Nu har britiske svin også fået MRSA, og den kommer måske fra Danmark

For første gang afslører en test, at britiske grise også har fået MRSA. 3 ud af 97 produkter, som organisationen Alliance to Save Our Antibiotics fik testet på Cambridge University, indeholdt stafylokokker, som var resistente over for flere typer antibiotika.

I alle tre tilfælde var der resistens over for det bredspektrede tetracyklin, som i årevis har været danske landmænds foretrukne lægemiddel til svin.

»Det er ekstremt bekymrende at finde husdyr-MRSA i britisk-produceret svinekød,« siger Emma Rose fra the Alliance to Save Our Antibiotics til avisen The Guardian.

Tre pakker med hakket svinekød

De tre pakker indeholder alle hakket svinekød. De er solgt i supermarkederne Asda og Sainsbury’s. Begge kæder siger, at de samarbejder med landmændene om at sikre at 'ansvarligt' forbrug af antibiotika.

Hidtil har Storbritannien været stort set forskånet for svine-MRSA, som findes i to ud af tre danske besætninger. I The Guardian hejser flere forskere advarselsflaget. Professor Erik Millstone fra Sussex University kalder antibiotikaresistente ‘superbugs’ i landbruget for ‘en kæmpe sundhedstrussel’ og tilføjer, at der er risiko for, at bakterien spreder sig i både landbruget og blandt mennesker i Storbritannien.

Læs også: MRSA i dansk bacon får britisk avis til at slå alarm

Professor Tim Lang fra City University i London kræver strengere kræver strengere kontrol.

»Hvis vi ikke forsøger at kontrollere transporten af levende dyr, kan smitten brede sig,« siger han til The Guardian.

Nu rettes mistanken mod dansk eksport af levende svin

Avisen retter mistanken mod Danmark og har identificeret et enkelt firma, som har leveret avlsgrise til Storbritannien, og som tidligere har været inficeret med MRSA.

De samme forfattere har offentliggjort en uddybet udgave af deres artikel hos The Bureau of Investigative Journalism. Heri opfordrer Hans Jørn Kolmos fra Syddansk Universitet briterne til at stoppe med at importere svin, medmindre de er testet for MRSA.

Læs også: Leder: Resistens – ministeren opfinder nyt uforsigtighedsprincip

»Hvis Storbritannien skal undgå de problemer, som vi har med svine-MRSA i Danmark, så er I nødt til at stoppe med at importere MRSA-positive svin, så hurtigt I kan,« siger han.

Danmark har ingen krav om, at svin skal testes for MRSA, inden vi eksporterer dem. Det betyder ifølge Hans Jørn Kolmos, at vi sender vores smitte til andre lande, ikke blot Storbritannien.

»Det er min opgave som læge at sige, at vi har et sundhedsproblem her, som vi ser ud til at eksportere og sprede. Det bør vi gribe ind over for, så godt vi kan,« siger han til Danmarks Radio.

Læs også: Minister tørrer medicin-lempelse i svinestalde af på DTU

Det britiske fødevareministerium har dog ingen umiddelbare planer om at indføre obligatorisk screening af importerede svin for MRSA, selv om ministeriet anbefaler en sådan screening.

»Regeringen vurderer muligheder for overvågning, som står i forhold til den lave helbredsrisiko ved svine-MRSA,« lyder det i en udtalelse fra briternes fødevareministerium til The Guardian.

Landbrugsorganisation går i rette med Danmarks Radio

Danmarks Radio er i øvrigt kommet på kant med de danske landmænds brancheorganisation, Landbrug & Fødevarer, pga. det referat af de britiske artikler, som DR har bragt.

I en pressemeddelelse harcelerer Landbrug & Fødevarer over, hvad organisationen kalder otte væsentlige fejl og mangler i DR’s artikel og kræver en rettelse.

Landbrug & Fødevarer påpeger, at en af forfatterne til artiklerne i både The Guardian og The Bureau of Investigative Journalism er den danske journalist Kjeld Hansen. Ham kalder Landbrug & Fødevarer for ‘aktivist’.

Kjeld Hansen har skrevet en lang række artikler om MRSA og landbrug, blandt andet på hjemmesiden gylle.dk. Sammen med en anden undersøgende journalist, Nils Mulvad, førte han med støtte fra Dansk Journalistforbund en opsigtsvækkende sag om retten til aktindsigt i, hvilke svinebesætninger der er smittet med MRSA.

Læs også: Højesteret: Landbrug med MRSA skal udleveres

Det var under den retssag, at Hans Jørn Kolmos fortalte om de første danske dødsfald som følge af svine-MRSA.

Læs også: Overlæge i vidneskranken: Nu er de første danskere døde af resistent svine-MRSA

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Har et kæmpe problem. Man gjorde alt hvad man kunne for at hemmeligholde MRSA problemet, med det resultat at det nu er for sent at gøre noget ved det uden at det kostede en formue.

Der er kun en løsning og det er at slagte samtlige Methicillin-resistant Staphylococcus aureus (MRSA) inficerede besætninger, rengøre staldende og starte med en ny MRSA fri besætning. Indtil det sker vil MRSA fortsætte med at brede sig.

 • 27
 • 4

Hjælpen kommer nok udefra. Når flere lande nægter at købe dansk svinekød, så går det vel op for politikerne og bønderne, at der er noget galt. At der dør danskere af MRSA gør åbenbart ikke noget, det er først når eksporten bliver ramt, at de kan tage sig sammen.

 • 20
 • 3

Det er som om de forsætligt vil gøre skade på dansk svineavl, i stedet for at løse problemet.

 • 5
 • 5

Det bliver interessant at se om man lykkes at lægge låg på. At dømme efter det landbrugsavisen har gravet frem er der langt endnu. Foreløbig er det kun ligegyldige petitesser mens essensen består uanfægtet.

Det mest interessante er regeringens bemærkning om at MRSA er ufarlig. Det er opsigtsvækkende at regeringen giver udtryk for at en ny sygdomskilde, som med god grund kan kaldes menneskeskabt, er nærmest uskadelig på trods af at den er en reel trussel, især mod i forvejen syge og svækkede mennesker.

Mon industrien, også i England, har særlige og nære relationer til regering og politikere. Ligesom i Danmark.

 • 14
 • 2
 -  Det er som om de forsætligt vil gøre skade på dansk svineavl, i stedet for at løse problemet.

Hvem forsøger at skade dansk svineavl ?

Når det gælder mund og klovsyge og svinepest, så udviser man normalt en helt anden handlekraft, så er der ingen hindringer for at stoppe produktionen og slå syge, eller bare mistænkte, besætninger ned.

DR har nok løbet lidt stærkt

Tja, Landbrug & Fødevarer holder sig ikke tilbage når det gælder om at "mudre" sagen til!

 • 11
 • 1

Tja, Landbrug & Fødevarer holder sig ikke tilbage når det gælder om at "mudre" sagen til!

Når der smøres ekstra tykt på? (Det betyder overdrive stærkt). Hvilket ærinde har DR? Her fra Martin Merrild, L&F

»Mærkelig kritik«

»Det er interessant, at man efterlyser en faglig tilgang til MRSA, men jeg finder det noget mærkeligt, hvis den kritik rettes mod Landbrug & Fødevarer,« sagde han.

Han betegnede det som »beskæmmende«, at Danmarks Radio »kører en ensidig kampagne mod landbruget«.

»Når der kommer en pressemeddelelse fra EU med ros af os, bliver den så bragt frem? Nej, den boykottes hele vejen rundt. Det er dér, man skal efterlyse en mere faglig tilgang.«

»Vi anerkender problemet. Men det er ude af proportion, den måde, det bliver fremstillet på i pressen og i DR,«

http://landbrugsavisen.dk/svin/familieland...

 • 0
 • 19

Der er tilsyneladende hjælp på vej og det er da positivt, at eksporten af svin bliver anfægtet, for så går det ud over pengepungen og så sker der noget. Vi almindelige dødelige danske borgere har i årevis forsøgt at råbe op om problemet, men som regeringen siger, så er MRSA stort set ufarlig og der er da også "kun" en mindre del borgerne, der døde af bekendtskabet! Politikerne kan intet gøre andet end hvad landbruget og dets organisationer vil! Basta! Og det kalder de politisk ansvar,- derfor er politikeres troværdighed ikke til at få øje på mere. There is something rotten in Denmark.

 • 14
 • 1

Når der smøres ekstra tykt på? (Det betyder overdrive stærkt). Hvilket ærinde har DR? Her fra Martin Merrild, L&F

Hvilket ærinde har L&F ?

At feje problemet ind under gulvtæppet !

Når det gælder vira, så er det ikke bare i Danmark. Er de klar over hvad vira er?

Den afgørende forskel er at udenlandske fødevare myndigheder står klar med importforbud, det rammer direkte på økonomien, MRSA det handler "kun" om folkesundheden.

 • 4
 • 0

There is something rotten in Denmark.

Igen fordrejning af kendsgerninger, øjensynligt er de eneste kompetente hos statens serum institut, læs hvad de skriver om stafylokokker.(det er ssi.dk)

Øjensynligt er der grupper i Danmark der er mere interesserede i at diskreditere Dansk landbrug og glemmer at pege på alternativet. Det er samme mission som enkelte "danskere" sørgede for at Arla blev ramt på eksporten. Ikke for at sammenligne, men konstruktivt er en Norsk/Svensk løsning ikke med mindre man ønsker at Danmark ikke længere skal eksportere noget som helst nogensinde. For det er konsekvensen af, hvad der advokeres for. Det er denne linje DR, ensidigt forfølger, uden at gå "kritikkerne" på klingen. Fakta er tilsyneladende irrelevant.

 • 0
 • 14

Øjensynligt læses der intet. Stråmands-argumenter gentages blot. :-(

Hvem læser intet ? Hvem gentager stråmands-argumenter ?

L & F har tilsyneladende den holdning at MRSA er noget man må leve med, det går ikke ud over "produktiviteten" L & F mener ikke at det er grundlag for at ændre produktions formerne, så det ikke er nødvendigt nærmest at "fodre" smågrise med antibiotika, og slet ikke hvis det kan skade "produktiviteten". På tros at alle løfte fortsætter antibiotika forbruget uhæmmet.

 • 11
 • 0

Når det gælder mund og klovsyge og svinepest, så udviser man normalt en helt anden handlekraft, så er der ingen hindringer for at stoppe produktionen og slå syge, eller bare mistænkte, besætninger ned.

Kendetegnende for disse sygdomme er at de er isolerede til dyrene.

Selv om man får et andet indtryk fra pressen, så er det de færreste tilfælde af MRSA blandt mennesker, som stammer fra svinebrugene.

Jeg har personligt kendskab til en bærer af MRSA (ikke svine-MRSA). En mulig smittet blev foreslået testet, da vedkommende er sygehusansat. Det afviste sygehuset.

Så sundhedsmyndighederne er ikke interesserede, og så giver det nok ikke så meget mening om veterinærmyndighederne skulle være det.

 • 2
 • 5

@Gert En af de første ting lægerne/sygeplejerskerne spørger dig om ved indlæggelse er om du har haft nogen som helst kontakt med svin/MRSA inficerede. Det ved jeg af egen erfaring efter en 20 dages indlæggelse på rigshospitalets brandsårsafdeling. Så sundhedsmyndighederne tager det MEGET alvorligt.

Lidt tal: Svine MRSA CC398 udgjorde i 2015 18% af alle smittetilfælde. 88% af tilfældene kunne henføres til kontakt med svinebesætninger, enten direkte eller gennem familiemedlemmer.

@Christian Jeg tillader mig at uddybe dit svar med lidt ekstra information.

Statens Serum Institut skriver følgende om Svine MRSA CC398

"MRSA CC398 MRSA CC398 faldt i 2015 til 1.172 fra 1.276 tilfælde i 2014. I alt 208 (18 %) havde klinisk infektion på diagnosetidspunktet (240, 19 % i 2014), tabel 1, og 88 % af tilfældene blev fundet hos personer med direkte kontakt til svin eller hos disse personers husstandsmedlemmer. I alt 140 (12 %) personer havde ikke kendt kontakt til dyr, hvilket er på samme niveau som i 2014 (137 personer, svarende til 11 %). Der blev i 2015 konstateret seks tilfælde af bakteriæmi med MRSA CC398, hvoraf en patient døde indenfor 30 dage. Der var ingen påviselig kontakt til svin for denne patient.

I 2015 blev der fundet i alt 70 tilfælde i forbindelse med forskningsrelaterede screeninger af risikogrupper. Justering for disse tilfælde ændrede ikke signifikant den procentvise forekomst af smitte til personer uden kendt husdyrkontakt eller den procentvise forekomst af infektion på diagnosetidspunktet."

Yderligere Fakta kan findes her: http://www.ssi.dk/Aktuelt/Nyhedsbreve/EPI-...

 • 9
 • 0

Så kan vi også tage nogle af deres kommentarer med:

Statens Serum Institut skriver følgende om Svine MRSA CC398

"Det er imidlertid bemærkelsesværdigt og positivt, at antallet af personer med CC398 uden kontakt til svin ikke er steget. Denne population er ”uendelig”, og derfor vil man kunne registrere en fortsat stigende spredning til samfundet i al almindelighed såfremt CC398-smittetrykket var stigende. Denne konklusion ændres ikke ved justering for de ekstraordinære screeningsundersøgelser, der er foretaget i 2015.

I 2014 var 2,9 % af alle S. aureus-bakteriæmier forårsaget af MRSA, mens dette i 2015 var 1,5 % og på linje med årene før 2014. Det høje antal i 2014 af MRSA i blod synes derfor ikke at repræsentere en reel stigende tendens.

I 2015 sås fortsat en meget lav forekomst af hospitalserhvervet MRSA som tegn på, at de danske nationale MRSA-retningslinjer fungerer godt."

Der er altså styr på det.

 • 1
 • 9

Så sundhedsmyndighederne tager det MEGET alvorligt.

Så det er et enkeltstående tilfælde, at et sygehus er ligeglad med, om personalet er smittet, eller ?

Så efter de tal, som fremlægges her, så er det kun ca. 16% af MRSA-smittetilfældene, som kan undgås, ved at undlade kontakt med svin.

Kom det frem i DR's udsendelser ? Det giver da et vist perspektiv på sagen, om offentliggørelse af hvilke besætninger der er smittede.

 • 2
 • 4

@Jan

Det er cherry picking du har gang i der... Her er hele det afsnit som du har sakset fra!

"Kommentar Antallet af nye MRSA-tilfælde ser nu ud til at stagnere efter flere år med kraftig vækst. Det er glædeligt, at der i 2015 er sket en opbremsning, som dog dækker over en fortsat vækst i antallet af importerede og samfundserhvervet tilfælde. Der var et mindre fald i CC398, hvilket dog ikke kan tages som udtryk et fald i antallet af smittede, men mere sandsynligt skyldes, at en stadig større del af personer med direkte kontakt til svin er blevet undersøgt. Herved falder antallet af personer, der er i risiko for nysmitte. Det skal bemærkes, at der trods stagnationen med stor sandsynlighed vil være en ophobning af raske smittebærere over tid, specielt for bærere af CC398-MRSA med husdyrkontakt. Dette skyldes, at disse ikke er omfattet af MRSA-behandlingsprogrammer. Det er imidlertid bemærkelsesværdigt og positivt, at antallet af personer med CC398 uden kontakt til svin ikke er steget. Denne population er ”uendelig”, og derfor vil man kunne registrere en fortsat stigende spredning til samfundet i al almindelighed såfremt CC398-smittetrykket var stigende. Denne konklusion ændres ikke ved justering for de ekstraordinære screeningsundersøgelser, der er foretaget i 2015."

Svinebesætningerne forsætter med at inficere de ansatte, vi er bare blevet bedre at forhindre de ansatte i at smitte andre i deres omgangskreds. Løsningen er stadigvæk at slagte de inficerede besætninger, rengøre staldene og sætte nye MRSA frie svin ind.

@Gert Madsen

Forskellen er at de andre MRSA typer har væsentlig mindre forekomst af antibiotika resistens ifht især Tetracyklin (29%) og Clindamycin (24%), hvor samtlige undersøgte svine MRSA CC398 er 100% resistente overfor Tetracyklin og ofte (>90%) overfor Clindamycin. Forsimplet betyder det at en infektion med CC398 typisk er mere alvorlig end en anden MRSA variant, da CC398 kan behandles med færre typer af antibiotika.

Interessant især når man husker at svinebønderne i årevis har misbrugt blandt andet Tetracyklin til at øge deres indtjening.

 • 11
 • 2

@Jan Det virker meget som om du har taget svinebøndernes parti, hvilket selvfølgelig er din ret. Jeg kan bare ikke tage det du skriver seriøst.

Du bør læse denne artikel i ingeniøren: https://ing.dk/artikel/norge-viser-vejen-d...

Det er netop en løsning at gå drastisk tilværks og sanere samtlige inficerede besætninger. Det koster mange penge, men det er en løsning. Vi har gjort det tidligere i Danmark med salmonella i fjerkræ industrien, så hvorfor skulle det ikke virke i svinestaldene?

Bliver MRSA CC398 reintroduceret i en besætning, så saneres besætningen igen. Det er en løsning!

 • 10
 • 0

Forskellen er at jeg har gengivet hele afsnit, ikke blot uddrag af afsnit! Jeg har bevidst taget hele afsnit fordi de giver et afbalanceret billede, med argumenter for og i mod. Du gengav et en lille del af et afsnit, som entydigt pegede i èn retning. Jeg håber du kan se forskellen Jan.

 • 10
 • 0

Hvis Briterne tager dette seriøst må det betyde, at export af svin til UK (og andre lande) helt automatisk vil falde dramatisk.

Der er herefter kun een måde, at de Danske kanylebønder kan opretholde omsætningen og det er ved at sætte prisen ned - det kan da kun glæde Danske forbrugere.

Så kan alle få et extra skud profylaktisk antibiotika når vi sætter tænderne i en frikadelle eller en forvokset kotelet af nakkekam

 • 2
 • 0

Forskellen er at de andre MRSA typer har væsentlig mindre forekomst af antibiotika resistens

Disse tal viser jo alligevel, at der er større risiko for blive ramt af en antibiotikaresistent MRSA-bakterie ad andre veje end fra et svinebrug. Hvis det handler om at øge bevidstheden om risikoen for at blive syg af MRSA, så er det en vigtigt oplysning. Jeg synes også at DR's dækning af området har slagside, og forstår godt at LF tager til genmæle.

Det betyder ikke, at jeg mener at man ikke skal gøre noget ved det. Der tror jeg nærmere problemet ligger i at en virkningsfuld indsats a'la Mund og Klovsyge, vil medføre omkostninger for veterinærmyndighederne, som de forsøger at krybe udenom.

 • 2
 • 3

Igen fordrejning af kendsgerninger, øjensynligt er de eneste kompetente hos statens serum institut, læs hvad de skriver om stafylokokker.

Det er ikke stafylokokkerne i sig selv der er et problem - der er i øvrigt 20-30 forskellige stafylokokker, så det er en massebetegnelse der ikke er specifik.

Jeg ser to problemkomplekser, et biologisk og et politisk.

Det biologiske problem er resistensen. For det første er det kendt at mikroorganismer kan udveksle genmateriale. Det er ufatteligt held at den første bakterie der fik multiresistens var en relativ uskadelig en af slagsen - lad os håbe den ikke udveksler genmateriale med en rigtig, rigtig grum fætter. Andet biologiske problem er, at selv "uskadelige" bakterier kan give dig betændelsestilstande f.eks. betændelse i sår, i den mere alvorlige ende kan du få betændelse i blod eller hjerne. Vi render f.eks. alle rundt med bakterier der giver meningitis i næsen. Heldigvis er de (forhåbentlig) ikke resistente,

Det er ikke mere end 100 år siden en bullen finger var livstruende. På grund af handlingslammede politikere og umådeholdent medicinforbrug er vi på vej tilbage til den situation - er det "godt nok"?

Dette bringer mig til det andet problemkompleks nemlig det politiske. Politikere, embedsmænd og deres leflen for industrien (i dette tilfælde landbruget) her I denne sag har umuliggjort en effektiv indsats imod MRSA, medens denne indsats stadig var mulig med små midler. Denne adfærd er stik imod almenvældets interesse. I mine øjne er det magtmisbrug der nærmer sig landsforædderi, blot for på kort sigt at opretholde en eksportindtægt.

Nej - Det er ikke "godt nok".

 • 9
 • 2

deres leflen for industrien (i dette tilfælde landbruget) her I denne sag har umuliggjort en effektiv indsats imod MRSA

Nu falder du i den samme grøft, som DR. Det nytter ikke noget at lukke øjnene for det stigende forbrug af penicillin i den primære sundhedssektor, som i lige så høj grad har fulgt med den stigende forekomst af penicillinresistens, som landbrugets.

Det virker rimeligt at antage at rettidig omhu hos veterinærmyndighederne kunne have hjulpet på forekomsten af MRSA i landbruget. Men som du kan læse højere oppe, så står det altså kun for en mindre del af smitten med MRSA.

Og hvor ved du fra, at det er landbruget, som har stået i vejen for en indsats mod MRSA, og ikke embedsmænd og politikere, som har ønsket kortvarig beskyttelse af egne budgetter ?

 • 2
 • 8

Antallet af landbrug er hastig nedadgående. Mange af de ansatte er ikke stemmeberettigede i Danmark. Landbrugets andel af exporten betyder stadig mindre.

Det betyder samlet set at landbrugets muligheder for at påvirke politikerne og embedsvældet falder drastisk de kommende år.

 • 1
 • 5

@Gert 68,3% af alt det antibiotika der bruges i Danmark gives til dyr. 51,5% af det samlede antibiotikaforbrug går til svineopdræt.

Kilde: (DANMAP 2014) http://www.danmap.org/~/media/Projekt%20si...

Rapporten afslører også at smågrise under fravænning i gennemsnit får omkring 5 gange så meget antibiotika per kg kropsvægt, ifht til hhv slagtesvin og søer+smågrise.

Der er altså et problem i svineproduktionen, specielt med hensyn til fravænning. Det stinker langt væk af at man for at profit maksimere tager smågrisene fra soen alt for tidligt.

Rapporten afsløre også at landbruget bruger alt for meget Zink og Zinkoxid i dyrenes foder, igen primært på grund af problemer med diarré hos fravænnede små grise. Svine produktionen steg med 14% fra 2005 til 2014, forbruget af Zink og Zinkoxid steg med en faktor 3!

Det er MEGET problematisk at svineproducenterne bruger så meget Zink og Zinkoxid, da begge stoffer også er med til at selektere for antibiotika resistente bakterier!

Jeg vil anbefale alle at læse rapporten. Den viser tydeligt hvilket svineri der foregår hos svineproducenterne!

 • 7
 • 1

Der er altså et problem i svineproduktionen, specielt med hensyn til fravænning.

Maveinfektioner ved kostomlægningen i forbindelse med fravænningen var også et problem for 50 år siden. Det er så ikke blevet ændret af de større brug.

Antallet af svin i DK ligger over 12 mio., så det er jo ikke mærkeligt at det fylder godt, også i forbruget af antibiotika. Så vidt jeg ved, lever svin mindre end et år i gennemsnit, så det er et endnu højere antal, der kommer gennem kostomlægningen hvert år.

Jeppe, det er fint at kæmpe for et sundere miljø for os alle sammen, men hold øjet på bolden, og lad være at gøre det til et vendetta mod landbruget.

Det har vi allerede set, med ægproduktion og frugtavl. Her blev den indenlandske produktion stort set nedlagt pga. specialkrav til produktionen, som ikke afspejlede sig i afsætningen. Pga. et hyklerisk forhold mellem det, der agiteres og stemmes for, og så det man reelt gør, når man står foran køledisken, så endte vi med mere gift i frugten, og dårligere forhold for dyrene. Den slags har vi altså ingen gavn af.

 • 2
 • 5

Jeg har ingen problemer med dansk landbrug, jeg har et problem med de danske svineproducenter og især de konventionelle svineproducenter.

Jeg er udmærket klar over at svineproducenter i andre lande måske bruger endnu mere antibiotika, men hvis vi ingenting gør så havner vi i en situation hvor vi ikke længere kan behandle bakterielle infektioner.

Jeg mener personligt at der skal et EU indgreb til, måske et forbud mod brug af antibiotika til dyreopdræt koblet med tilstrækkeligt med told på ikke europæisk kød kunne være en løsning.

Det giver selvfølgelig udfordringer ifht hvilke produktionsformer der kan anvendes, men samtidig kan producenterne hæve priserne så økonomien hænger sammen.

Slut resultatet vil dog være at de europæiske forbrugere skal betale mere for kødet i køledisken.

 • 9
 • 2

Hvis man skal gøre noget mod MRSA, der batter noget, så skal der en koordineret indsats til, fra både veterinærmyndighedernes OG sundhedsvæsenets side.

Svineavlen kunne have udvist rettidig omhu for mange år siden!

Svineavlen kunne have reduceret forbruget af penicillin for mange år siden!

Svineavlen kunne have undladt at bruge bredspektret penicillin!

Men i stedet for rettidig omhu har man bare fejet problemerne ind under gulvtæppet. Nu er svineavlen der hvor problemerne truer eksporten og befolkningens sundhed samt har en gældsbyrde som kan trække adskillige banker med i en konkurs.

At svineavlen ikke er ene om at have problemer fritager absolut ikke for ansvar!

 • 4
 • 2

@Gert

Som jeg skriver skal der et EU indgreb til, så du den del der omhandlede told på ikke Europæisk kød?

Det jeg kom med var et konstruktivt forslag der vil stille alle europæiske producenter ens. Ikke ligefrem det jeg ville kalde for at slagte dansk svineavl.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten