Nu er den irakiske kampzone så forurenet, at de hvide får bliver sorte
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Nu er den irakiske kampzone så forurenet, at de hvide får bliver sorte

Illustration: Joe Inwood, BBC

Da Islamisk Stat flygtede fra den nordirakiske by Qayyarah, satte de ild til alle olieboringerne i nærheden. Røgen har hængt over byen i over en måned. Selv fårene er blevet farvet sorte, skriver BBC.

»Siden IS tog kontrollen over boringerne, er alt blevet sort. Mange af mine får er blevet sorte. Vi bliver nødt til at slagte dem, for de vil dø af det alligevel,« siger en indbygger til BBC.

Men det er ikke kun dyrene, der lider. Røgen er så tyk, at også mange familier i byen er påvirket. Det er svært at sige, hvornår der sker en forbedring.

Den irakiske hær fik IS ud af Qayyarah, men kan ikke slukke brandene. Det er for stor sikkerhedsrisiko at sende brandslukningspersonale ind. Der er kun 6-7 km fra brandene til det sted, hvor IS holder til.

UNEP: Krig fører til ekstrem ødelæggelse af miljøet

Sammenhængen mellem militære konflikter og en ekstrem miljøforringelse bliver fastslået i en undersøgelse FN's miljøorganisation UNEP, the United Nations Environmental Programme, skriver Washington Post.

UNEP har taget udgangspunkt i den konkrete situation i Mosul, som den irakiske hær kæmper for at jage IS ud af.

Med henvisning til farlig røg fra 19 brændende olieboringer, som IS satte ild til under deres retræte, samt giftig luftforurening som følge af afbrændingen af Mishraq Sulphate Factory melder UNEP's leder, Erik Solheim, at det desværre bare er den seneste episode i det, der har været en fuldstændig destruktion af Iraks miljø gennem flere årtier - fra dræningen af marskland til forureningen af landet til kollapset af miljøforvaltningssystemer.

Den igangværende ødelæggelse af miljøet er opskriften på en langvarig katastrofe, siger Solheim til Washington Post. Det gør livsvilkårene farlige og elendige - hvis ikke umulige. Det vil presse talløse mennesker til at tilslutte sig den uset store og globale flygtningesituation. Derfor er miljøet nødt til at være centralt i beredskabet, forebyggelsen og løsning.

Klimaforandringer fører til krig

I tilfældet med konflikten i Mosul er sammenhængen mellem konflikten og miljøet relativt ligetil: IS-krigere bruger miljødestruktion som en del af deres militære strategi, her set igennem ildspåsættelsen af olieboringerne.

2009 viste en undersøgelse fra UNEP, at over de seneste 60 år har mindst 40 procent af interne konflikter haft en forbindelse til naturressourcer. Det er ikke bare, hvordan disse ressourcer kan skabe konflikter, det er også, hvordan konflikterne destruerer naturressourcerne og miljøet.

Forskning fra Pacific Institute, Oakland, Californien, 2014, bemærkede, at manglen på vand og klimasituationen spillede en direkte rolle i Syriens forringede økonomiske situation, som så blev en medvirkende faktor til den syriske borgerkrig.

Generelt er der en udbredt frygt for, at det forandrede klima vil forværre eksisterende spændinger i forskellige samfund, og i nogle tilfælde vil kunne destabilisere dem. Forskerne påpeger dog, at konflikter og krig sjældent kun har én årsag.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Donald Trump har udtalt at klimaforandringerne er noget der er opfundet af kineserne. Så der er ingen grundt til bekymring - den store leder har styr på det.....

  • 6
  • 0

-og den afgående præsident er jo også muslim og derfor ansvarlig for alle de øvrige katastrofer! Bare for dumt, at han overså sit afslørende efternavn.
(Ironi kan stadigvæk forekomme!)

  • 5
  • 0

Mellemøsten har ingen basis for demokrati og fred. Samtidig vokser befolkningerne med expressfart. Hvis ikke Europa beskytter sig, ender vi med at blive oversvømmet af mennesker som i sidste ende vil bringe den samme kultur og de samme problemer hertil.

  • 5
  • 5
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten