Nu kan almindelige halvleder-lysdioder strækkes og bøjes
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Nu kan almindelige halvleder-lysdioder strækkes og bøjes

Det er ikke kun organiske lysdioder (OLED), der kan bruges til at lave tynde, bøjelige displays. Det kan almindelige halvlederdioder (LED) også - hvis man har den rette fremstillingsteknik.

Gennem flere år har John Rogers' forskningsgruppe på University of Illinois i USA arbejdet med fremstilling af bøjelige siliciumchips.

Sammen med kinesiske kolleger fra Beijing har de videreudviklet teknikken til at udvikle bøjelige lysdioder ud fra aluminium-indium-gallium-phosphid (AlInGaP)- Dermed er det lykkedes at fremstille fleksible, halvgennemsigtige displays, som ellers kun tidligere har kunnet fremstilles med organiske lysdioder (OLED).

Mikro-LED display påtrykt et tyndt plastiklag og bøjet rundt om en finger. Foto: D. Stevenson og C. Conway, University of Illinois Illustration: D. Stevenson og C. Conway, University of Illinois

Forskerne fremstiller en struktur med fire lag, som udgør en LED, oven på et lag af aluminium-arsenid, som igen ligger oven på et substrat af gallium-arsenid. Med en kombination af litografi og kemiske ætsning kan de omdanne strukturen til et array af LED, som er forbundet til gallium-arsenid-laget med ankre lavet af et polymer.

Dernæst kan man med en trykketeknik trække LED-laget fra GaAs-substratet og eksempelvis overføre dem til et tyndt plastik- eller gummilag.

Ud over at være velegnede til belysningsformål, instrumentpaneler osv. vil strækbare lag af LED også være interessante inden for sundhedssektoren, mener John Rogers.

»Et tyndt lag af LED har mange anvendelser inden for biomedicin og bioteknologi i forbindelse med overvågning, diagnostik og billeddannelse,« påpeger han.

Dokumentation

Artikel i Science
Pressemeddelelse fra University of Illinois

Emner : Lys
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

jeg ved godt det er en mikro LED.. men behøver billedet af den også være mikro (skrevet med skriftstørrelse 4)..

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten