Nu har staten samlet hele gasnettet på egne hænder

Staten har nu endegyldigt sat sig på det samlede, danske naturgasnet. Det har længe været strategien at samle gasnettet i ét selskab, og den sidste aftale på vejen mod målet blev offentliggjort i dag, fredag.

Den indebærer, at staten køber gasselskabet HMN, der driver og ejer knap 10.000 km gasledning på Sjælland samt i Nord- og Midtjylland. Til selskabets ledninger er forbundet godt en kvart million gaskunder.

Prisen for hele herligheden er 1,8 milliarder kroner, som kommer til at skæppe i kassen hos de 57 kommuner, der ejer HMN. Kommunerne har, som bestyrelsesformanden, Ishøjs socialdemokratiske borgmester Ole Bjørgstorp, udtrykker det, valgt at gå konstruktivt ind i dialogen om at skille sig af med gasselskabet.

»Vi glæder os over, at vi nu er kommet i mål med en aftale med Energinet, og vi er stolte af den virksomhed, vi sælger,« siger han i pressemeddelelsen fra Energinet.

Formand lover effektivisering

Energinets egen bestyrelsesformand, tidligere minister og konservativ partiformand Lars Barfoed, lover »effektiviseringer til gavn for forbrugerne«.

»Alle de store danske gasdistributionsselskaber er nu samlet, og et stort skridt er dermed taget mod at opfylde regeringens ønske om ét samlet statsligt selskab,« konstaterer han.

En bred politisk aftale fra 2017 lagde grunden for konsolideringen af gasdistributionssektoren, som det hedder på embedsmandssprog.

Udflytning fra hovedstaden

Samtidig har regeringen gjort det nye gasselskab til en del af udflytningen af statslige arbejdspladser til provinsen. Hovedkvarteret for den nye gaskæmpe skal nemlig ligge i Viborg, hvor HMN i forvejen har kontor, mens medarbejderne i HMN's hovedkontor i Søborg må indstille sig på en ny arbejdsplads.

I alt flyttes 188 arbejdspladser ud af hovedstaden, fremhæver pressemeddelelsen fra energiminister Lars Chr. Lilleholt (V).

Der vil også blive oprettet et driftscenter i Stenlille, hvor Energinet i forvejen driver et gaslager, som det statslige selskab har købt af Dong.

»Jeg er glad for, at der er landet en aftale, som vil komme forbrugerne til gavn. Og så er det et jo et stykke dansk energihistorie, at gassektoren nu bliver samlet,« siger ministeren.

En anderledes strategi

Med aftalen om at samle alle dele af gasnettet på statslige hænder går staten anderledes til værks end med elnettet. Energinet ejer godt nok hovedlinjerne på 400, 150 (Vestdanmark) og 132 (Østdanmark) kilovolt.

Distributionsnettet, der inden for el svarer til det gasnet, som Energinet nu køber, er derimod fordelt på en lang række forbrugerejede selskab foruden Ørsted.

Netop Ørsted, som for to år siden solgte sin gasdistribution til Energinet, har for tiden sit eldistributionsselskab Radius og dermed infrastrukturen i og omkring København til salg. Den vil staten dog ikke købe.