Nu kan man få covid-19-lægemidlet Remdesivir i hele Danmark

Illustration: Gilead Sciences

I tre uger var det kun patienter på Hvidovre Hospital og Rigshospitalet forundt at blive tilbudt covid-19-behandlingen Remdesivir, som i store, internationale studier har vist positiv effekt over for corona-sygdommen.

Men nu har alle infektionsmedicinske afdelinger fået adgang til lægemidlet gennem regionerne.

Det fortæller professor og overlæge på Hvidovre Hospital Thomas Benfield, som er meget glad for nyheden, da patienter fra andre steder i landet indtil nu har været nødt til at tage turen til hovedstadsregionen, hvis de skulle have Remdesivir.

»Det er meget positivt. Vi har indtil videre haft 11 patienter i behandling med Remdesivir på Hvidovre Hospital, og på nær en enkelt går det dem alle godt,« fortæller overlægen, som får lægemidlet tilsendt fra Gilead i portioner a 55 ampuller, der dækker behandling til ni patienter.

Forkorter hospitalsophold

Han var en af de læger, som var hurtigt ude med fiskestangen, da de første tegn på, at det amerikanske lægemiddel kunne afhjælpe sygdommen, kom ud. Det var tilbage i begyndelsen af maj, hvorefter Thomas Benfield kontaktede Gilead for at komme med i et nødforsyningsprogram.

Sammen med Rigshospitalet lykkedes det ham at få en aftale i stand, som betød, at han allerede for en måned siden kunne tilbyde sine patienter Remdesivir.

Læs også: Overlæge om nyt remdesivir-resultat: Fire dages hurtigere helbredelse er markant

Lægemidlet har i et stort studie med dansk deltagelse har vist sig at kunne forkorte hospitalsopholdet med flere dage for de patienter, der var moderat angrebet af sygdommen under indlæggelsen. Desuden nedsatte den dødeligheden.

Klinisk professor på infektionsmedicinsk afdeling på Odense Universitetshospital, Isik Somuncu Johansen, bekræfter, at hospitalet siden sidste uge har kunnet tilbyde patienterne Remdesivir.

Heldigvis har der endnu ikke været brug for det, da smittetrykket har været lavt, men nu ligger det på lager, hvis sygdommen skulle blusse op igen.

Principsag

»Det betyder rigtig meget, at vi nu også kan tilbyde Remdesivir, så patienterne ikke skal ud at køre på landevejene for at få lægemidlet,« siger Isik Somuncu Johansen, der kan berette om flere patienter, som har måttet tage turen fra Region Syddanmark eller Sjælland ind til hovedstaden for at blive behandlet med Remdesivir.

»Det handler ikke så meget om, at der er lagt til hovedstaden, for det er højst et par timer væk, men det er en principsag, at man ikke skal køre rundt med patienter, som får iltstøtte,« understreger hun.

Læs også: Snarrådige læger sikrer Remdesivir til Danmark - men kun til to hospitaler

Indtil videre skulle hele Danmark have medicin nok til at behandle alle patienter, der måtte få brug for det, også selvom smittetrykket skulle stige lidt hen over efteråret og vinteren.

»Vi tror ikke, at det bliver en voldsom bølge, men selv hvis der kommer flere patienter, kan vi tilbyde medicinen og få mere tilsendt,« fortæller Isik Somuncu Johansen.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Hej.

I artiklen står der ordret : " Lægemidlet har i et stort studie med dansk deltagelse har vist sig at kunne forkorte hospitalsopholdet med flere dage for de patienter, der var moderat angrebet af sygdommen under indlæggelsen. Desuden nedsatte den dødeligheden".

Studiet har mig bekendt ikke sandsynliggjort i høj nok grad, at dødeligheden blev nedsat af denne medicin. Men noget tyder på, at medicinen kan nedsætte dødelighedden.

Vh Jan

  • 1
  • 2

Dette er faslk markedsføring. Det har vist lettere forbedringer for corona ramte med svære lungelidelser, og det er her det kan lindre og reducere skaderne ved lang tids brug af ventilator/respirator. (hvilket selvfølgelig ikke er uvæsentligt)

  • 1
  • 5

Hej Baldur, problemet var, at producenten af lægemidlet har indgået aftale med specifikke hospitaler i forbindelse med nødprogrammet, og derfor måtte der kun behandles med lægemidlet på pågældende hospitaler. Så vidt jeg er underrettet, må læger ifølge dansk lov heller ikke 'agere apotek' og sende medicin rundt. Den slags skal foregå mere centralt, som så også ser ud til at være tilfældet nu. Bh. Mie, ing.dk

  • 3
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten