Nu kan det første danske hospital fjerne medicinrester og bakterier fra spildevandet

3. oktober 2014 kl. 14:354
Et nyskabende spildevandsanlæg på Herlev Hospital leveret af et Grundfos-selskab kan rense vandet så rent, at det kan ledes direkte ud i en lille å.
Artiklen er ældre end 30 dage

'Hospitaler lukker giftigt spildevand ud uden tilladelse' og 'Auken punker kommuner: Få styr på hospitalernes spildevand!'. Sådan lød blot et udpluk af overskrifterne i Ingeniøren for nogle år siden.

Nu har virkeligheden ændret sig radikalt på Herlev Hospital. I går, torsdag, indviede hospitalet sit fuldskala forsøgsanlæg, og det er nærmest en underdrivelse at kalde det et forsøgsanlæg. Siden maj har anlægget - med en kapacitet på 600 kubikmeter pr. dag - nemlig behandlet alt spildevand fra Herlev Hospital, svarende til spildevandet fra en lille by med 2.500 indbyggere.

Foruden en almindelig spildevandsrensning med MBR-teknologi (Membran Biologisk Reaktor) har anlægget også renset vandet for medicinrester, antibiotikaresistente bakterier og hormonforstyrrende stoffer. Indvielsen i går var derfor mest en anledning til at præsentere de første gennemanalyserede resultater af vandkvaliteten. De viser, at man kunne fylde spildevand direkte i et akvarium med haletudser og dafnier, og de ville boltre sig fint i det rene vand.

»For nogle stoffer får vi niveauerne helt ned under detektionsgrænsen, og ellers er det under grænserne for, hvornår organismer tager skade. Vores fokus er ikke længere at få det renere, men at eksperimentere med at få prisen helt i bund og forstå de enkelte processer,« siger Jacob Søholm fra Grundfos, der er projektleder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Når der stadig er tale om et forsøgsanlæg, har det især at gøre med, at ingeniørerne eksperimenterer med rensningsmetoder som aktive kulfiltre og ozon. Anlægget er bygget, så de kan se effekterne af f.eks. enten at lade vandet passere ozon først eller kulfiltre først. UV-lys er også en del af anlæggets processer, og en del af anlægget sikrer rensning af luft. I sidste ende bliver affaldsstofferne tørret og samlet i store sække.

Slut med regninger fra kommunens rensningsanlæg

I dag koster det omkring 27 kroner pr. kubikmeter at sende sit spildevand til det kommunale rensningsanlæg, og indtil videre ser det ud til, at forsøgsanlægget kan halvere den omkostning for de 145.000 kubikmeter spildevand, som Herlev Hospital udleder hvert år.

»Indtil videre sender vi stadig det rensede vand videre til det kommunale rensningsanlæg, men det forventer vi hører op snart. Vi har gang i en dialog med kommunen,« siger Jacob Søholm, der dog stadig afventer svar på, hvor ofte kulfiltrene skal udskiftes, før han kender den nøjagtige pris.

Planen er at lede det rensede vand ud i den lille Kagså, der er et mindre vandløb, som afvander mod syd via Harrestrup Å-systemet til Damhussøen og Kalvebodløbet.

Eksportmuligheder

Rensningsanlægget på Herlev Hospital er et samarbejde mellem bl.a. Region Hovedstaden, Herlev Hospital, Grundfos Biobooster A/S, DHI, Ultraaqua, Neutralox samt Herlev og Københavns kommuner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Jacob Søholm forudser, at teknologien åbner for decentrale rensningsanlæg, og peger ligesom flere politikere på, at teknologien kan blive en eksportsucces:

»Vi kommer her med en løsning på et problem, som rigtigt mange hospitaler har både herhjemme og i udlandet. Faktisk omdanner vi problemet til en ressource, da der også er mange penge at spare,« siger Sophie Hæstorp Andersen (S), formand for regionsrådet i Region Hovedstaden, i en pressemeddelelse.

4 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
31. maj 2015 kl. 09:44

Det hjælper naturligvis en masse på spildevandet der udledes til vandmiljøet. Gylle skal udbringes påjorden så der ikke sker udslip til vandmiljøet.

3
5. oktober 2014 kl. 10:04

Det lyder jo rigtigt godt. Men mon ikke dem der behandler spildevandet nu, vil blive kede af at undvære den indtægt? - og kan det overhovedet lade sig gøre, at få lov at blive koblet af? Og hvordan vil man sikre sig mod uheld, så spildevandet alligevel slipper urenset ud i vandløbet?

2
4. oktober 2014 kl. 21:30

Hvad hjælper det at hospitalet renser sit spildevand når landmanden sprøjter gylle på markerne?

1
3. oktober 2014 kl. 19:42

Hvis vandet er så rent og dermed sikkert at anvende kunne det anvendes på hospitalets toiletskyld?