Nu investerer den første kommune millioner i nye kloakker
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Nu investerer den første kommune millioner i nye kloakker

Illustration: Ishøj Kommune

Borgerne i Ishøj Kommune får et sæt nye kloakker til en værdi af 30 millioner kroner. Det svarer til, at hver husstand skal af med 300 kroner ekstra om året i kloakafgift.

Investeringen kommer, efter at mange huse fik problemer med oversvømmede kældre og opstigende vand i toiletterne under sidste uges kaskader af vand.

»Det vil være sådan, at vi allerede i efteråret vil være klart bedre forberedt til at modtage regnskyl af samme mængder,« siger formand for teknik- og miljøudvalget i Ishøj Kommune, Bent Skov (S), til DR P4.

Den sjællandske kommune bliver dermed den første, der tager konsekvensen af oversvømmelserne.

Det burde ellers langt fra være tilfældet, vurderer spildevandsekspert og professor på Danmarks Tekniske Universitet Mogens Henze.

Mange kommuner har i en årrække bevidst underprioriteret kloakkerne ved at sløse med renoveringen og forsømme at udvide deres kapacitet, i takt med at der er blevet bygget nye boliger.

»I sidste ende er det et politisk spørgsmål, hvor meget vi vil oversvømmes,« siger Mogens Henze til DR P4.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Godt at Prof. Mogens Henze DTU slår til lyd for en nødvendig kapacitetstilpasning af kloakledningsnettet til de store akutte vandmængder som Kloakforsyningerne nu skal kunne håndtere effektivt. Det er selvfølgelig op til den enkelte kommune hvordan og hvor hurtigt man vil løse problemet med kælderoversvømmelser.
I nogle kommuner er det vedtaget politisk at man ikke vil risikere kælderoversvømmelse mere end hvert 7. år. Men selv sådanne politiske målsætninger kan skydes i sænk af hyppigt forekommende meget hæftige regnskyl.
Hovedkloakkernes kapacitet må og skal øges.
Alle husejere kan købe sig til højtvandslukkere, men kloakkernes kapaciteter skal også forøges med f.eks. forsinkelsesbassiner, som kan tage noget af presset.
www.kloaksikring.dk kan man se en rottespærre der virker med en klap, der ved højvande lukker af for kloakvandets indtrængen til de ejendomme, der har sikret sig mod rotternes fremtrængen.
Dette er en helt tredje måde at løse højvandsproblemer på og ganske effektivt.
Hvis alle grundejere i kommuner med hyppige opstuvninger fra spildevandsystemerne forsyner sig med højtvandslukkere eller rottespærrer med den omtalte klap, så vil hovedkloakkerne skulle føre mere vand væk fra et område.
Så må man håber at der ikke ligger en masse sediment i kloakrørene, som jo reducerer spildevandsføringskapaciteterne.
De senere års øgede areal med havefliser medvirker til at større regnmængder ledes til kloakkerne, så haveejerne burde sikre at regnvandet forbliver på egen grund.
Området er rimeligt komplekst, men der kan gøres en del som i Ishøj og forhåbentlig kommer flere af de lavtliggende kommuner med nu, hvis de da ikke allerede har garderet sig som Hvidovre Kommune.
mvh
Torben Sønnichsen
www.bioliving.dk

  • 0
  • 0

30 mill. kroner (TøHø) forslår da vist ikke til mange meter kloak, for at bortlede de "enorme" vandmængder med "frit fald / tyngdekraften".
Det kunne da være interessant at få kendskab til, hvad de penge skal bruges til - eller er det blot en politsik CMA-procedure. (Cover My Ass)

Man kan eventuelt håbe at rørene er så holdbare, at de kan tåle montering af PUMPE-stationer strategiske steder.
Så må man vist affinde sig med et vist "overløb" til havet, da reservoirene næppe kan udbygges nok for de penge.

Man kan da ikke være bekendt, at borgere skal stå i "lort" til knæene. Dét bliver bare endnu dyrere (hospital-kontoen) for kommunerne.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten