Nu kan robot-fisk synkronisere deres svømning

Der er en mening med galskaben, når millioner af fisk samles i stimer ude i verdenshavene. Fænomenet, der hjælper fiskene med at samle føde og agere skjold mod rovdyr, er det nu også lykkedes at genskabe med teknologien i et vist omfang Illustration: bigstock/Rich Carey

Nu er det lykkedes forskere at få en 'stime' af syv robot-fisk til at svømme rundt i cirkler i et akvarium, uden at de støder ind i hinanden.

Og den store forskel fra tidligere eksperimenter med koordination af robot-sværme er, at de mekaniske fisks bevægelser ikke er styret af et centraliseret netværk, der gennem GPS-signaler styrer fiskene. Robot-fiskene styrer nemlig deres egne bevægelser ved hjælp af et vidvinkel kamera i hvert øje og et blåligt lys fra lysdioder (LED). Samtidig er der implementeret en række algoritmer i fiskene, der understøtter den koordinationen af den kollektive adfærd, når stimen svømmer rundt i cirkler eller spreder sig i hjørnet af akvariet.

Læs også: Videnskabelig rundtur: Fiskedynamik, den globale opvarmnings positive effekt og ekstrakoldt på rumstationen

Metoden er inspireret af nogle af de sanser, som fiskene ude i verdenshavene også benytter sig af, bl.a. syn og bioluminescence (kemisk reaktion, der udsender lys). Der er dog stadigvæk udfordringer med at slippe robot-fiskene ud i virkeligheden, hvor mudret vand og korallernes mange farver er nogle af de udfordringer, som kan få synkroniseringen til at svigte. Men i videoen her kan du få en smagsprøve på, hvordan robot-fiskene navigerer rundt sammen under ordnede forhold.