Nu kan vi igen spise rå æg uden at frygte salmonella

I mange år har rå æg skullet skoldes - eller også har man været henvist til de pasteuriserede æg i plasticbakkerne.

Sådan behøver det ikke længere være, for ifølge en vurdering fra DTU er risikoen for salmonella i danske æg uhyre lille i dag. Det skriver Jyllands-Posten, som citerer Ritzau.

DTU Fødevareinstituttet har foretaget risikovurderingen for Fødevarestyrelsen, som viser, at smittefaren er meget lille. Dog råder Fødevarestyrelsen fortsat til, at man vælger de pasteuriserede æg til børn, syge og ældre - bare for en sikkerheds skyld.

Når det kommer til fødevarevirksomheder, er reglerne de samme. Æggene skal varmebehandles til min. 75 grader, hvis ikke der benyttes pasteuriserede æg, for det er aldrig muligt at gardere sig 100 procent, selv om risikoen er faldet så meget, fremgår det.

Og så skal forbrugerne kunne føle sig trygge i de situationer, hvor de ikke selv kan stå og vælge, hvilken type æg der skal bruges i maden.

Danmark skulle ifølge Fødevarestyrelsen have den skrappeste kontrol i Europa, og siden sommeren 2012 har vi haft særstatus i EU, der betyder, at vi kan stille krav om, at udenlandske æg ikke må indeholde salmonella.