Nu kan du få lokal vejrudsigt for 10.000 steder i Danmark – DMI forklarer hvordan

14. februar 2018 kl. 14:132
Nu kan du få lokal vejrudsigt for 10.000 steder i Danmark – DMI forklarer hvordan
Illustration: DMI.
Fremover dækker DMI Danmark med lokale vejrudsigter for 10.000 steder i landet. De vejrdata, der bruges til at lave prognoserne er de samme som før, men visningen skal give brugerne en mere præcis oplevelse af vejrudsigten.
Artiklen er ældre end 30 dage

Danskerne er vilde med vejrudsigter. Faktisk så meget, at DMI hvert år har mere end 500 millioner sidevisninger. Nu har Danmarks Metereologiske Institut lanceret en ny beta-version af det nye dmi.dk, og der er en række markante forandringer på vej. Den største er at antallet af geografiske lokationer, hvorfra der kan hentes en lokal vejrudsigt er udvidet fra 400 til 10.000.

»Det er de samme modeldata, der ligger til grund for det eksisterende og det nye dmi.dk. Vi bruger ca. 6500 'gridpunkter', der tidligere er blevet brugt til at bestemme vejret i 400 lokaliteter, og vi udvider til 10.000 lokaliteter og samler en lang række lokale vejrdata for brugerne (vandstandsdata, regionale vejrudsigter og andre målinger), fordi vores undersøgelser viser, at det er en bedre måde at servicere dem med vejrinformation på,« siger Pia Svejgaard Pedersen, kommunikationschef i DMI.

Det er den globale geografiske database Geonames, som DMI anvender til at generere de lokale vejrudsigter.

»Vi bruger i forvejen Geonames-databasen, men bare med færre datapunkter. Nu udvider vi fra 400 til 10.000 punkter. Det svarer til at vi lægger et 'grid' (net, red.) på omkring tre kilometer ned over hele Danmark. Det skal gerne give brugerne en bedre oplevelse af vejrudsigten,« siger Anne Marie Munk Jørgensen, leder af IT Applications-afdelingen i DMI.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den norske vejrtjeneste YR bruger også Geonames-databasen.

Bliver vejrudsigten nu bedre og mere præcis?

»Det spørgsmål har vi fået mange gange siden vi lancerede vores nye beta-side i går. Det mest præcise svar er nok, at vi håber at brugerne vil opleve at få en bedre og mere præcis vejrudsigt, selvom vores data, der ligger til grund for vejrudsigten er de samme. Vi kan se, at brugerne efterspørger, at vejrudsigten bliver præsenteret mere grafisk og efter hvor de befinder sig. Samtidig vil brugerne gerne have mange data præsenteret på en enkel måde. De ønsker har vi forsøgt at indfri,« siger Pia Svejgaard Pedersen.

Læs også: Læsernes ideer: Åbne vejrdata vil give boost til dansk forskning

Nu bliver vejrudsigten on-demand

Den nye visning med 25 gange flere lokationsmuligheder har også krævet en ændring af måden DMI beregner de lokale vejrudsigter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Teknisk bruger vi en ny løsning, hvor vi beregner vejrudsigten i det øjeblik en bruger efterspørger vejrudsigten fra en af de 10.000 punkter. Tidligere var alle 400 vejrudsigter præberegnet og gemt i databasen. Den nye løsning giver bedre mulighed for at øge antallet af lokaliteter,« siger Anne Marie Munk Jørgensen, leder af IT Applications-afdelingen i DMI.

Det er ikke kun mere lokale vejrudsigter, som danskerne kan se frem til på det nye dmi.dk. Den radarfunktion, der løbende viser nedbørsmængderne bliver nu fremskrevet i 90 minutter, hvor man i dag kun har en bagudskuende radarvisning.

Radarfremskrivning er en prognose for regn og sne den næste halvanden time, der ligger i forlængelse af de radarbilleder, brugerne kender fra det nuværende dmi.dk

»Nu tester vi, hvordan brugerne oplever de nye visningsmuligheder, og alt efter hvilken form for feedback vi får, forventer vi at overgå til den nye visning på dmi.dk til sommer,« siger Pia Svejgaard Pedersen.

Her kan du selv prøve det nye dmi.dk.

Læs også: Friske, gratis sattelitfotos åbner et væld af nye muligheder

2 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
16. februar 2018 kl. 17:19

www.yr.no har kunnet dette i årevis. Der er jo ingen grund til at DMI fortæller at de har lært det i Norge. Nåh nej. Vi udvikler selv vore IC4, droner og meget andet der er problemer med. Det ville være nyt i DK at man kikker på hvad der sker uden for vore snævre grænser.

1
15. februar 2018 kl. 23:33

Det er fint at DMI har hævet opløsningen, men jeg savner den gamle visualisering hvor man på een graf kunne se vind, nedbør og temperatur de næste to dage med 1-times opløsning (og længere ud i fremtiden hvis man vil scrolle). Jeg hænger ved det gamle website så længe det virker og så vil jeg lede efter noget bedre når det dør. Det nye er for ringe.