Nu kan du måle forurening af luften med din smartphone

Nu kan du måle kvaliteten af den luft, du indånder, med din smartphone. Projektet Everyaware, der skal højne EU-borgeres viden om støj- og luftforurening, har udviklet en lille luftmåler, der forbindes trådløst til brugerens smartphone.

Måleren har form af en lille kasse, der kan være i en cykelkurv eller en rygsæk, og den indsamler og analyserer luftprøver for blandt andet ozon og sodpartikler. Resultatet sendes via bluetooth til telefonen og vises i den tilhørende applikation, Airprobe.

Flere end 300 mennesker i Belgien, Tyskland, England og Italien har testet Airprobe-systemet, og over 10.000 har benyttet applikationen WideNoise, der måler støj via telefonen.

»Det er for tidligt at drage endegyldige konklusioner, men det bliver interessant at se, hvordan folk ændrer deres adfærd, når de bliver mere informerede om deres miljø,« siger fysikprofessor Vittorio Loreto fra Sapienza Universitetet i Rom, der er en af folkene bag Everyaware, i en pressemeddelelse.

Airprobe er stadig på prototypestadiet, men bruges visse steder i uddannelsessammenhænge. Men det er planen, at systemet skal sættes i masseproduktion, så flest muligt borgere kan indsamle og dele data om luftforureningen, dér hvor de opholder sig. Det er også tanken, at forskere skal kunne analysere de indsamlede data og bruge dem til at oplyse befolkningen om udviklingen i luftforurening lokalt.

»Jeg forestiller mig en meget mindre sensor, der kan indgå i vores påklædning og ejendele. Det er også en vision at få den integreret i en smartphone, men det har længere udsigter, da det afhænger af, hvilke virksomheder der vil producere sensoren, og hvor mange penge smartphone-producenterne er villige til at investere,« siger Vittorio Loreto.

EU har støttet projektet med 15 millioner kroner.

I 2011 konkluderede danske forskere, at 600.000 europæere hvert år dør for tidligt som følge af luftforurening.

Læs også: Luftforurening sender årligt 600.000 europæere i graven

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

"Det er også tanken, at forskere skal kunne analysere de indsamlede data og bruge dem til at oplyse befolkningen om udviklingen i luftforurening lokalt."

Nu synes jeg vi har rigeligt af videnskabelige afhandlinger om luftforurening på tvivlsomme grundlag, så dette kan kun vække bekymring hos mig.

Vældig fint, hvis dette kan fjerne den sidste undskyldning for kommunerne og miljøstyrelsen for at fast holde OMBN metoden i klagesager (Oldest Man Biggest Nose), men hvor pålidelig er den så ???

Co cellen i en proff. Testo er den ubetinget dyreste og mest sårbare. For pålidelighedens skyld skal den kalibreres på et akkrediteret laboratorie mindst en gang om året. Partikeltælling kan der næppe være tale om med dette "udstyr", og det er jo ellers det der snakkes mest om.

Vil en GPS i kombination med dette kunne sige noget om, hvorvidt PAHerne kom fra køkkenets kyllingestegning, eller togstationens diesellokomotiver ? Hvad var vindretningen og var vinduet åbent eller lukket ?

Kan forskerne på den baggrund sige noget om hvorvidt vi skal holde op med at stege kyllinger eller lukke vinduet for trafikken. Sådan helt generelt, for det må det jo blive p.b.a. millioner af mangelfulde og tvivlsomme informationer.

Det kan selvfølgelig have en vis værdi, men det hjælper næppe til at spore punktkilderne til luftforurening. Højest til at give et overordnet, men også lidt utroværdig billede af situationen. Sure - Ryan og Kåre kan sikkert få en hel masse ud af det og så er der ellers frit slag for fantasien om hvor det kommer fra ;-)

  • 4
  • 1

Men mon ikke det kan have en hvis værdi, hvis man opnår en "kritisk masse" af disse sensorer. Så er der jo mulighed for at lave noget statistisk analyse på resultaterne og samtidig udelukke resultater, som er for ekstreme i forhold til naboernes...

Det kunne jo f.eks. bruges til at skabe "heatmaps" som kunne indikere problemer, hvor man så kunne sætte ind med mere fintfølende udstyr.

  • 2
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten