Nu kan CO2 pumpes ned i oliefelterne

Olieselskaberne DONG Energy og Mærsk Olie og Gas får nu mulighed for at lagre drivhusgassen CO2 nede i de danske oliefelter for at lokke flere af de sorte dråber op til overfladen. Et enstemmigt folketing vedtog i går 24. maj "Lov om ændring af Danmarks undergrundslov", som er implementeringen af et EU-direktiv vedrørende CCS (Carbon Capture and Storage).

Direktivet handler dog ikke specielt om olieudvinding, men om bortlagring af drivhusgassen CO2, som påvirker klimaet.

»Hvis det kun handlede om at forbedre olieindvindingsgraden ved hjælp af CO2, så havde det ikke været nødvendigt at indføre den nye lov. Det kunne olieselskaberne have gjort under den eksisterende undergrundslov,« siger civilingeniør Søren Frederiksen fra Energistyrelsen.

To fluer med ét smæk

Efterhånden, som de danske olieressourcer tømmes, bliver det gradvist mere interessant for olieselskaberne at anvende de såkaldte EOR-metoder (Enhanced Oil Recovery). Her er CO2-injection blot en af flere tekniske muligheder. Ifølge Wikipedia kan man også bruge andre iltfrie gasser, kemikaler eller mikrober. Formålet er i alle tilfælde at finde en billig måde at sænke oliens viscositet, så den lettere flyder hen til brøndrørene, hvor den skal samles op.

CO2 er i den forbindelse særlig interessant, fordi brugen af denne gas samtidig kan løse et miljøproblem.

CO2-planer skal godkendes

Men EOR-metoder kan i princippet øge forureningen, fordi en del af det, der pumpes ned i oliereservoiret, kommer op igen. Det kaldes "produceret vand", men det er nu en rutine-sag for olieselskaberne at adskille produktionen af olie og vand.

»Olieselskaberne har i adskillige år pumpet vand ned i hullerne for at øge udnyttelsesgraden, så det er kendt teknik. Og de følger nogle godkendte indvindingsplaner, som sikrer mod forurening. Brugen af CO2 vil kræve nogle tekniske ændringer, fordi man skal bruge andre materialer, der ikke korroderer, men indvindingsplanerne skal stadig godkendes, før olieselskaberne går i gang,« siger han.

Lovændringen betyder dog ikke, at oliebranchen straks går i gang med at pumpe CO2 ned i Nordsø-felterne. CO2-teknologien, der kan bruges til havs, skal først udvikles. Og det kan vare en halv snes år.

CO2-injection med henblik på øget olie-indvinding bruges nu flere steder i udlandet, men foreløbig mest på land. Norske oliefirmaer har dog store forsøg i gang med CO2-injection til havs.

Rettelse: I nederste afsnit er tilføjet, at Norge gør forsøg med CO2-injection til søs.

Dokumentation

Folketingets resumé om lovændringen
Norske erfaringer med CO2 injection

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Kan CCS blive en bombe mod vores klima i fremtiden hvis CO2'en på en eller anden måde skulle komme op igen? Bliver det dernede for evigt?!

Mvh Steen

 • 0
 • 0

...et tankeskib, som ligger ud for f.eks. Nordjyllandsværket og optager CO2, som værket ellers ville udlede. 2 af disse tankeskibe kan så vekselvis ligge ud for et kraftværk og sejle til en boreplatform og aflevere CO2-en...

Hygge :)

 • 0
 • 0

Kære folketing og læsere

Vi skal ikke bruge penge på at pumpe naturgassen ned igen eller brænde det af så vi forøger vores CO2 udledninger. Vi skal udvikle allerede eksisterende teknologier der kan klare dette problem.

Odense baserede teknologi kan omdanne naturgas (Metan, CH4) til proteiner der kan eksporters til resten af verden. Denne virksomhed kan starte en hel industri i Danmark, skabe mange arbejdspladser og tjene lige så mange penge til statskassen som den får i olie indtægter hvert år. Se www.unibio.dk

 • 0
 • 0

Kan CCS blive en bombe mod vores klima i fremtiden hvis CO2'en på en eller anden måde skulle komme op igen? Bliver det dernede for evigt?!

Steen,

Når man pumper CO2 ned i et oliefelt, så har geologien allerede bevist, at kan kan holde på fluider, som normalt ville søge mod overfladen, i millioner af år. Der er derfor lille sandsynlighed for, at det vil ske.

Ikke desto mindre, er det 'lukkede rum' under jorden jo punkteret af olieboringen, så der er skabt et svagt punkt. Det er dog ikke anderledes end at olie/gas industrien allerede i dag løser det problem.

Skulle det ske, at enkelte injektioner af CO2 bliver utætte, så har det såfremt de er off-shore minimale konsekvenser. Det er ærgeligt med spildt arbejde, men altså ikke nogen 'bombe under klimaet'!

Over tid vil CO2'en under jorden blive opløst i det vand som er til stede, og over endnu længere tid vil en del af CO2'en gå i forbindelse med carbonater og danne bi-carbonater, som er kemisk stabile. Det er også sådan CO2 i atmosfæren i dag bindes til havbunden, som en del af kulstofkredsløbet:

http://en.wikipedia.org/wiki/Carbon_cycle

Her kan man også se, at udledningen af fossilt kulstof er ca. 5,5 GtC/y, hvorimod bindingen af kulstof på havbunden kun er 0,2 GtC/y. Denne binding er normal i balance med den naturlige udledning af CO2 (kulstof) fra vulkaner.

Efter 10.000 år, vil der ikke være noget CO2 tilbage på ren form - det hele er opløst eller mineraliseret. Mineraliseringen afhænger naturligvis af kemien i det reservoir man pumper CO2'en ned i.

En anden væsentlig pointe omkring CO2-lagre er, at de slet ikke behøver være tætte til evig tid. Hvis de fossile brændsler var blevet afbrændt over en periode på 5-10.000 år i stedet for 200 år som nu, ville der dårligt have været en synlig stigning i den atmosfæriske koncentration af CO2, idet naturen ville kunne havet absorberet ændringen. Men afbrændingen i dag går simpelthen for hurtigt til at naturen kan følge med.

Herunder er et link til en brochure på dansk fra CO2 Geonet, som forklarer flere aspekter af CO2 lagning:

http://www.co2geonet.com/UserFiles/File/Ro...

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten