EU kan nu direkte pålægge bilproducenter bøder, hvis de bliver taget i at fifle med udledningstallene. Og disse bøder kan blive op til 30.000 euro for hver eneste bil, der er solgt, skriver Bloomberg.
Sanktionsmuligheden blev foreslået af EU-Kommissionen og vedtaget af EU-Parlamentet.
Samtidigt har EU-Kommissionen nu også fået magt til at pålægge bilproducenterne at tilbagekalde biler. Det medfører, at magten bliver mere centraliseret.
Bliver mere som i USA
Hidtil har det EU-land, som har typegodkendt en bil, været den eneste instans, der kunne kræve biler tilbagekaldt. Det var for eksempel Tyskland, der måtte pålægge Volkswagen at tilbagekalde de biler, som var ramt af fusk med udledningstallene. Nu bliver systemet mere som det, man har i USA, hvor den centrale myndighed EPA har magt til at gøre det samme.
Læs også: Dieselgate: VW parkerer 294.000 biler i lange, støvede rækker
Ændringerne kommer dermed som en direkte respons på Volkswagens dieselskandale, hvor det blev afsløret, at bilproducenten bevidst havde installeret software, der i en testsituation skulle sørge for, at bilerne så ud til at udlede langt mindre NOx, end de gjorde under reel kørsel.
Alle lande kan kræve tilbagekaldelse
EU-Kommissionen fik dog ikke tilslutning til et forslag om, at bilproducenter ikke længere skal kunne betale laboratorier for at gennemføre udledningstests på bilerne, skriver Teknisk Ukeblad.
Men de fleste af kommissionens forslag blev vedtaget. Kommissionen kan nu selv bekræfte typegodkendelse ved at gennemføre egne tests på allerede typegodkendte køretøjer.
Det bliver dog ikke en central enhed i EU, der typegodkender køretøjer. Godkendelsen skal som tidligere udføres af medlemslandene, og en typegodkendelse i et land vil gælde i alle lande. Alligevel vil hvert medlemsland efterhånden få magt til at påbyde, at en bil, der er typegodkendt i et hvilket som helst andet medlemsland, tilbagekaldes.
Landene skal også sørge for, at tests gennemføres efter reglerne. Derudover skal landene tjekke en ud af hver 40.000 biler, som er registreret i landet. Og som en direkte respons på Volkswagen-skandalen bliver bilproducenterne nu forpligtet til at informere om de softwareprotokoller, bilerne er udstyret med.
Bilproducenterne kan lande i grøften
De beløb, som EU eventuelt får via bøderne, skal gå til tiltag på miljøområdet og til dem, som eventuelt er blevet påvirket af udledningen.
For lige at sætte niveauet i perspektiv: Hvis Volkswagen havde modtaget en bøde på 30.000 euro for hver af de 8,5 millioner biler, de hævdede at skulle kalde tilbage under skandalen i 2015, skulle de have punget ud med 255 milliarder euro. Der er med andre ord tale om sanktioner, der potentielt kan tage livet af enhver bilproducent.
Kommissionens forslag blev først fremlagt i 2016. Forslaget om kommende mål for CO2-udledning fra lette køretøjer frem til 2030 er endnu ikke behandlet. Heri foreslås det, at bilproducenterne, som kommer over grænsen for CO2-udledning, pålægges en bøde på 95 euro per gram per bil fra 2021. Europæisk bilindustri, repræsenteret ved lobbyorganisationen ACEA, ønsker ikke en så stor reduktion i CO2-udledningen. De mener, at kravene er alt for aggressive.
Ingen elbilkrav
Forslaget stiller ingen krav om, at bilproducenterne skal producere elbiler, men foreskriver, at 15 procent af bilflåden ‘bør’ være lavemissionsbiler inden 2025.
Hvorvidt dette forslag går langt nok, vil fremtiden vise. Det er ikke sikkert, at det vil gå igennem i EU-Parlamentet i sin nuværende form, særligt fordi Tyskland har varslet, at de ikke ønsker stramninger af udledningsmålene for CO2 frem mod 2025.
Artiklen er fra tu.no
