Nu kan du studere droner på universitetet

Henover julen er Danmark formentlig blevet et anseligt antal hobby-droner rigere, da de små fjernstyrede fly ifølge detailhandlen har været et massivt gavehit. Syddansk Universitet er også med på moden og kan fra 1. februar tilbyde sine studerende og folk udefra med drone-erfaring et tværfagligt kursus.

Idéen er, at dronerne har potentiale til at varetage en bred vifte af opgaver som eksempelvis markovervågning og vedligeholdelseseftersyn af elmaster med store samfundsmæssige besparelser til følge.

Læs også: Autonome droner giver krigens regler kamp til stregen

Kjeld Jensen er studiekoordinator på det nyoprettede kursus, der vil blive projektorienteret og foregår i tværfaglige grupper, der skal tage udgangspunkt i konkrete drone-problemer eller komme op med innovative applikationer, som ingen hidtil har tænkt over.

Læs også: Forsvaret skal flyve droner på fynsk testcenter

»Sådan et kursus skulle gerne bringe os lidt videre end det, som produkterne allerede kan i dag. De fleste droner er født med et kamera, og nogle kan flyve mere eller mindre autonomt,« siger Kjeld Jensen og fortsætter:

»Men der er ikke mange, der har kigget på at lave intelligent billedbehandling, mens en drone er i luften, så sådan noget som inspektion af en vindmølle eller en højspændingsledning kan gøres helt uden menneskelig indblanding.«

Læs også: Passagerfly tæt på kollision med drone ved Heathrow

Kjeld Jensen medgiver, at drone-flyvningens største problem i øjeblikket er, at de små fly ikke må flyves med ‘beyond line of sight’, altså uden for operatørens synsvidde.

»Beyond line of sight er selvfølgelig en kæmpe udfordring, som vi skal over, og jeg kunne sagtens forestille sig, at en projektgruppe skal i gang med at kigge på det. Men det er ikke noget, der er løst hverken i morgen eller overmorgen,« siger Kjeld Jensen.

Det er dog på ingen måde en stopklods, mener han.

Læs også: USA lufter planer om flyvende ‘hangarskib’ til droner

»Der findes eksempler på applikationer, hvor droner øger effektiviteten af forskellige opgaveløsninger, også selvom der skal stå en pilot og kigge på hele tiden,« siger Kjeld Jensen.

»Det bedste eksempel er Odense Kommune, der i øjeblikket bruger droner til at rense tagrenderne på stadion. Der er otte meter op, og det ville kræve et helt stillads, hvis det skal ses efter hele vejen rundt, hvad det jo skal med jævne mellemrum. Dronen kan nemt flyve op og se efter, og så kan vedligeholdelsesholdet lægge sin indsats, der hvor det er nødvendigt,« siger han.

Håber branchen vil deltage

Ifølge Kjeld Jensen er kurset i høj grad også målrettet branchens aktører, og universitetet har gjort en ekstra indsats for at appellere til virksomheder, der til dagligt gør brug af droner. Men erhvervslivet må også gerne bidrage med konkrete problemstillinger.

Læs også: GPS-udvikling skal sende danske droner til tops

»Vi vil gerne ud gennem netværket for at få virksomheder i tale om problemstillinger, som de ikke har ressourcerne til at få gjort noget ved. Det ville jo være genialt at få nogle studerende til at tumle videre med det,« siger Kjeld Jensen.

På bare halvanden uge, hvor kurset nåede at være tilgængelige for SDU’s studerende, har 23 studerende nået at tilmelde sig, og frem mod kursets start 1. februar tager universitetet imod ansøgninger fra udefrakommende med interesse i kurset.