Nu kan du endelig tage en godkendt gentest af, om du er disponeret for Parkinsons

Amerikanske FDA, Food and Drug Administration, har godkendt det private firma 23andMe’s gentest, som analyserer for 10 forskellige sygdomme. Det betyder, at du kan finde ud af, hvilken risiko du har for at udvikle Alzheimers, Parkinsons og cøliaki, skriver Nature.

Det er FDA's første godkendelse af en gentest til hjemmebrug. Indtil nu har det været en lang jagt for dnatest-virksomhederne i at finde huller i den amerikanske lovgivning til at sælge personlige gentests, og FDA har lukket hul efter hul. Men nu ligger der endelig en godkendelse.

Læs også: Private gentests er som krystalkugler og horoskoper

Godkendelsen skete primært af to årsager, fortæller direktør for 23andMe, Anne Wojcicki, til Bloomberg:

»FDA ville have os til at bevise, at data er præcise og kan gentages med samme resultat, samt at kunder fra alle samfundslag kan tolke resultatet.«

Læs også: Hvad gentesten kunne fortælle mig - om mig selv

10 sygdomme for 1000 kroner

For 149 dollars, lidt over 1000 kroner, kan man bestille en test over nettet. Den fungerer ved, at kunden får tilsendt et rør, han eller hun skal fylde med spyt. Derefter skal det sendes tilbage til 23andMe, der analyserer for de ti sygdomme.

Sygdommene er: Parkinsons, Alzheimers, Cøliaki, forhøjet risiko for lunge- og leversygdom, Dystoni, to forskellige disponeringer for blodpropper, Gaucher, Hæmolytisk Anæmi og Hæmokromatose.

Læs også: Læger slår alarm: Gentests til private er fup og fidus

Vælg selv om du vil dele data

23andMe ligger inde med en kundedatabase på over 1 million mennesker. Anne Wojcicki fortæller til Bloomberg, at alle kunder selv kan vælge og skal skrive under på, om deres data kan indgå i firmaets forskning eller ej.

»Hvis ikke kunden ønsker, at vi skal dele deres data, så sker det ikke. Men 85 procent af vores kunder vil gerne dele deres oplysninger for at hjælpe forskningen,« siger hun.

Læs også: Alternative behandlere: ‘Vi kan se, at gentests virker’

Anne Wojcick oplever, at kunderne primært bruger data til at foretage målrettede livsstilsændringer. Ikke at de de for eksempel begynder at gå oftere til lægen.

Emner : Genteknologi