Nu kan 3D-printere købes for under 3.000 kroner

For nylig lancerede verdens største producent af printere, 3D Systems, en model til private til bare 1.299 dollars. Det er nu blevet underbudt af virksomheden Solidoodle, der tilbyder deres version 2 af printeren Solidoodle til bare 499 dollars eller under 3.000 kroner.

Solidoodle 2 er baseret på 3D-teknikken FFF (fused filament fabrication). Det betyder, at et plastmateriale, normalt ABS (den type plast, som Lego er lavet af), opvarmes og trykkes ud gennem et lille printerhoved.

På den måde kan der lægges plast i lag oven på hinanden. Printerhovedet bevæger sig i X-Y-retninger, mens den platform, hvorpå selve objektet står, bevæger sig i Z-retningen.

Fra produktionen i Brooklyn, New York Illustration: Solidoodle

Læs også: Se Solidoodle 2 i funktion

Der kan printes produkter på op til 15 centimeter i hver retning, og selve den plast, der printes med, kommer som en tråd rullet op på spoler. Tråden er 1,75 mm tyk, og prisen for 1 kg plast er cirka 270 kroner, hvis man altså bor i USA.

Softwaremæssigt set er printeren baseret på RepRap Sanguinololu v1.3a Electronics open-source 3D-printer-projekt og kan bruges både med pc, Mac og Linux.

I juli måned blev den første model leveret, og lige nu arbejdes der på højtryk i hovedkvarteret i Brooklyn, New York. Produktionskapaciteten er cirka 10-15 om dagen, men man håber på, at kunne komme helt på på 30 om dagen.

Grundlægger af Solidoodle, Sam Cervantes, som også har arbejdet hos en anden 3D-printerproducent Makabot, er blevet overrasket over antallet af forhåndsbestillinger, som p.t. ligger på flere tusinde fra hele verden.

Emner : Plast
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

... Softwaremæssigt set er printeren baseret på RepRap Sanguinololu v1.3a Electronics open-source 3D printer projekt og kan bruges både med pcC, Mac og Linux. ...

Der står lidt om Sanguinololu v1.3a her:

Sanguinololu: http://reprap.org/wiki/Sanguinololu Citat: "... Sanguinololu is a low-cost all-in-one electronics solution for Reprap and other CNC devices. It features an onboard Sanguino clone using the ATMEGA644P though a ATMEGA1284 is easily dropped in. Its four axes are powered by Pololu pin compatible stepper drivers.

The board features a developer friendly expansion port supporting I2C, SPI, UART, as well as a few ADC pins. All 14 expansion pins can be used as GPIO as well.

The board is designed to be flexible in the user's power source availability, allowing for an ATX power supply to power the board, or the user can choose to install the voltage regulator kit for use with any power supply 7V-30V. ..."

Der kan pt vælges mellem 3 forskellige typer af firmware: http://reprap.org/wiki/Sanguinololu#Firmware

Diagram: http://reprap.org/mediawiki/images/f/f5/Sa...

Pololu stepper driver board: http://reprap.org/wiki/Pololu_stepper_driv...

Eksempler på halvfabrikata step-motor drivere:

A4988 Stepper Motor Driver Carrier: http://www.pololu.com/catalog/product/1182

( A4988 Stepper Motor Driver Carrier with Voltage Regulators: http://www.pololu.com/catalog/product/1183 )

 • 0
 • 0

Men det, der vel specielt er interessant, er hvilken type information printeren skal fodres med. En almindelig printer tager jo imod alt 2D information: PDF, Word, Excel, hjemmesider, billeder osv. Men hvordan skal 3D printeren fodres?

 • 0
 • 0

3D priteren skal bruge fil-format der hedder STL. En del 3D software kan gemme i dette format. Og der findes både betalt og gratis software der kan konvertere 3d tegninger til dette format. Formatet beskriver groft sagt hvert lag plastic der skal sprøjtes ud.

 • 0
 • 0

En 3D-printer af den nævnte type modtager instruktioner om bevægelse af printhovedet (delta-x og delta-y), tænd/sluk for dysen og bevægelse af rammen i z-retningen (formentlig kun en vej). Det er så op til diverse 3D-modelleringsprogrammer at omsætte designene til den slags instruktioner.

Den nævnte metode lider af det problem, at hele det printede objekt skal balancere på bundpladen, selv undervejs i processen. Derfor skal der nogen gange printes støtterammer sammen med det egentlige objekt. Disse støtterammer skal efterfølgende skæres væk. Det er lidt ligesom plastiksamlesæt til fly og skibe, hvor man skal skære delene fra en ramme.

En anden metode går ud på at stryge et tyndt lag pulver ud over en plade. Dernæst smeltes de dele af pulveret, der skal indgå i det færdige produkt, et nyt lag stryges over osv, indtil objektet er færdigt. Derefter hældes det overskydende pulver fra (det kan genbruges til næste print). Her behøves ingen støtteramme, da pulveret bærer objektet, selv om det undervejs ikke hænger sammen. En ulempe er, at man ikke kan lave objekter med hulrum, da pulveret ikke kan komme ud. Desuden kan overfladen være ru, da der kan hænge halvsmeltet pulver fast i overfladen. Ofte efterfølges printprocessen af en bagningsproces, hvor plastet opvarmes til lige under smeltepunktet, så det kittes bedre sammen. Evt kombineret med en meget kortvarig overfladeopvarmning for at gøre overfladen mere glat.

Man kan godt forestille sig en kombination af de to metoder: Der er to dyser: En med smeltet plastik og en med pulver. Dermed kan man undlade at fylde pulver i de områder, der skal blive hulrum. Det komplicerer dog processen, så det er måske ikke umagen værd.

En tredje metode er nærmest det omvendte af de foregående: Man starter med en massiv blok og fræser derefter de dele af, som man ikke skal bruge. Det kræver et fræsehoved, der kan bevæge sig meget frit i 3D og rom regel også en støtteramme, så objektet ikke flytter sig, når man fræser. Fordelen er, at man kan bruge materialer, der ikke er egnede til de andre metoder: Sten, træ, keramik, osv. Men da fræsehovedet skal kunne nå alle steder, sætter det en begrænsning på de mulige former. Udover, at der ikke kan være hulrum, kan man heller ikke lave sneglegange, da fræsehovedet ikke kan komme til.

En fjerde metode laver ikke genstande, men 3D-billeder: Man tager en klar plastblok og laver bobler indeni med laserlys, der fokuseres gennem en linse. De fleste har nok set den slags 3D-portrætter i Tivoli eller ved andre turiststeder. I princippet kunne man godt lave genstande på en lignende måde: Ved at fordampe overfladen af et objekt med fokuseret laserlys. Det bliver dog lidt tricky, når man skal fokusere lyset gennem en krum overflade, så man kan ikke bare bruge en linse. I stedet skal man nok have et stort antal individuelt styrede lasere, der samles i det ønskede punkt.

 • 0
 • 0

Det er vel ikke printeren der skal tage imod filen, men derimod det software der styrer printeren, og det kan vel udvikles til at kunne læse alle de populære formatter. Om ikke andet vil der hurtigt komme programmer til at konvertere med.

 • 0
 • 0

Der skrives at der kan laves objekter op til 15 cm i størrelsen, hvilket jo er fint nok. Men hvor små dimensioner kan der laves? Altså kan der laves en 50 µm tynd strimmel, hvis man har lyst til det?

 • 0
 • 0

Så bliver næste skridt vel versioner der kan printe i flere farver, uden at skifte tråd hele tiden.

 • 0
 • 0

Model manufacturing: http://reprap.org/wiki/Model_manufacturing Citat: "... The model manufacturing process encompass these phases:

 • design/acquiring models in some software and representation
 • convert the model description/data to another representation
 • 3D print them out on RepRap - workflow: ** Prepress ** Slicing ** Machine control ** Firmware choice (5D, Sprinter...) and
 • Improvement to the model description ..."

Fra CAD-model: CAM Toolchains: http://reprap.org/wiki/CAM_Toolchains

Useful Software Packages: http://reprap.org/wiki/Useful_Software_Pac...

-

Frie CAD modeller fra: http://ing.dk/artikel/128923#p438807

F.eks.:

Digital designs for real, physical objects. A Universe of Things!: http://www.thingiverse.com/

Mennesker med nørd/geek-tendenser kan se på: http://www.thingiverse.com/thing:4812 http://www.thingiverse.com/thing:4484 http://www.thingiverse.com/thing:3413 http://www.thingiverse.com/thing:2433 http://www.thingiverse.com/thing:478 http://www.thingiverse.com/thing:12928

Der er også nogle stykker her: http://reprap.org/wiki/Category:Model_manu...

 • 0
 • 0

Men det, der vel specielt er interessant, er hvilken type information printeren skal fodres med. En almindelig printer tager jo imod alt 2D information: PDF, Word, Excel, hjemmesider, billeder osv. Men hvordan skal 3D printeren fodres?

Hej Thorvald

Kig på:

Hvis du mener modelsoftware - så har jeg via: http://reprap.org/wiki/Category:Model_manu... http://wiki.ultimaker.com/Category:Model_m...

fundet:

Sketchup: http://reprap.org/wiki/Sketchup_Modeling_f... http://wiki.ultimaker.com/Using_SketchUp_f...

How To Print: http://wiki.makerbot.com/how-to-print http://reprap.org/wiki/Model_manufacturing

Faktisk burde al CAD-software som f.eks. kan gemme i .STL (STereoLithography) kunne anvendes - evt. via en plug-in.

 • 0
 • 0

Er der nogen der ved hvor præcise en 3D printer er i denne prisklasse. Især overflader, bliver de så glatte/præcise at f.eks. et tandhjul ikke skal efter bearbejdes ?

 • 0
 • 0

Er der nogen der ved hvor præcise en 3D printer er i denne prisklasse. Især overflader, bliver de så glatte/præcise at f.eks. et tandhjul ikke skal efter bearbejdes ?

Calibration: Layer height: http://reprap.org/wiki/Calibration#Layer_h...

-

Pølsestørrelsen:

Commissioning: http://reprap.org/wiki/Commissioning Citat: "... Nozzle Diameter (typically 0.5 mm) ... Some people have reported[3] "if the nozzle is 0.5mm the extruded plastic will come out at ~0.7mm or maybe 0.8mm (depending on the type of plastic used)". ..."

Triffid Hunter's Calibration Guide: http://reprap.org/wiki/Triffid_Hunter%27s_... Citat: "... Best results when layer height < 80% of nozzle diameter, and extrusion width GE nozzle diameter.

Eg; with an 0.35 nozzle, your maximum layer height is 0.35*0.8= 0.28mm and your extrusion width should be 0.4mm or greater. with an 0.5mm nozzle, your layer height can be up to 0.4mm, and an 0.25mm nozzle will give you 0.2mm layers. ..."

-

Calibrate: http://reprap.org/wiki/QandA_FAQ#Calibrate

http://reprap.org/wiki/Isaac Citat: "... Slightly less X-Y resolution at 0.005 inches per half/step ..."

Ultimaker: http://reprap.org/wiki/Ultimaker Citat: "... * Parallel kinematics, all motors are stationary, moving mass is very low, allowing for 500mm/s travel rates. * Largest build envelope for its footprint (210210220mm print volume, single toolhead mode). * Easy to assemble. * [b]High accuracy printing (down to about 50 micron in every direction)[/b] * Well thought out, production ready design. * Ships with official Arduino Mega 2560. Soon to ship with Open Source * Pololu stepper driver replacement (open source upon first shipping). ..." Eget site - men RepRap baseret: http://www.ultimaker.com/ Wiki: http://wiki.ultimaker.com/Main_Page

 • 0
 • 0

Det er værd at nævne Printrbot. http://printrbot.com

Det er 3D-printere som er udviklet til at være så simple og billige som de kan være, mens de samtidigt er lige så præcise som dyrere 3D printere. Det er en virksomhed, der er startet efter de skaffede over 800.000 dollars fra deres Kickstarter kampagne: http://www.kickstarter.com/projects/printr...

Printerne koster fra 399 til 699 dollars(2400-4200kr) for ikke færdigsamlede modeller.

 • 0
 • 0

Laves et prøvekøb i expert versionen (der er den brugbare udgave) ender prisen på næsten $700 inkl. forsendelse og 2 ekstra ruller tråd...

 • 0
 • 0

Plastikdele til motorcykelkåber er fremstillet af ABS, og ofte knækker der låsetappe af. Nye dele koster kassen.

Tænk hvis man kunne spænde kåbedelen op i printeren og printe en ny låsetap.

 • 0
 • 0

Der er vidst mulighed for Ing.dk at lave en produkt sammenligning mellem den danske BluePrinter og den amerikanske Solidoodle.

Nej, de to printere er vidt forskellige. Blueprinter benytter sig af en egenudviklet teknik kaldet Selective Heat Sintring (SHS), mens de billige RepRap-baserede printere bruger Fused Filament Fabrication (FFF). Prisen er forøvrigt også forskellige, da Blueprinter, så vidt jeg har forstået, kommer til at koste omkring 10.000 Euro.

I uge 35 kommer der en større artikel i Ingeniørens Produktionstillæg om Blueprinter.

 • 0
 • 0

Plastikdele til motorcykelkåber er fremstillet af ABS, og ofte knækker der låsetappe af. Nye dele koster kassen.

Tænk hvis man kunne spænde kåbedelen op i printeren og printe en ny låsetap.

Hej Ebbe

Kig på denne enorme 3D-printer. Man kan lave stole - og helt sikkert også motorcykeldele:

LeBigRep: http://www.youtube.com/watch%3Fv%3D9biJ-Yd...

http://3druck.com/tags/le-bigrap/

http://lebigrep.org/

http://www.flickr.com/photos/kurtcircuit/ http://www.flickr.com/photos/kurtcircuit/s...

15 November 2011, Le BigRep: der vermutlich größte RepRap 3D-Drucker der Welt: http://3druck.com/drucker-und-produkte/le-...

-

The Big 3D Print - Grass Roots Engineering: http://www.youtube.com/watch?v=OiN8wNyLdTI

 • 0
 • 0

Her er en (af de få) ARM (32 bit) baserede styreelektronik board til RepRap:

R2C2 Electronics: http://reprap.org/wiki/List_of_electronics... Citat: "... Since this microcontroller is a 32 bits ARM, runs at 100MHz, have integrated USB controller and have DMA, it makes possible to print at very high speeds and with better quality because the system doesn't suffer from slooowwww processing as reported here and here.

For comparition, the original RepRap electronics uses an AVR 8 bits running at 16MHz, without DMA. ..."

R2C2 RepRap Electronics: http://reprap.org/wiki/R2C2_RepRap_Electro... Citat: "... High speed printing and quality due to the cutting edge technology 32 bits ARM microcontroller (version 1.2: LPC175x) running at 100MHz with fast integrated USB controller; ... All the firmware were developed with OpenSource development tools: ARM GCC, ARM GDB, OpenOCD JTAG Programmer/Debugger and Eclipse. ... Open Source: R2C2 source files of PCB, schematic and firmware are available on R2C2 Github account and so every user can take advantage and improve/adapt/hack R2C2 for his own purposes. ..."

 • 0
 • 0

Sådan skal det gøres ;-) :

Endnu en god ARM R2C2 RepRap Electronics feature: http://www.3dprinting-r2c2.com/?q=content/... Citat: "... USB flash drive

[b]It's possible to make the board working as being a USB flash drive.[/b] That way, user will be able to quick copy and paste the configuration files to the board (inside on board MicroSD Card). Also user manuals of the board itself and source files will be stored on the MicroSD Card.

USB bootloader as USB flash drive for firmware updates

[b]The R2C2 board have an USB bootloader that works as an USB flash drive. This way users will be able to easily and quickly update new firmware versions.[/b]

Read more on R2C2 USB bootloader page. ..."

 • 0
 • 0

Først er der en meget mere kendt billig reprap:

http://www.kickstarter.com/projects/printr...

Der findes skam mange prisbillige versioner, kig på kickstarter og indiegogo under 3d print men skal man lidt op i print rum, hastighed og/eller præcision er der få eller ingen valg ud over delvist hjemmebyg. Airwolf er en af de få hurtige men har begrænset print område og koster omkring 1700 USD.

Der findes kort sagt 2 version som ikke er CNC maskiner eller de meget dyre firma maskiner man har haft i mange år:

En normal reprap model hvor man printer i lag i what ever materiale man ønsker sig. De findes i mange versioner. Se www.reprap.org for alle mulige modeller, varmehoveder, elektronik (baseret på Arduino ofte), software m.m. Kan lige hurtigt nævne RAMPS elektronik pakker som med SD læser og LCD rimeligt for programmøre kan laves til en selvstændig enhed der kan vælge print og pauses eller kan give status lige som f.eks. MakerBot. For dem der har kigget lidt på det anbefaler jeg for selvbyggere der vil noget sejt en Rostock: http://reprap.org/wiki/Rostock Den skal jeg selv til at bygge og roder med design af en større version samt alle de sjove udfordringer der ved at skalere den op så som varme håndtering over 20-40 cm printhøjde, afskærmning, udsugning, lydniveau, hastighed osv.

En DPL model hvor man bruger en digital projektor og væskebad som giver næsten uendelig præcision der dog er afhængig af objektets størrelse og projektor opløsning men har sine ulemper i form af printer pris, væske pris osv.. Se f.eks. http://www.kickstarter.com/projects/b9crea... eller http://www.kickstarter.com/projects/sedgwi...

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten