Nu kan din smartphone fortælle, når du er for fuld

19. august 2020 kl. 15:184
Nu kan din smartphone fortælle, når du er for fuld
Buskort, netbank, træning, madbestilling. Nu skal din smartphone også kunne holde styr på, om du drikker for meget. Illustration: Bigstock/photosvit.
En lille sensor i smartphonen kan være din nye ven, hvis du har for vane at gå kold før 12. Det er dine bevægelser, der afslører dig
Artiklen er ældre end 30 dage

Du læner dig tilbage i din godt polstrede Barcelonastol i venezia-læder, tænder en Montecristo No. 2 med din slidte, vintage Cippo-lighter, der vidner om et særligt tilhørsforhold, mens du skænker en 52 årig Mallacan single malt whiskey i det blanke krystalglas. Uden is.

Eller måske når du kun lige at knappe den øverste bukseknap, inden du smækker hoveddøren bag dig og helt glemmer at ænse den faldefærdige facade i din etageejendom, velvidende at slænget allerede har eksekveret en pakke rød LA i hård pakke og druknet det første sæt terninger med kold, brusende pilsner.

Uanset hvordan du foretrækker din alkohol, kan der være gode nyheder på vej, hvis du tidligere har erfaret, at et glas hurtigt bliver til to.

Et hold forskere inden for akutmedicin har nemlig udviklet en lille sensor, der kan tilkobles en smartphone og derigennem kan estimere promillen løbende hen af aftenen. Uden at du skal ud i at ty til et alkometer eller ballonpust. Nyheden kommer fra Inverse.

Dine bevægelser afslører dig

I tirsdags publicerede forskere fra Stanford University og Universitet i Pittsburgh et nyt studie, der i samspil med tidligere studier viser, at man kan vurdere vores indholdindtag gennem vores bevægelsesmønster.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Alkohol kan være læskende, socialt og afstressende, men kan også i store mængde have alvorlige følgevirkninger for dig selv, og dem du omgås, hvis du fuldstændigt mister kontrollen.

Med den nye sensor til smartphonen kan man i bedst fald få en tal for, hvor meget du har fået at drikke i løbet af en aften. Metoden, hvor man sætter kryds på armen, hver gang man tager en ny genstand, er nemlig ikke særlig retvisende.

Din smartphone skal med andre ord nu være din sammensvorne lejesvend, der skal forhindre, at der går for meget slinger i valsen.

Rent teknisk minder metoden meget om den, der bruges, når vi måler det samlede antal skridt i løbet af en dag på telefonen. Sensoren fungerer i et samspil med smartphonens accelerator, der registrerer vores bevægelser.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Denne registrering giver med succes et bud på ‘blood alcohol concentration’ (BAC og ‘breath alcohol concentration’, BrAC) - altså koncentration af alkohol i blod og udåndingsluft - uden at måle direkte med på blod eller udånding.

Frivillige testede de våde varer

Selve undersøgelsen blev foretaget på den måde, at frivillige blev instrueret i at drikke sig fulde. Eller mere præcist at nå .08 BrAC level - breath alcohol concentration - for at teste, om systemet virkede. Inden blev hver deltager målt og vejet for at fastsætte, hvilken mængde alkohol de hver især skulle indtage.

Deltagerne fik serveret deres alkohol i den bitre drink - vodka gimlet - der er vodka blandet med limejuice. Hver time i syv timer drak de en enkelt drink og gik efterfølgende 10 skridt frem og 10 skridt tilbage, mens de havde en smartphone hæftet fast på lænden.

Det gav 17 brugbare svar, hvor særligt deltagernes laterale bevægelser - svingninger fra side til side - var en klar indikation på indtagelse af alkohol. Smartphonens accelerator kunne i 92 procent af tilfælde forudse, om koncentrationen i blodet var over den opstillede grænse op .08 BrAC.

I Danmark er 0,5 promille grænsen for spirituskørsel - eller at ende som spritbilist.

Der vil være brug for nogle tilpasninger i den virkelige verden, hvor smartphonen sjældent ligger stille i bukselommen. Illustration: bigstock/motortion.

Tilpassede egenskaber på vej

Måske sidder du tilbage og tænker, hvem der vil have sin telefon spændt fast på ryggen under en bytur, men der er mere brugervenlige opdateringer under opsejling. Det fortæller Brian Suffoletto, der er studiets ledende forsker til Inverse

Der bliver nemlig arbejdet på at analysere, hvordan hele setuppet kan virke, når telefonen ligger på sin vanlige plads i lommen. Næste skridt er til gengæld at tilpasse sensoren og mobilens accelerator til selve miljøet i nattelivet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Alligevel er det den menneskelige fornuft, når det gælder berusede situationer, der måske kan gå hen og blive den største udfordring.

»Jeg har brugt mere end 10 år på at designe og teste kommunikations-baserede strategier, der skal hjælpe individer med at træffe bedre beslutninger, når det handler om alkoholindtagelse,« siger Brian Suffoletto til Intense og følger op:

»Den største udfordring er efter min mening, at få mennesker, der er påvirket af alkohol til at tage imod rådgivning«.

Går alt efter planen, så vil vi formentligt begynde at se apps, der har egenskaberne til at fortælle dig, om du har fået en tår over tørsten næste år, ifølge Brian Suffoletto.

4 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
21. august 2020 kl. 10:29

Så kort kan det siges...tak

3
21. august 2020 kl. 08:58

Man har hos forsøgspersoner målt vaklende gangart vs. promille, og kan derved estimere sidstnævnt.

2
20. august 2020 kl. 13:47

Hvad er egentlig essensen af denne artikel?

1
20. august 2020 kl. 10:56

Et hold forskere inden for akutmedicin har nemlig udviklet en lille sensor

Som jeg læser artiklen på inverse, og abstracted på det oprindelige paper, så bruger de bare data fra det indbyggede accelerometer?