Uden ret mange har lagt mærke til det, har Broadcast Service Danmark A/S udført test af sendemasterne i Kalundborg for at undersøge muligheden for at sende digital langbølgeradio ved hjælp af den relativt nye DRM-teknologi.
DRM står for Digital Radio Mondiale, og teknikken giver mulighed for at sende digital kort-, mellem- og langbølgeradio i en kvalitet, der stort set svarer til FM-radio.
DRM-teknologien kan desuden bruges til at sende billeder og tekst, ligesom det er muligt på DAB, og de første DRM-modtagere er allerede på markedet.
Stadig kun testsignal på frekvens
I foråret 2008 blev sendemasterne i Kalundborg sat i stand, så de egnede sig til at sende digitalt. Broadcast Service Danmark udførte herefter en række tests for at undersøge, i hvor høj grad langbølgefrekvensen 243 kHz ville egne sig til at sende DRM-radio.
Testen var meget lovende, fortæller akademiingeniør Niels Dreijer, der er projektleder for digital radio hos Broadcast Service Danmark.
»Der bliver stort set samme dækning med det nye digitale signal som tidligere ved det analoge signal. Signalet kan uden problemer dække hele landet og mere til,« siger han.
På trods af de positive resultater er der dog ikke sket mere, og derfor kan der indtil videre kun høres et testsignal på langbølgefrekvensen 243 kHz.
I flere andre lande er man ellers for længst gået i gang med at sende DRM-radio. Både BBC og Deutche Welle sender således også via DRM, og Indien og Rusland har meldt ud, at de vil udvide deres DRM-sendenet.
Senest har Kulturudvalget for en måneds tid siden stillet spørgsmål til kulturminister Carina Christensen (K) om, hvad perspektiverne er for at benytte masterne til at sende DRM-radio.
Det har ikke været muligt at få en kommentar fra DR.
Dokumentation
- emailE-mail
- linkKopier link

Fortsæt din læsning
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
Igen det med Loran navigations digitale signaler omkring 1800 kHz (Atlantisk Kæde),[...]
Loran har ikke sendt på andet end 100kHz de sidste 35år, muligvis mere.
1.8MHz var det gamle Loran-A system...
Poul-Henning
Kære Michael Eriksen
Når man digitaliserer noget ____ da gælder det vel netop om ikke at forstyrre andre ting, andre steder eller hvad ved jeg.
Før denne her diskussion har det undret mig hvorfor MB båndet er så støjfuldt, det med pauserne undrer mig mest, altså må alt og alle forurene samme bånd.
Når nogen synes det er morsomt sende digitale signaler ud lavere end 30MHz, og tro dette kan gøres uden problemer så ________ !
Igen det med Loran navigations digitale signaler omkring 1800 kHz (Atlantisk Kæde), har man intet lært her? Jeg kender kun og alene problemet fra en bog udgivet i 1965 I en bestemt anledning. De som kender detaljerne venligst træd frem!
Kære Michael Eriksen
Jeg er hverken matematiker eller ekspert i Radiobølgernes udbredelse.
Hvis jeg nu spørger hvorhenne (på hvilke frekvenser eller for den sags skyld bølgelængder) man har anvendt digitale signaler udsendt via Master, som en slags normalitet op til året 1994?
Opfinderen af FM modulationsformen i forhold til behov for Båndbredden. Og så fordi man vedtager DRM som en verdensstandard. Og jeg så skriver nogens håb er mere lysegrønt end noget som helst kan bære. Hvis jeg tager fejl, hvad så med de sider på nettet hvor jeg har hentet al min Negativitet om DRM?
Mit problem i en nøddeskal, er at jeg skriver for fortælle hvorfor noget enten går langsomt, eller i værste fald hvorfor noget er umuligt.
Jeg siger jeg throller, men så har andre vel også en ret til skrive hvor god DRM er og underbygge hvorfor det går så l a n g s o m t!
DRM under 900MHz er bare så stendød.
Hvorfor man har givet AM MB dødsstødet med al den forstyrrelser som forefindes samme sted.
Blot fordi man kalder noget digitalt, og så tror man kan omgå alle reglerne for Radiospredning "Udbredelserne for Radiobølger" mellem 120 kHz op til 4 MHz. Forbavser mig hver og eneste gang. Nateffekt og andre ting og jeg skal komme efter Jer! Nu deltager jeg aldrig i noget, og jeg forstår godt hvis nogen forlod et sådant symposium af bar arrigskab. Citeret fra anden side "Grise kan flyve".
De internationale regler fremgår af Annex 1, Draft Rules of Procedure i ITU Circular Letter CCRR/20 <a href="http://www.itu.int/md/dologin_md.asp?lang=en&id=R00-CCRR-CIR-0020!!MSW-…;
<p>Kort fortalt kan den nationale myndighed uden videre give en supplerende DRM-tilladelse på -7 dB, altså en femtedel af AM.</p>
<p>Med venlig hilsen
Niels Dreijer
Niels Dreijer: Var det dig der har skrevet en del elektronikbøger, som jeg læste i firserne?
Det er faktisk mellembøægesenderen der giver de fleste problemer af den art, og ikke langbølgesenderen. Jeg syntes ikke at det giver så mange problemer mere med andre husholdningsapparater. De er efterhånden afskærmet og konstrueret tilstrækkelig godt, og i f.eks. mobiltelefoner har jeg ikke oplevet problemer. Jeg bor også i Klbg.
Undskyld min uvidenhed, men betyder det, at hvis kan kun vil sende DRM skal man sende en tom AM bærebølge?</p>
<p>Og hvad er AM-effekten af den renoverede Kalundborgsender? De 300 kW var vist "de gode gamle dage"!
Især tyske stationer har tidligere sendt DRM med en kraftig bærebølge midt i signalet til at maskere en dårligt tilpasset antenne over for senderen, men det er spild af effekt og forekommer næppe mere.
Der er mig bekendt heller ingen, som bruger muligheden for simulcast af AM og DRM til andet end forsøg. Derimod er der flere, som skifter mellem at sende AM og DRM ved henholdsvis op til 0 dB og -7 dB, for eksempel Deutschlandradio 177 kHz.
Kalundborg kan sende AM på langbølger med 300 kW, og der er stadigvæk en driftsklar sender med denne effekt. Mulighederne DRM i Annex 1, Draft Rules of Procedure i ITU Circular Letter CCRR/20 er omtalt ovenfor.
I øvrigt er der mange parametre at skrue på ved digital modulation, så der er ingen direkte sammenhæng mellem sendeeffekt og rækkevidde. Ved robuste sendeparametre (koderate 0,5 og SDC/MSC 4/16 QAM) kan man se stationsnavnet allerede ved kun 5 dB signal/støj, og dekode lyden allerede fra 9 dB.
Noget firkantet svarer en DRM-sender på 200 W i denne konfiguration i rækkevidde til en AM-sender på 5 kW, eller nogenlunde som den første Kalundborg-sender i 1927.
Med venlig hilsen Niels Dreijer
DRM på Kalundborg langbølges frekvens er alle tiders økonomiske mulighed for et mere end landsdækkende program i "tilstrækkelig" god kvalitet. En kvalitet, der er langt bedre end den nedlagte AM sending, opnået med en meget lavere sende effekt. Det kan undre, at det økonomisk trængte DR ikke straks efter lukningen af AM har startet egentlige udsendelser på DRM for at holde frekvensen "varm" og få de lyttere på søen og omkring Danmark til at anskaffe DRM modtagere. Men den indtil nu beskedne succes for DAB har nok skræmt DR fra at starte endnu en ny tjeneste. Kalundborgerne bør ikke være bange for en opstart af DRM, da den sendes med væsentlig lavere effekt. Hvis det fortsat giver problemer, skulle de klage til leverandøren af deres udstyr. Så se at komme i gang med udsendelse af egentlige programmer.
De internationale regler fremgår af Annex 1, Draft Rules of Procedure i ITU Circular Letter CCRR/20 www.itu.int/md/dologin_md.asp?lang=en&id=R00-CCRR-CIR-0020!!MSW-E.
Kort fortalt kan den nationale myndighed uden videre give en supplerende DRM-tilladelse på -7 dB, altså en femtedel af AM.
Med venlig hilsen Niels Dreijer
Vi har også på radionyt.com skrevet om DRM siden DRM blev verdensstandard for digital radio under 30 MHz i 2001. Søg efter DRM i søgefelten og der kommer en masse artikler frem. Læs fx denne: <a href="https://www.radionyt.dk/artikel/default.asp?id=13291">https://www.radio…;
<p>Sendestyrken fra Kalundborg på 243 kHz er for godt et halvt år tid siden blevet sat op fra 30 Watt til 200 Watt - altså fortsat meget, meget mindre end de 300 kW man sendte med, da man sende i AM på frekvensen.
Til orientering var direktør Stig Hartvig Nielsen fra Radionyt.com den første i verden, der modtog DRM fra Kalundborg langbølge. Det skete 24. marts 2008 over 120 km afstand, med et ganske svagt signal fra en målesender.
Den længste afstand, hvor der er dokumenteret modtagelse af DRM-tests fra Kalundborg, er 943 km (Schweiz), men det var fra en mindre forsøgssender på 200 W.
Med venlig hilsen Niels Dreijer
Nemlig ! Forbandet gammel sender ! Kalundborg er fra dengang radioen havde DAMP !
Jeg bor i Kalundborg, og vi kan høre langbølge på FM , telefon, PC og fjernsyn! Utroligt at en by en 30 .000 indbyggere skal lide under at nogle få fiskere og turister skal høre vejrudsigt og nyheder. Riv det gamle lort ned , fremtiden er her allerede!
Vi har også på radionyt.com skrevet om DRM siden DRM blev verdensstandard for digital radio under 30 MHz i 2001. Søg efter DRM i søgefelten og der kommer en masse artikler frem. Læs fx denne: https://www.radionyt.dk/artikel/default.asp?id=13291
Sendestyrken fra Kalundborg på 243 kHz er for godt et halvt år tid siden blevet sat op fra 30 Watt til 200 Watt - altså fortsat meget, meget mindre end de 300 kW man sendte med, da man sende i AM på frekvensen.
Det startede med murens fald, men læs selv mere her:
Den kan høres helt nede ved Middelhavet.
Her er lidt mere om antennerne:
https://mediumwave.info/newsarchive_d.html#243kHz
Antennerne er blevet ombygget for at reducere vindbelastningen og for at give det "slim-line" looket tilbage.
Trods ombygningen, er antennens relative båndbredde stadig så stor, at den kan bruges til DRM.
Vedr. rækkevidde: Da jeg boede i Holland i 80'erne (Noordwijk ved Leiden) lyttede jeg dagligt til P1 på langbølge - den gik fornemt igennem.
Citeret fra Artiklen
DRM står for Digital Radio Mondiale, og teknikken giver mulighed for at sende digital kort-, mellem- og langbølgeradio i en kvalitet, der stort set svarer til FM-radio.
Stort set svarer til FM-Radio ! Er der virkeligt ingen som har noget at sige til disse linier, kom nu frem af hullerne! Selv har jeg I n t e t at miste. ____ Undtagen det endnu ikke have oplevet samme Radio udvikling.
De to eksterne links som er der, ønsketænkning og Kassandra (som aldrig ville blive troet)
For ligesom dæmpe mig lidt. Hvornår begyndte man første gang teknisk sende Digitalt i Mellembølge båndet?
For blive i det tekniske, hvor kommer al den nuværende støj fra, i båndene LB og MB? Alle tekniske parter mener vel at når samme Frekvensområde ikke anvendes, så lad os støje alt hvad Vi Vil OG Kan!
Om jeg har en slags ret til en mening? Ja, check datoen i det følgende. Juli 2005
Der er gået 4 år, og lige med hvad?
Emne: DRM Radio Til: itst@itst.dkTil IT- og Telestyrelsen
Vedr. DRM Radio systemet.
Ref. I kan selvfølgelig være ligeglade, men en Politiker er citeret for sige dette var sagen i fremtiden. Var det Jens Rohde det ærede medlem hedder ?.
DRM er en misforståelse, (for groft sprogbrug) Her er for en gang skyld noget holde fast i.
De som mener DRM du'er til noget, tjah. Teknisk direktører inde hos DR Danmarks Radio mener vist det samme, blot noget mere diplomatisk.
Et af mine mange problemer med søge her på Nettet er, DATERINGER.
Jeg kan ikke huske hvornår jeg første gang hørte om muligheden for sende Digitalt i AM bånd her specielt Langbølge og Mellembølge.
Men det var adskillige, eller ganske mange år før jeg kom på nettet! Og min holdning til fagfolk er dårligere end godt er. Så derfor konkret hvornår begyndte man først/tidligst tale om denne Mellem bølge Digitalisering. Enlighten Me P l e a s e!
Jeg nægter tilbringe timer på nettet, og jeg har ikke bogen WRTH World Radio TV Handbook til rådighed, i årsrækkefølge.
For teknisk interesserede prøv spørge fagfolk hvad knappen "Beat Cut" betyder, eller har af funktion bag på mange Casette Radioer! !
DAB ligger muligvis på sit dødsleje, DRM ER afgået ved døden.
Tilbage i Radio navigationens barndom anvendte man digitale signaler omkring 1750 til 1950 kHz (1,75 til 1,95 MHz).
https://criticaldistance.blogspot.com/2008/02/death-of-digital-radio-mondiale-as-well.html
Følgende er mere ud fra min mangel på tålmodighed og så et almindeligt surt opstød om at alt digitalt skal flyttes over 1000 MHz / 1 GHz.
Følgende link følger min aversion herom.https://sattv.dk/forum/topic.asp?TOPIC_ID=2378
Tak men nu er jeg jo ikke journalist, der skriver et fagligt indlæg, og du mangler et blanktegn.
Læs korretur i dit eget indlæg først,der mangler et n i maNgler
Er det ikke noget man gør mere? Der magler ord
I gl. dage sendte de med 300 Kw - det tror jeg ikke de gør nu ;)
Før i tiden kunne man under gusnstige refelkstionsforhold høre kalundborg på langbølge i USA og andre steder på kloden.
Langt hvis udbredelsen er den samme som den gamle senderhttps://da.wikipedia.org/wiki/Langb%C3%B8lgeb%C3%A5ndet
Uh ha .. det er da en frygtelig forkortelse de har valgt til det, det sender da kun tankerne hen på djævelskab og ananas på pizza.
ontopic Syntes jeg det er fedt at få et ordentligt digitalt sendenet som dækker bedre end DAB