Nu går det stærkt: Global energi-omstilling er på vej
more_vert
close
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Nu går det stærkt: Global energi-omstilling er på vej

Kraftig udbygning med vedvarende energi, energibesparelser i mange lande samt de klimaplaner, som er blevet indleveret op mod COP 21-topmødet har fået Det Internationalt Energiagentur (IEA) til at nedskrive væksten i den globale CO2-emission med 2 procentpoint frem mod 2040 i den spritnye World Energy Outlook 2015.

Dermed når IEA frem til en global temperaturstigning på 2,7 grader i år 2100. I sidste års rapport fremskrev IEA temperaturstigningen til 3,6 grader i år 2100.

Læs også: Klimaplaner kan holde global opvarmning under 3 grader

Alligevel mener IEA's direktør, Fatih BIrol, at der er brug for en substantiel kursændring, hvis verdens skal nå sit klimamål om en temperaturstigning på maksimalt 2 grader i 2100.

Læs også: Britiske Met Office: Allerede i år når den globale opvarmning 1 grad

»Energisektoren er den største kilde til den globale udledning af drivhusgasser, og derfor må den indtage en central rolle i den globale indsats for at bekæmpe klimaforandringerne,« siger han i forbindelse med rapportens offentliggørelse tirsdag.

Energi-direktøren tilføjer, at verdens ledere på COP 21-mødet i Paris skal sætte en klar kurs mod en accelereret omstilling af den globale energisektor:

»IEA er klar til at støtte gennemførelsen af en aftale i Paris med alle de instrumenter, vi har til rådighed til at dokumentere fremskridt, fremme god energipolitik samt støtte teknologisk innovation.«

IEA bygger blandt andet sine fremskrivninger på, at næsten halvdelen af udbygningen med ny elkapacitet i 2014 bestod af vedvarende energikilder, og at vedvarende energikilder nu er den næststørste leverandør af el - kun overgået af kul. En fjerdedel af energiforbruget i verden er nu underlagt lovgivning, der pålægger forbrugerne at spare på energien.

Læs også: Elektricitet fra vindmøller, solceller - og kul - stiger

2015-rapporten beskriver samtidig, hvordan Kina er på vej til at miste sin rolle som landet med den suverænt største vækst i energiforbruget. Den rolle er Indien på vej til at indtage.

Det skyldes primært Kinas industrielle omstilling fra sværindustrier til service-industri, hvor energiforbruget pr. BNP enhed falder med 85 pct. i forhold til de seneste 25 år.

Læs også: Statistikken løj: Kina afbrænder langt mere kul end hidtil opgivet

Kina forbliver dog en stor energiforbruger og den største producent og forbruger af kul. Men samtidig installeres rigtig store mængder af vedvarende energi i landet – faktisk er Kina det land, der installerer mest VE i verden frem mod 2040. Kinas totale energiforbrug vil være dobbelt så stort som USA's i 2040, viser rapporten.