Nu kan de første danskere ringe via wifi
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Nu kan de første danskere ringe via wifi

En række danske mobiltelefoner kan fra i dag som de første herhjemme foretage almindelige stemmeopkald over wifi. Det sker, når Apple ruller iOS 9.3-softwaren ud til danske iPhones. Med i opdateringen findes nemlig de oplysninger, som telefonen skal bruge for at anvende såkaldt Voice Over WiFi på udbyderen 3’s netværk.

Det er dog i første omgang kun en lille del af mobilkunderne, der kan bruge funktionen i dag. Det gælder 3-kunder med en Iphone 5C eller nyere og et abonnement med fri tale og 20 eller 40 GB data. Senere på måneden følger så kunder med andre abonnementer med fri tale og senere på foråret følger de første kunder med Android-telefoner, fremgår det af en pressemeddelelse fra 3.

Også TDC har annonceret, at de i løbet af i år vil understøtte funktionen på nyere iPhones og Android-telefoner. Men selskabet har endnu ikke sat dato på lanceringen.

Læs også: Nu bliver din wifi-router en mobilmast

Apple-telefonerne iPhone 5C og nyere kan fra i dag slå wifi-opkald til på 3's netværk. Om det fungerer, kommer an på abonnementet på telefonen. Illustration: Christian Østergaard

Lapper mobilhuller

Formålet med Voice Over WiFi er først og fremmest at lukke dækningshuller inde i bygninger, har 3 og TDC tidligere fortalt Ingeniøren.

Ved at sende mobilsignalet gennem en allerede eksisterende wifi-router og via en VPN-forbindelse til selskabets servere, kan man eksempelvis løse problemet med nyere bygninger, der lukker signalerne ude.

»Mange nybyggede huse og kontorbygninger er så godt isolerede, at mobilsignalet har svært ved at trænge igennem. Det problem fejer vi nu af banen,« siger Jesper Larsen Wagner, VP for Business Development hos 3, i selskabets pressemeddelelse.

Læs også: Nye huse blokerer for mobilsignalet

Gratis at bruge

Da Ingeniøren talte med 3 og TDC i januar, ville ingen af selskaberne oplyse, hvorvidt kunderne skulle betale ekstra for den forbedrede indendørs-dækning. Selskaberne understregede ved den lejlighed, at funktionen har krævet såvel bekostelige netværksopdateringer som tid på at teste forskellige fabrikanters telefoner.

3 har dog valgt ikke at kræve ekstrabetaling for funktionen hos de kunder, der har de abonnementer, hvor selskabet vil understøtte funktionen. Om det har skabt præcedens, før TDC's og eventuelt andre teleselskabers lanceringer er dog endnu uvist.

Læs også: Regeringen: Slut med dårligt mobilsignal i nye huse

Den langsomme udrulning skyldes, at den enkelte telefonfabrikant skal godkende det enkelte netværk til hver enkelt telefonmodel før de kan slå funktionen til i en softwareopdatering. Både 3 og TDC understregede i januar, at fabrikanter som Samsung og Apple har travlt med denne proces over for en lang række selskaber lige for tiden.

"Teliophone er en app for smarttelefoner og tablets som gør, at du kan ringe med bredbåndstelefoni fra mobilen."

Men man kan også gøre som mig der har en engelsk udbyder der tilbyder DID, her kan man få et dansk nummer for ca. €1 om måneden, og så bruger jeg min Android telefon app som sip klient. Og det fungere bare godt. Jeg har mit hjemme nummer med mig alle vegne, på WiFi og på 3G/LTE. Og når jeg ringer til nogen er det til ca. 7øre i minuttet.

Jeg fatter stadigvæk ikke at teleselskaberne bliver ved med at kunne få folk til at køre i deres lukke systemer.

  • 0
  • 0