Nu kender vi tre gange så mange planeter

Nasas nye Kepler-teleskop har undersøgt 156.000 stjerner i et kompakt område af himlen, og her har man fundet 706 planetkandidater efter blot 43 dages observationer.

I dag kender man cirka 400 planeter omkring fremmede stjerner, og hvis alle de 706 nye kandidater ved efterfølgende undersøgelser viser sig at være planeter, vil det tredoble antallet af kendte planeter.

Fundet af de mulige planeter har været omgæret med meget diskussion de seneste dage, da Nasa egentlig ville vente med annonceringen af fundet, indtil man havde fået bekræftet, hvor mange af dem, der virkelige er planeter.

Kepler-planetteleskopet undersøger himlen for stjerner med små variationer i deres lysstyrke, hvilket kunne være tegn på en planet som passere ind foran dem, set fra Jorden.

»Det er de meste præcise, næsten kontinuerte, længste og største datasæt om stjerner, der nogensinde er indsamlet. Resultaterne bliver kun bedre, efterhånden som datamængden vokser med tiden,« siger David Koch fra Nasas Ames Research Center og den primære forsker på Kepler-teleskopet i en pressemeddelelse.

Til dato har man fundet over 400 planeter omkring andre stjerner. Heriblandt seks nye, der er fundet af et fransk observatorium i sidste uge.

Kepler er i øjeblikket i gang med at undersøge et stjernefyldt område i stjernebillederne Svanen og Lyren. De mange planetkandidater dækker det fulde spektra af stjerner med hensyn til temperaturer, størrelser og alder.

Mange af stjernerne er stabile, mens andre er pulserende. Nogle af stjernerne har stjernepletter, der svarer til solpletter, der er så kraftige, at de vil sterilisere deres nærmeste planeter, hvis de findes.

De 28 astronomer, der er medlem af Keplers videnskabelige hold er ved at dobbelttjekke observationerne af de 400 af kandidater med jordbaserede teleskoper, samt Hubble- og Spitzer-rumteleskoperne. Data fra disse ekstra observationer vil afgøre, om der i virkeligheden er tale om fjerne planeter.

Resultaterne forventes klar omkring februar 2011.

Kepler-teleskopet skal forsætte observationerne frem til november 2012 og heriblandt fortsætte jagten på jordlignende planeter.

Dokumentation

Nasas pressemeddelelse om planeterne
Nasa om Kepler

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Det er jo direkte løgn, når de påstår, at Keppler har foretaget "...de meste præcise, næsten kontinuerte, længste og største datasæt om stjerner, der nogensinde er indsamlet". Det franske observatorium, der nævnes i artiklen, nemlig Corot, blev sendt i rummet i december 2006. Keppler blev først sendt afsted sidste år.

Hvorfor skrev Ingeniøren iøvrigt intet om Corots opdagelser af 6 exoplaneter. Nå, men her er et link til ESA's pressemeddelelse: http://sci.esa.int/science-e/www/object/in...

 • 0
 • 0

Løgn og løgn:

Kepplers er IKKE de mest præcise, men det de længste og største!

For hele ideen med den er at den skal observere et større felt af himlen over længere tid, for at kunne afsløre mere langperodiske - og dermed mindre - planeter. Det er vist 30.000 stjerner den automtisk scanner, men dens data-materiale er større end det da den har flere stjerner i sit billedfelt.

Nu er det også bare et citat fra NASA Thomas bringer (i citationstegn) og amerikanere er jo ikke just kendt for at sætte deres lys under en skæppe, så .. ;O)

Mvh Henrik www.astronomibladet.dk

 • 0
 • 0

Det er en virkelig god nyhed at rumteleskopet Kepler allerede på så kort tid har fundet så mange planet kandidater, det ser meget lovende ud. Hvad det vil finde i løbet af de næste/flere år er vel ikke så dårligt at tænke på.

 • 0
 • 0

Det kunne da være interessant at få vide, hvor langt væk den fjerneste planet er og hvor mange der er opdaget inden for intervaller af 10, 50 eller 100 lysårs afstand fra Jorden.

Bare ing.dk kunne vise et diagram over noget sådan, ville jo gøre emnet mere interessant - synes jeg og om muligt opdatere det en gang om året.

Med venlig hilsen Lars Kristensen

 • 0
 • 0

Det kunne da være interessant at få vide, hvor langt væk den fjerneste planet er og hvor mange der er opdaget inden for intervaller af 10, 50 eller 100 lysårs afstand fra Jorden.

Bare ing.dk kunne vise et diagram over noget sådan, ville jo gøre emnet mere interessant - synes jeg og om muligt opdatere det en gang om året.

Ja det kunne være fint at vide hvorhenne på stjerne himlen der er fundet/søges efter planeter, hvis det kan lade sig gøre.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten