Nu kan forskere styre en optisk transistor med kun én foton

'En optisk transistor, hvor én gate-foton styrer et source beam af lys, har længe været et mål inden for optikken.'

Sådan indleder Vladan Vuletic fra Massachusetts Institute of Technology i USA og seks medforfattere en ny artikel, som er udgivet af Sciencexpress – tidsskriftet Sciences kanal til hurtig publicering af vigtige forskningsresultater.

Efterfølgende beskriver Vladan Vuletic og hans kolleger i artiklen, hvordan de har lavet en sådan transistor.

Men selvom de således mener at have nået målet i en forsøgsopstilling, gør de selv opmærksom på, at der er en lang række forhold, der skal forbedres, før man har en form for komponent, der kan bruges i praksis. Så man skal ikke forvente optiske, én-foton transistorer i kommercielle produkter med det allerførste.

Forskerne antyder dog i deres artikel, hvordan flere af de udestående problemer kan knækkes, og de bemærker på denne baggrund, at deres forskning åbner for nye muligheder inden for optisk informationsbehandling.

Lene Haus principper finder ny anvendelse

Det er principperne inden for langsomt lys og lagring af lys i atomare tilstande, som den danske Harvard-forsker Lene V. Hau har været en af pionererne inden for, som benyttes i den optiske transistor.

Konceptet er baseret på, at et lyssignal – som i analogien fra en elektrisk felt-effekt-transistor svarer til transmission fra source til drain – passerer gennem en kavitet, der indeholder ultrakolde atomer. I det aktuelle tilfælde er det benyttet cæsium-133-atomer.

I denne atomsky kan man lagre en foton og frigive den senere. Det er samme princip, som Lene Hau har brugt til at stoppe lys og sætte det i gang igen.

Læs også: Sådan har dansk forsker stoppet lyset

Når fotonen er parkeret i atomskyen, kan man både teoretisk forklare og eksperimentelt eftervise, at source-beamet ikke kan passere gennem atomskyen. Derved slukkes transistoren – og den tændes igen, når den parkerede foton på kommando bliver frigivet.

Emner : Fysik
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Så vidt jeg husker, så findes der allerede en fotonpistol, der så vidt jeg husker kan spytte en foton ud ad gangen.

Er jeg helt fejlorienteret om det?

Hvis jeg husker rigtigt, kunne man så ikke bruge foton-pistolen til det samme?

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten