Nu gælder de nye drikkevandsregler – men branchen savner vejledning

Fredag træder de nye ændringer i drikkevandsbekendtgørelsen i kraft. Her på Ingeniøren har vi de forgangne uger dækket flere aspekter af reglerne, som af næsten hele branchen er blevet mødt med stor kritik.

Primært to punkter har været fremhævet i tidligere artikler. Det ene er, at vandforsyninger, som kun leverer vand til enkelte husstande, ikke længere behøver at undersøge deres egen vandkvalitet. Det andet punkt, som har været stærkt kritiseret, er beslutningen om, at taphanen fra i dag skal være det primære kontrolsted for vandforsyningen.

Vejledningen mangler

Hos Danva ser man ikke videre positivt på den måde, som direktiverne bliver ført ud i livet på af Miljøstyrelsen. De mangler nemlig helt afgørende vejledning:

»Det nytter ikke noget, at Miljøstyrelsen meddeler, at vi vil få vejledning i at udføre kravene, når vi ikke får dem. Vi har hverken set den endelige udgave eller de vejledninger, som de lovede, og vi kender ikke til udmøntningen af flere af paragrafferne, og det er afgørende hvis det skal fungere i den praktiske virkelighed,« siger Dorte Skræm, konsulent ved Danva.

»Det virker, som om de er afkoblet fra den praktiske virkelighed derinde,« siger hun.

Og det er korrekt, at det flere steder skrives i bekendtgørelsen, at Miljøstyrelsen vil bistå med vejledning, eksempelvis ved at hjælpe med at fastlægge vejledning omkring kontrollen væk fra taphanen – eksempelvis ledningsnettet og drikkevandets afgang fra vandværket.

»Det er problematisk, at man lader noget træde i kraft, og først sender vejledningerne ud bagefter. Vi kommer til at fortsætte, som vi altid har gjort, så længe vi ikke har noget at hægte os fast på,« siger Dorte Skræm.

Fjernelse af kontrollen

Der har ikke været mange rosende ord til de kommende ændringer i ugernes løb. Walter Brüsch, geologisk konsulent i Danmarks Naturfredningsforening, udtalte om fjernelsen af kontrolkravet for mindst 40.000 husstande, at »man prisgiver de her mennesker«.

Ligeledes udtalte Erik Arvin, professor emeritus i vandforsyning ved DTU Miljø, at »det kan ende i sydeuropæiske tilstande,« og at »vi risikerer at skade den tillid til drikkevandet, som indtil nu har hersket i Danmark.«

Politikerne bag var dog af en helt anden opfattelse:

»Jeg synes, at det lægger sig meget godt op ad en borgerlig-liberal tankegang, at man ikke nødvendigvis skal have en statslig indblanding,« sagde Carsen Bach, miljøordfører for Liberal Alliance.

## Troede ikke, de faktisk ville indføre dem

»Vi vil altid opfordre vores medlemmer til at tjekke deres vand årligt, og det er vigtigt at understrege, at det kan gøres til samme pris, som det koster at gøre det hvert femte år, nu hvor det ikke er krævet, at en autoriseret skal stå for kontrollen,« siger Wisti Wistisen, formand for Dansk Brøndejerforening, og henviser til, at det med de forrige regler var påkrævet, at en autoriseret medarbejder ved et af laboratorierne udførte prøverne.

Med de nye ændringer er det blot et krav, at de skal analysere dem.

»Men vi havde ikke troet, at Folketinget faktisk ville indføre indføre EU-direktivet. Vi var af den opfattelse, at vi i Danmark ville have strengere kontrol med drikkevandet end resten af EU,« siger Wisti Wistisen:

»Men det gjorde de altså,« slutter han.

Rettelse: Det var tidligere skrevet, at drikkevandsreglerne trådte i kraft torsdag (d. 26/10). Det er ikke korrekt. Det er derimod fredag (d. 27/10). Vi beklager fejlen.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Vandværket eller vandforsyningen har vel stadigvæk ansvaret for at vandet er sikkert at bruge, uanset hvilket regelværk der findes om kontrol og analyser. De eksisterende regler har jo ikke hindret problemer hist og pist. Kan et vandværk fraskrive sig ansvaret med henvisning til at de har overholdt reglerne? Det er meget godt at sikre et minimum af kontrol, men principielt kan kravet blot være at vandet skal være sikkert og uskadeligt.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten