Nu har også dansk slagtekvæg fået svine-MRSA
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Nu har også dansk slagtekvæg fået svine-MRSA

Angus-kødkvæg. Illustration: Americasroof/Wikipedia

5 ud af de 50 besætninger, som Fødevarestyrelsen har testet, har MRSA i deres slagtekvæg. Det er første gang, at myndighederne finder MRSA-inficeret slagtekvæg herhjemme.

Fundet kommer, samtidig med at der også er konstateret MRSA på de danske minkfarme. Minkene er dog ifølge Stig Mellergaard, souschef for fødevaresundhed i Fødevarestyrelsen, næppe selv smittet, men bærer blot rundt på bakterien.

Læs også: Hver femte minkfarm er nu inficeret med svine-MRSA

Anderledes er det med slagtekalvene. Stig Mellergaard formoder, at de rent faktisk er inficerede.

I Holland har halvdelen af kalvene haft svine-MRSA

Så kunne man frygte, at vi står ved begyndelsen til en ukontrollabel spredning i staldene, som det har været tilfældet hos de danske svinebønder. 68 procent af slagtesvinene har nu svine-MRSA, selv om varianten af bakterien var stort set ukendt for ti år siden.

Læs også: Antallet af nysmittede danskere med svine-MRSA falder for første gang

Den frygt bliver kun næret af hollandske erfaringer. Holland, et af de få lande ud over Danmark, som har kortlagt smitten med svine-MRSA, har ifølge Stig Mellergaard målt bakterien i mellem 40 og 60 procent af besætningerne med slagtekvæg.

Styrelse: Vi forhindrer en eksplosiv MRSA-vækst i dansk kvæg

Så galt er der dog ifølge Fødevarestyrelsen ikke meget grund til at frygte, at det går herhjemme.

»Sådan en eksplosiv vækst får ikke lov til at ske. Nu er vi jo opmærksomme på det, og selv om meget af vores forskning er baseret på, hvordan vi får MRSA ud af svinestaldene, så gør mange af de samme forhold sig gældende for slagtekvæg,« siger Stig Mellergaard.

Læs også: Konventionelle svin har ti gange så meget MRSA som økologiske

Han peger blandt andet på hygiejne og på at begrænse støv i stalden.

»Desuden er vores kalveproduktion ikke nær så intensiv som den hollandske, og MRSA spredes hurtigere i store besætninger,« påpeger Stig Mellergaard.

Tidligere har DTU Veterinærinstituttet konstaterer MRSA i 2 af 16 testede besætninger med slagtekvæg.

Fødevarestyrelsen har ikke testet malkekvæg, fordi tidligere undersøgelser ifølge Torben Mellergaard har fastslået, at MRSA ikke findes i de besætninger. Miljøjournalisten Kjeld Hansen, der har ført retssag for at få udleveret resultaterne af Fødevarestyrelsens MRSA-undersøgelser, afdækkede dog allerede i 2014, at der to år forinden var fundet svine-MRSA i mælken fra to danske besætninger.

Læs også: Højesteret: Landbrug med MRSA skal udleveres

Først hos svin, så hos mennesker og nu også hos mink og kvæg. Siden følger alt andet levende efter - og problemet udrydder sig selv. Tak til landbruget for fornemt lobbyarbejde.
(Skarp ironi kan være tilsigtet)

  • 15
  • 7

Spørger man Bæredygtigt Landbrug er der sikkert blot tale om en berigelse af køernes immunsystemet...

  • 15
  • 7