Nu kan Mærsk og Dong begynde oliejagten i Grønland

Maersk meldte sig i weekenden for første gang ind i det grønlandske olieeventyr. Det skete, da det grønlandske selvstyre tildelte rettighederne til i alt syv såkaldte licensblokke. Heraf fik Maersk Oil en af licenserne og dermed ret til at jage olie og gas i det følsomme område i Baffin Bugt ved Vestgrønland.

Det statsejede Dong Energy, der tidligere har været involveret i grønlandske efterforskningsaktiviteter siden 1996, og i dag er operatør af en efterforskningslicens i Disko Vestområdet, fik også en af weekendens syv nye licenser.

Grønlands selvstyre oplyser, at der var indsendt 17 blokansøgninger fra 12 selskaber. Ud over de to danske blev der givet koncessions-rettigheder til ConocoPhillips, Shell, Statoil, GDF Suez, Cairn Energy og NunaOil.

Ifølge Berlingske Tidende oplyser Maersk Oil, at selskabet først regner med at starte olieproduktion i området om 10-15 år, i fald der bliver gjort et kommercielt fund.

I første omgang indledes efterforskningen med at indhente seismiske data i den tildelte blok, der breder sig over 12.000 kvadratkilometer. Prøveboringer kan begynde om tre til fem år, oplyser selskabet.

Hver prøveboring vurderes at koste olieselskaberne mellem 550 og 600 millioner kroner, og hvis et konsortium efter et kommercielt fund ønsker at starte produktion, koster det i omegnen af 30 milliarder kroner at etablere produktionsfaciliteter, oplyser direktør i Råstofforvaltningen under Grønlands Selvstyre, Jørgen Skov Nielsen, til Berlingske Tidende.

USA's nationale geologiske undersøgelser har vurderet, at der nord for polarcirklen i havene ud for Østgrønland kan være uopdagede olie- og gasressourcer på op til hvad der svarer til 31 milliarder tønder olie og 17 milliarder tønder ud for Vestgrønland.

Emner : Olie
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

"Først om 10-15 år er der udsigt til, at Maersk hiver olie op."

Hvornår forventes det at Dong "hiver noget op" - eller forventes det måske ikke?

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten