet over i en anden telefon, og så lige vente 24t før deres natjob er kørt?

 • 6
 • 0

Som jeg har forstået E-Sim ligger der ca. 500 SIM idenditeter i telefonen. Lavet rigtigt, så kan den skifte rundt mellem dem alle som den har lyst.

Data kan altså skifte udbyder fra sekund til sekund. Telefonnummeret derimod skal stadigt igennem den samme sløve proces. Stort tillykke til Viber, Skype, Messenger o.s.v.

Det jeg så ikke ved endnu, er hvordan teleselskaberne får SIM idenditeten ind i deres systemer. Normalt leverer SIM kort producenten data til teleselskabet som så lægger dem ind og låser SIM kortet til operatøren.

 • 0
 • 0

Man må jo forvente at det ikke kræves fysisk adgang til enheden for at sætte E-sim kortet op til sin enhed. Da mange IoT enheder jo ikke har et fysisk interface. Så det gælder vel også mobilen. Kjeld nævner højere oppe, at der er ca.500 nøgler/idenditeter på enheden. Hvad sikre så mig for at den ikke skifter imellem idenditeter uden min indblanding og derved andres adgang. Hvis andre skaffer sig adgang til 1 af nøglerne?

 • 1
 • 0

Får jeg selv styr over hvordan jeg flytter mit E-Sim rundt

Du får med stor sandsynlighed ikke mulighed for at flytte noget som helst selv. Det der ellers ligger i det SIM kort du sætter ind i telefonen skal nu lægges ind 'remote'. Det er ikke noget sikkerhedsmæssigt problem. Det der er problemet er at 'nogen' skal gøre det. Det vil med stor sandsynlighed enten være leverandøren af telefonen, en af dine nuværende teleudbydere eller 'nogen' de har outsourcet opgaven til. Det store spørgsmål er så, hvor interesseret er de i at du skifter teleudbyder? Hvis du ikke kan lide det, ja så kan du bare lade være med at købe produktet.

 • 0
 • 0

Telefoner uden simkort var på tegnebrættet for mange år siden i Sydhavn'en/Nokia, Så det er ikke kommet til Danmark. Det var i Danmark. Men er nu efter mange år er det nået ud til forbrugerne. Se evt. mere i ETSI TS 103 383 (fra 2013)

 • 3
 • 0

Jeg ser primært nogle rigtig spændende muligheder i det. Jeg har tænkt i mange år, at det er tosset at man skal have et fysisk simkort, når det ligeså godt kunne udskiftes online, så man kan have flere mobilabonnementer, eller skifte meget lettere. Derudover tænker jeg det vil åbne op for billigere roaming, da det bliver let at få systemerne til at snakke sammen, og at selskaberne lave nogle fælles linjer for hvordan det kan klares. Jeg tror at E-sim kombineret med 5G (mobilt bredbånd uden udfald) kommer til at bane vejen for next-gen tech... jeg har kradset lidt generelt ned om mine tanker: her

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten