Nu kan Danmark forbyde GM-afgrøder uden indblanding fra EU
more_vert
close
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Nu kan Danmark forbyde GM-afgrøder uden indblanding fra EU

I dag findes der kun en enkelt type genmodificeret afgrøde på markerne i EU-landene. Men syv andre typer er allerede godkendt til dyrkning i EU. De er blot ikke taget i brug endnu. Det kan ske i løbet af det næste år, skriver Euractiv.com.

Det skyldes, at Europa-Parlamentet har vedtaget et nyt regelsæt, der fremover vil lade det være op til det enkelte EU-land, om det vil tillade dyrkning af de EU-godkendte afgrøder eller ej.

Læs også: Nu bliver det endnu lettere at afvise genmodicerede afgrøder på markerne

Efter mange måneders forhandlinger er det lykkedes parlamentet og EU’s medlemsstater at blive enige om, at de enkelte lande nu skal kunne forbyde specifikke afgrøder baseret på miljømæssige, landbrugs- eller socialøkonomiske politiske hensyn, selvom afgrøderne er tilladt af EU.

Derfor vil de nye regler betyde, at biotekindustrien får sværere ved at få underkendt et nationalt forbud mod GMO ved domstolene. Ifølge det belgiske parlamentsmedlem Frédérique Ries vil reglerne give mere frihed, mere fleksibilitet til medlemsstaterne og større lovmæssig sikkerhed.

Alligevel advarer modstandere af de nye regler om, at aftalen også vil give større frihed til industrien, der nu ikke længere skal gå gennem EU for at få sine produkter plantet på markerne, men kan gå direkte til de nationale regeringer.

Læs også: Nu kommer verdens største undersøgelse: Giver gensplejset majs og Roundup-rester kræft?

»På kort sigt vil denne ændring give multinationale virksomheder som Monsanto tilladelse til at udfordre nationale forbud ved WTO, eller på længere sigt, hvis frihandelsaftaler som TTIP bliver gennemført, ved særlige domstole,« siger franske José Bové, medlem af Europa-Parlamentet for De Grønne, til Euractiv.

Samtidig kritiseres de nye regler for ikke at beskytte GMO-fri landbrug i de lande, som tillader genmodificerede afgrøder på markerne. Der bliver nemlig ikke afsat midler til at kompensere landmænd, der risikerer at få deres marker forurenet med GMO.

»Pollen og frø spreder sig jo med vind og insekter tværs over både marker og landegrænser. Jeg frygter, at vi nu har lukket den trojanske hest ind i EU, og at vi fremover vil se GMO dukke frem overalt i Europa,« siger SF’s parlamentsmedlem Margrete Auken i en pressemeddelelse.

Læs også: Dansk forsker vil sætte oprindelige gener ind i moderne kornsorter

Den eneste GM-afgrøde, der i dag bliver dyrket i EU, er en type genmodificeret majs, der er fremstillet af biotek-virksomheden Monsanto. Det dyrkes hovedsageligt i Spanien og Portugal, men den findes også i Rumænien, Tjekkiet og Slovenien.

De nye regler kan ifølge Euractiv betyde, at de resterende syv typer af GM-afgrøder, der er godkendt, men endnu ikke dyrket i EU, kan finde vej til europæiske marker allerede næste år.

I Danmark og de øvrige EU-lande er det i dag lovligt at sælge og købe godkendte GM-fødevarer. Men for at forbrugerne skal kunne vælge produkterne fra, skal de være mærkede som GMO. Det betyder i praksis, at GM-afgrøder kun bliver solgt som dyrefoder i Europa.

Giver at der ikke er nogle videnskabelige grunde til ikke at spise GMO-afgrøder, er det så ikke bedre at du har ret til ikke at købe gluten, GMO, vacciner, og hvad du ellers personligt ikke kan lide?

Der bør aldrig indføres sådanne forbud for alle uden videnskabeligt grundlag.

  • 6
  • 7

Såfremt det var muligt at overskue samtlige konsekvenser, der potentielt ville kunne blive affødt af en sådan indførelse, ville jeg give dig ret. Dog har jeg meget svært ved at se hvilket videnskabeligt grundlag du vil binde det op på - landbrug, naturen eller sundheden, skal det være bundet i nuet eller fremtiden eller skal det evt.være en kombination af samtlige ting,.

Tror du selv det er muligt at forudse mængden af potentielle konsekvenser på forhånd når der blot bliver givet grønt lys det er jo derfor der er en skepsis, og ikke fordi alle er øko hippier.

  • 7
  • 2