Nu kan selv de sikreste låse åbnes med 3D-printede snydenøgler
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Nu kan selv de sikreste låse åbnes med 3D-printede snydenøgler

Flere nye teknologier kan gøre livet som indbrudstyv markant lettere. For nylig kom det frem, at smartphone-applikationen KeyMe gør det let at begå indbrud, hvis man blot har et billede af nøglen til den pågældende dør. Applikationen kreerer en 3D-model, indbrudstyven bestiller et print, og så står døren nærmest åben.

Nu har de to låsesmede Jos Weyers og Christian Holler taget teknikken til det næste niveau.

De kan nemlig 3D-printe et stykke plastic eller metal, der åbner de fleste låse på få sekunder. Uden nogensinde at se den oprindelige nøgle.

Læs også: Amerikansk iPhone-app gør indbrud pærelet

Det printede materiale er en såkaldt bankenøgle, der er baseret på det aktuelle nøglehul. En bankenøgle er basalt set en nøgle, der er filet ned, så den passer ind i låsen. Bankenøglen indsættes cirka tre fjerdedele ind i låsen og bankes med eksempelvis en hammer det sidste stykke ind, imens nøglen drejes.

Med den genererede kraft løfter bankenøglen stifterne i låsecylinderen, og låsen går op.

Låseindustrien har i sagens natur forsøgt at sikre sig mod bankenøgler ved at producere mere komplekse nøglehuller, men Jos Weyers og Christian Holler kan altså printe bankenøgler til selv de sikreste låse.

Læs også: Nu kan du låse hoveddøren med din mobil

Ifølge Wired er Holler ophavsmand til en software, der kaldes Photobump. Med et billede af nøglehullet og information om dets dybde kan softwaren generere en printbar 3D-model, der kan åbne selv de mest komplekse låse.

Hverken Holler eller Weyers har dog planer om at assistere indbrudstyve, og der er da heller ingen planer om at gøre Photobump-softwaren offentligt tilgængelig.

Læs også: Snydenøgle giver frit spil for indbrudstyve

I stedet er det planen at skabe opmærksomhed hos låseproducenter. Ifølge Christian Holler satser mange nemlig på, at hemmeligholdelse af nøglens form er nok til at sikre sig.

»Det er en falsk tryghedsfølelse. Hvis en beskyttet profil er din eneste sikring, så bør du være opmærksom på, at det ikke længere er nok,« siger han.

Læs også: Bankenøglers usynlige spor

Christian Holler arbejder i øjeblikket sammen med tysk politi på at afklare, om brug af 3D-printede bankenøgler efterlader spor, der kan bruges i efterforskningen.

I videoen herunder kan du se, hvordan den 3D-printede bankenøgle fungerer:

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Jeg skal ikke afvise at en (3D-printet) bankenøgle kan åbne selv de mest komplekse låse.

Men den viste lås er jo ret simpel, med kun en enkel række stifter.

Hvad med en video der viser en bankenøgle, der åbner en lås med en 3-4 rækker af stifter, hvoraf en række står vinkelret på de andre?

Iøvrigt har nogle af den slags låse et simpelt, rektangulært nøglehul, hvor 3D-printeren virker unødvendig.

 • 3
 • 0

Hvordan virker en bankenøgle? Man skal vel stadig have alle stifterne i rette højde - på samme tid og samtidigt med at man drejer ?

 • 0
 • 0

Trekantede nøgler (Foxlåse) hedder de vist?
Jeg har boet sted med den type lås (og en smæklås)- og ved af bitter erfaring, at den kunne låsesmeden ikke klare, kun smæklåsen. (Det var ikke spor sjovt at sove på repos'en med hunden)

Mvh
Tine- der lige har fået skiftet låse i yderdørene.

 • 1
 • 0

Med en bankenøgle sætter man alle stifterne på samme tid (det tager ham godt nok 3 forsøg i videoen). Se den animerede gif i wired-artiklen, den viser det udemærket.
Og det smarte med bankenøgle er at, så længe den passer til den specifikke lås, betyder det ikke noget om stifterne er vinklet eller over hinanden. I modsætning til en normal dirk skal man ikke finde plads til at sætte stifterne enkeltvis, bankenøglen skal bare have kontakt med dem alle samtidigt. Tror godt jeg kender de omtalte trekantede nøgler (men ikke lige navnet foxlås) og tror godt de kan bankes men det vil være møgbesværligt at lave en bankenøgle til det (hvis man ikke lige har en 3D printer ;) )

 • 0
 • 0

Kunne en bankenøgle ikke ret simpelt sættes ud af kraft, hvis stifterne først faldt ned på nøglen når nøglen var helt inde.

Man kunne vel også indsætte en ekstra pal, som blokerer ved bankerystelser.

 • 1
 • 0

Er der indlagt sikring imod at bore låsen op med en batteridreven boremaskine ?
Det gælder også de to bolte der holder låsecylinderen fast. Der efter kan det jo bare tages ud og døren åbnes med en skruetrækker lignende dims.
Derefter er det nemt at se der er begået indbrud. Om det kan ses eller ej er en tyv vel ligeglad med.
Der behøver ikke være så meget hokus pokus, men forsikringsselskaberne stirrer på om der er ridser i låsen.
Skal man svindle er det da nemt at stikke en skruetrækker i låsen og stikke den en på skrinet med en hammer. SÅ er der et mærke = INDBRUD

 • 2
 • 0

Fortæl lige, hvordan en bankenøgle skal åbne vores Medecocylindre, hvor stifterne også skal drejes?

 • 0
 • 0

Hvordan virker en bankenøgle? Man skal vel stadig have alle stifterne i rette højde - på samme tid og samtidigt med at man drejer ?

Man tager en stift ad gangen, og får denne til at sætte sig fast i den rette højde ved at dreje på nøglen samtidig med at man slår på den:

Nej, en bankenøgle er baseret på Newtons 3. lov (loven om impulsbevarelse). Princippet illustreres lettest ved Newtons vugge - se http://da.wikipedia.org/wiki/Newtons_tredj... . Når man giver stifterne et hurtigt puf, går stødet (impulsen) igennem og sender den øverste del opefter; men den nederste del bliver stort set stående. Derved fremkommer et mellemrum, og man behøver bare at dreje nøglen, før fjedrene kan nå at presse de to halvdele sammen igen. Opfat bankenøglen som den kugle, der starter Newtons vugge, og den øverste stift som den kugle, der skydes væk.

Bankenøglen skal ikke kun indsættes 3/4 i låsen, som det står i artiklen; men helt ind og så en anelse tilbage, således at når der bankes på nøglen, vil samtlige stifter få et lille, hurtigt puf samtidig, men ikke mere end den nederste del af stiften bliver stående, og den øverste skydes op i toppen.

 • 7
 • 1

Hvad mener du med at stifterne skal drejes?
Så vidt jeg lige kan se er medeco som andre låse bortset fra at de bruger "dalene" på nøglen og det skulle ikke ændre noget.

 • 0
 • 0

Det d12 system Carsten Kanstrup omtaler nærmest tigger om en 3D bankenøgle :) Først føle efter hvad vej de enkelte stifter vender og så printe en bankenøgle der passer.

 • 0
 • 0

RUKO har aldrig villet tale om bankenøgler og erkende, at de havde et gevaldigt problem; men så vidt jeg kan se, har de løst problemet på en rigtig smart måde i den nye d12-serie. De omtaler stadig ikke bankenøgler og skriver bare, at hver stift har to højder; men den nederste del af hver stift er tilsyneladende asymmetrisk og kan drejes på to måder. Det betyder, at det er umuligt at lave en generel bankenøgle, for alt efter hvordan den enkelte stift er vendt, vil hakket i nøglen skulle mere eller mindre ind i låsen for at nøglen kan få kontakt med stiften. Hvis f.eks. man bare laver en normal bankenøgle med ens afstand mellem hakkerne, vil man i én position få fat i de stifter, der er vendt på én måde, og i en anden position de stifter, der er vendt modsat; men der findes ingen position, hvor man på samme tid får fat i dem alle - forudsat naturligvis at alle stifter ikke er vendt ens, så antallet af brugbare kombinationer er ikke helt så stort, som opgivet.

Kan nogen be- eller afkræfte min formodning?

 • 0
 • 0

Opfat bankenøglen som den kugle, der starter Newtons vugge, og den øverste stift som den kugle, der skydes væk.

PS. Faktisk er dette ikke engang helt rigtigt. Det er det, man slår på bankenøglen med - typisk plastikskaftet på en skruetrækker - der svarer til den startende kugle. Hverken bankenøglen selv eller den nederste del af stifterne bevæger sig (særlig meget), men sender bare impulsen (masse gange hastighed) videre.

Jeg skulle måske lige understrege, at hakkerne i nøglen skal være stort set ud for stifterne, så de er i absolut laveste position. En hævning af stifterne han jo blokkere låsen alt efter kodningen. Derfor nytter det ikke noget bare at skubbe en bankenøgle tilstrækkelig langt ind i d12 systemet, indtil den har kontakt med samtlige stifter, for det vil uvilkårligt hæve én eller flere.

 • 1
 • 0

når der bankes på nøglen, vil samtlige stifter få et lille, hurtigt puf samtidig, men ikke mere end den nederste del af stiften bliver stående, og den øverste skydes op i toppen

Hvor fin en tolerance benyttes der egentlig i en god låsecylinder + nøgle?

Hvis den nederste del af en af cylinderens stifter kun skal flyttes en lille smule for at blokere cylinderens rotation, så vil det være en udfordring at lave bankenøglen, sådan at den rører alle stifter, uden faktisk at flytte dem nok til at cylinderen ikke kan roteres.

 • 0
 • 0

Det lader ikke til, at d12 er ret meget bedre end Ruko 500 og 600 i følge fotoet 2/3 nede:
http://www.lav-det-selv.dk/Forum/aft/185508.

På youtube-siden, linket nederst på siden, tog det gutten 2 min. at opdirke en d12-hængelås.

Hvorfor skulle stift-låse være bedre end låse med ringe, som fx. den gamle Abloy Classic:
http://www.laasesmed-kobenhavn.dk/laaseser....
Princippet bruges også i fx. bøjlelåse til cykler og lign., og her kan bankenøgler i hvert tilfælde IKKE bruges.

Er det kun fordi patenterne er udløbne, og "monopolet" kun fortsættet med deres stift-låse?

Mvh. Henning.

 • 0
 • 0

På youtube-siden, linket nederst på siden, tog det gutten 2 min. at opdirke en d12-hængelås.

Rigtigt. Den video har jeg også set før; men der er tale om en opdirkning, som kræver ekspertviden - ikke en opbankning, som kan foretages af enhver.

Det interessante er, om d12 er beskyttet mod bankenøgler; men Ruko er desværre ikke særlig meddelsom på dette område. Måske er de bange for, at det skal komme frem, at selv 13-stiftede låse let kan bankes op, hvis de ikke har speciel bankebeskyttelse (det har jeg også set en video med), og det kan betyder, at heller ikke Ruko Garant serien er bankefri. I princippet er der jo ingen begrænsninger på, hvor mange stifter, man kan få til at hoppe på én gang. At 6-stiftede låse skulle være nærmest umulige at banke op, men 5-stiftede ganske lette, som man somme tider hører, giver ingen mening.

 • 0
 • 0

Om der er tale om den ene eller anden løsning, låse kan åbnes af alle fagfolk. Og de fleste indbrud sker fordi folk ikke sikre sig ordenligt. Hvis låsen sidder i en normal hoveddør som i 90-95% af alle danske hjem så er er der mange andre og lette måder at komme ind.
så om døren er med rustfri sylinder med 5,6 eller 8 stifter så skal den rette nok komme ind, med eller uden at sætte sig spor.
Det store problem for 5 stiftede låse er nok, kampen med forsikringen bagefter, de kræver jo synlige spor før de dækker.

 • 0
 • 0

I nogle låse har er der forskellig fjederkonstant på stiftfjedrene så de ikke alle er lige agile. Det skulle betyde at man ikke kan banke dem op. Medeco er et lidt andet koncept hvor der er to parametre: stifthøjde og drejning. Tror heller ikke på de kan bankes.
Abloy ejer vist både ruko og medeco og enig i at det er underligt at det er så svært at finde en medeco lås i butikkerne

 • 0
 • 0

Det eneste der holder er elektroniske låse. Det er også samtidig den mest direkte løsning på problemet. De kan i sagens natur hverken dirkes eller bankes.

Der er også mange andre fordele, som f.eks. tidskodet aflåsning, adgang med kode og fjernstyret adgang. Rengøringen har kun adgang i det aftale tidsrum. Håndværkeren kan få adgang per telefon uden at du behøver være tilstede. Når børnene har smidt nøglebrikken væk, så spærres den specificikke brik.

 • 1
 • 0

Både ja og nej til de elektroniske låse. Mythbusters ordnede låsen til fingeraftryk (ret nemt), og vores egen kodelås viste sig at have en akilleshæl, da kæresten glemte koden... teknikerkoden var ikke sat for hele lejlighedskomplekset, så kendte man koden fra fabrikken, kunne man vade frit ind i alle 20 lejligheder, hvilket bygherren godt vidste - men ikke ville ændre, i tilfælde af at han skulle have adgang til lejlighederne grundet en eller anden årsag... helt tosset! Det er ændret nu, men i princippet kunne dette blot have været røget i glemmebogen - vi vidste f.eks ikke at der fandtes en universal teknikerkode.

 • 2
 • 1

Det svarer jo bare til at viceværten beholder en kopi af nøglen uden at fortælle dig om det.

Vi taler ikke om fingeraftryklåse her. Jeg vil godt se mythbuster bryde Yale Doorman fra Ruko.

 • 1
 • 0

Denne side ser ud til at være et preview at Holler's præsentation om 3D-printede banknøgler (til LockCon2014 i den kommende week-end):

http://unlocked.own-hero.net/2014/07/10/pr...

Hvis jeg ellers kan læse indenad, så kræves der:
1) et foto af nøglehullet, der gør det muligt at identificere hvilken lås der er tale om, samt
2) den typisk offentligt tilgængelige specifikation af låsetypen (hvor stifterne kan sidde, og hvor langt de kan gå ud).

Så hvis cylinderens yderside er beskyttet (mod ud-trækning/boring) med et dæksel, som det nedenstående, så kan det godt blive svært at lave en passende bankenøgle:
http://www.ahb-tuerdruecker.de/Hoppe-Schut...

Derudover, så anvendes det patent jeg nævnte ovenfor af firmaet KESO til et fjederpåvirket stiftpar, som er monteret i nøglen - og det vil kræve noget ekstra af bankenøglen.

 • 0
 • 0

Når vi taler om etplanshuse er der masser af vinduer med trelagsglas hvor man bare smadrer det hele hvis man VIL ind. De fine lister med skruer der ikke kan skrues ud brækkes bare af og så tager man ruden ud. Faktisk ret nemt at lave et hul i muren man kan kravle ind ad v.hj.a. en batteridrevet hårdtmetalbor (i maskinen). Nogle tager en bil og kører den ind i muren, så er der et ret stort hul.

De moderne låsesystemer er til, for at gøre det knapt så nemt bare at gå ind, fordi man får en 'lyst'.

Det er da fint man finder på komplicerede nøglesystemer der gør det umuligt at komme civiliceret ind når nøglerne er glemt eller tabt. ;-D

Skal man være SIKKER så skal der videoovervågning med abb. hos den lokale rockerklub, der rykker ud få sekunder efter alarmen er gået. :-)

 • 1
 • 0

Gælder drejningen stiften der glider på nøglen? Det er ikke den del der 'bankes' på plads - det er den der trykkes på af fjederen!

 • 0
 • 0

Hvad med at lave en lås baseret på stifter der reagere på en magnet. Man sætter så en lille plade over magnetstiftfeltet. Ved hjælp af små magneter i pladen trækkes stifter frem. Med to positioner pr stift, så vil 30 stifter give 1 mia kombinationer. Den er ikke afhængig af strøm som elektroniske låse og derfor kan døren åbnes selvom der er strømsvigt eller der har været lynnedslag.

 • 0
 • 0

og lav noget elektronik der genkender bankeriet. der næst udløse hvad man nu syntes. Faldelem...tage billeder/film... sende det til mobiltelefon/politi...sprøjte peberspray+dna...aktivere hus alarmen.

 • 1
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten