Nu kan droner se ind i en bygning ved hjælp af wifi

Forskere ved University of California – Santa Barbara har ved hjælp af to droner og et wifi-signal været i stand til at skabe et 3D- billede af et rum udefra.

De to droner skaber et billede af bygningens indre ved at samarbejde: Den ene drone udsender et wifi-signal, som den anden opfanger. Derefter måles signalets styrke, og derudfra kan man give et billede af, hvad der er inde bag væggene:

»Det giver ubemandede fartøjer mulighed for at afbilde detaljer i 3D gennem vægge, udelukkende via wifi-signaler,« siger Yasamin Mostofi, professor i elektro- og computerteknologi ved universitetet.

Se forskernes egen video om projektet her:

Selve metoden er ifølge professoren relativt simpel:

»Denne tilgang bruger udelukkende målinger af 'wifi RSSI' (Received Signal Strength Indicator, red.), kræver ikke forudgående målinger og har ikke brug for, at objekter bevæger sig for at blive afbildet,« siger professoren.

Problematisk i den virkelige verden

Resultaterne blev præsenteret ved International Conference on Information Processing in Sensor Networks (IPSN) i april og bygger på flere års arbejde i Yasamin Mostofis forskningsgruppe.

Og selvom det måske ser lovende ud, er det en lidt anden sag, når teknologien trækkes ud i virkeligheden:

»Det er væsentligt mere kompliceret grundet den nævneværdige øgelse af antallet af ubekendte,« siger Yasamin Mostofi.

Ifølge forskerne kan teknologien bruges i forbindelse med eftersøgnings- og redningsaktioner, arkæologi og overvågning af bygningsstrukturer.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Rigtig godt koncept og med mange muligheder! Dog kunne de godt have valgt en anden "story teller" der ikke giver hovedpine

 • 0
 • 0

Et tilsvarenðe system har været anvendt i nogle år af militær og efterretningstjenester!

Systemet udnytter at mange bygninger har WiFi sender tændt indenfor, og at signalet attenueres og afbøjes af bygningskonstruktioner og mennesker. Signalstyrken fra de, oftest mange WiFi sendere, opsamles af en antenne opstiling med 2 eller flere antenner. Det giver en 3D præsentation af bygningen, selv i flere etager og mennesker, især bevægelser, kan følges. Fordelen ved at anvende allerede opsatte WIfi sendere, er at intet nyt signal introduceres der kan opdages af personer i bygningen. Så dette er ikke nyt, men "bare" en ny vinkel på metoden.

 • 0
 • 0

.... hører vist fortiden til.

Men det er da kun glædeligt, for enhver, med god samvittighed, har jo som bekendt intet at skjule ... og hvad folk foretager sig på deres soveværelser, eller snakker med deres nærmeste om, enten i hjemmet eller via diverse medier, er jo oftest naturligt og helt normalt, og derfor ikke noget at skamme sig over at offentligheden kan følge med i.

Det er jo også glædeligt som samfundet konstant bliver lettere at kontrollere. Erich Honecker ville med garanti have elsket det, hvis NSA havde været til hans rådighed for blot 30 år siden.

Så flere kameraer - tak! :-(

 • 0
 • 0

RETTEN til privatliv påvirkes vel ikke af slige innovationer. Noget andet er om man i praksis får ret.

Iøvrigt: Hvis du er mistænkt, kan alt i princippet bruges mod dig, og så har du alt at skjule - uanset om du er uskyldig.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten