Nu kan du styre brændeovnen fra din smartphone
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Nu kan du styre brændeovnen fra din smartphone

Stefan Hvam Pedersen, administrerende direktør i det familieejede Hwam A/S. Illustration: Joshua Tree

Tre forskellige spjæld, tre sensorer og fjernstyring via mobiltelefonen.

Det er den grundlæggende teknik bag en dansk-designet brændeovn, der giver et mindre brændeforbrug, en mere miljøvenlig forbrænding og dermed mindre partikelforurening.

Bag udviklingen står den danske virksomhed Hwam sammen med Danmarks Tekniske Universitet (DTU). Brændeovnen fungerer sammen med appen Hwam Autopilot IHS og er dermed en forbedring af en tidligere model fra samme virksomhed, hvor fjernbetjeningen foregik via en dedikeret enhed.

Med fjernbetjeningen kan man regulere temperaturniveauet i et rum med brændeovn, så stuen ikke skiftevis bliver for hed og for kold, og på den måde bliver brændeovnen sidestillet med et varmeapparat.

Og ikke mindst kan man ifølge Hwam sikre, at brændeovnen tager præcis den mængde luft ind, som giver den bedste og mest miljøvenlige forbrænding. Dermed sparer man op til halvdelen af brændet, og røgen bliver renere, fordi træet udnyttes optimalt.

Læs også: Allergiforbund: Miljøkrav til brændeovne er helt ude i skoven

»Vores forskning på DTU Kemiteknik viser, at det er meget svært at styre forbrændingen ved manuel regulering af forbrændingsluften. Målinger viser, at forbrændingsprocessen bliver meget stabil og mere optimal med den nye teknik – hvilket betyder højere virkningsgrad og mindre udledning af skadelige stoffer,« siger seniorrådgiver på DTU Jytte Boll Illerup.

Farlig røg

En undersøgelse fra DCE – Nationalt Center for Miljø og Energi – har tidligere påvist, at over 500 personer i Danmark om året dør for tidligt som følge af træfyring. Det er især ældre brændeovne, som forurener.

»Den nye teknik i brændeovnen hjælper forbrugeren, så der bliver fyret korrekt og brændet bliver brugt optimalt. Dét giver ren røg i skorstenen. Med autopiloten udledes så få skadelige partikler som muligt,« forklarer Stefan Hvam Pedersen, administrerende direktør hos Hwam.

Læs også: Advarsler mod brændeafgift strømmer ind

Med den nye app kan brændeovnen indstilles til fast nattesænkning af temperaturen, så den automatisk skruer ned for luftstrømmen. Dette er ikke muligt med andre ovne og systemer. Forbrændingen kontrolleres af tre sensorer. En lambdasonde, som måler ilten i røgen, en varmesensor, der måler temperaturen i røgafgangen, og en rumføler, som afslører, hvor varmt det er i rummet. Alle tre sensorer taler sammen kontinuerligt og sender signaler til luftboksen, der er monteret under brændkammeret.

Luftboksen består af computeren samt tre bevægelige spjæld. Det vil sige primær, sekundær og tertiær luft, som åbnes og lukkes i forskellige tempi med forskellige åbningsarealer. Luften i de tre spjæld kommer ind i brændkammeret efter behov, og behovet skabes ved hjælp af info fra de tre sensorer.

Træ har som bekendt (fra EUs nær forbud mod trætjære) en yderst kompleks kemisk sammensætning, og brændeovne er jo ret simple trods mange års videreudvikling, så det kan være et stort skridt frem med automatisk luftstyring og nedbringelse af forureningsniveauet.
Det ville være rart, hvis Ingeniøren var gået mere bag om producentens information om, hvordan det kan lade sig gøre at regulere op og ned for ydelsen af en brændeovn med en given mængde antændt brænde i. Det er forbudt at "fyre over" i flere kommuner, dvs. at fyre op og så skrue ned for lufttilførslen. Betyder det, at Frederiksberg nu kan tillade borgere at fyre over natten med Hvams særlige natsænkning?
Mvh Mads Aarup

  • 6
  • 0

Beskrivelsen af denne styring minder meget om den der findes til flere pillefyr. Det er i princippet samme system som anvendes i benzinbiler. Man fyrer op i ovnen, måler på hvad der kommer ud og finregulerer.

Ejer selv et MGM Comfort pillefyr, og kan se driftstatus på PC'en via LAN forbindelse. Desværre findes der ingen SW som kan linke det videre til nettet så man kan se det på mobilen. Det leder mig til det oplagte spørgsmål; Hvor går man hen for at få udviklet sådan en applikation? Mange MGM ejere sukker efter sådan en.

  • 2
  • 0

Det er i princippet samme system som anvendes i benzinbiler. Man fyrer op i ovnen, måler på hvad der kommer ud og finregulerer.

Nej, det er netop ikke det samme, fordi der kun er millisekunder hhv sekunder mellem brændstofindsprøjtningen i motorer og pillefyr, hvorved man løbende kan regulere ydelsen. I eksemplet med natsænkning går der mange timer til næste indfyring, og det ville være interessant at forstå, hvordan automatik kan regulere ydelsen UDEN at det går ud over forureningsniveauet, når det ikke kan lade sig gøre manuelt, og derfor er forbudt flere stedet af hensyn til nærmiljøet.

  • 6
  • 0