Nu fjernes absurd bestemmelse om naturgas-tvang på blokcentraler

11. januar 2021 kl. 09:5811
Nu fjernes absurd bestemmelse om naturgas-tvang på blokcentraler
Brancheorganisationen Dansk Fjernvarme forventer, at de nye regler vil føre til mange flere fjernvarmeprojekter. Illustration: Scanpix.
Ny bekendtgørelse fjerner aftage-pligten for naturgas i såkaldte blokvarmecentraler – og gør det dermed lovligt for varmekunderne at droppe de fossile brændsler og skifte til varmepumper eller fjernvarme.
Artiklen er ældre end 30 dage

Nu fjernes et absurd benspænd for den grønne omstilling af varmesektoren; nemlig en regel, der i praksis har stavnsbundet lidt større naturgasfyrede varmeanlæg – såkaldte blokvarmecentraler – til at bruge naturgas og 100 pct. naturgas i al evighed.

Det sker i en ny projekt-bekendtgørelse, som er en udløber af sommerens klimaftale, og hvor aftagepligten til naturgas for blokvarmecentralerne simpelthen fjernes helt.

Læs også: Ministerium overvejer at fjerne stavnsbinding til fossil gas

Dermed får kommuner, virksomheder og boligforeninger altså nu reelt mulighed for at udskifte den fossile naturgas med ikke-fossile alternativer som fjernvarme, solvarme og varmepumper – eventuelt hybridvarmepumper, der både kører på naturgas og el.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I september 2019 beskrev vi de gamle regler om aftage-pligt på naturgas og blokvarme-centraler, som energiprofessor Brian Vad Mathiesen fra Aalborg Universitet kaldte for »en absurd teknikalitet, som alle Folketingets partier burde kunne enes om at sætte en stoppe for«.

Læs også: Varmepumper forbudt: Forældet lov stavnsbinder kommuner til fossil gas

Det er altså endelig sket nu – men med nogen forsinkelse.

Kan spare op til 1,2 mio. ton CO2

Det er forbundet med stor usikkerhed at opgøre antallet af blokvarmecentraler, men i en konsulentrapport, som Ea Energianalyse har udarbejdet for Energistyrelsen, vurderede man, at blokvarmecentralernes naturgasforbrug er betragteligt – op til 17 PJ naturgas, hvilket svarede til 16 pct. af faktiske danske naturgasforbrug i 2019 og til en CO2-udledning på 1,265 mio. ton årligt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Ekspert: Der skal mere fut i udfasning af naturgasfyr

Firmaet Best Green, der leverer bæredygtig nærvarme til kommuner, erhverv og private, har endnu ikke overblik over, hvad de nye regler vil betyde for deres forretning, og at der nu er grønt lys til at udskifte naturgassen. Men ifølge informationschef Martin Bak oplever man generelt stor interesse fra kommuner og virksomheder for at supplere eller udskifte gasfyret med varmepumper.

Den nye projekt-bekendtgørelse fjerner også en anden omdiskuteret barriere for etablering af nye fjernvarme-projekter, nemlig at kommunerne ikke måtte godkende nye fjernvarmeprojekter, hvis de ikke kunne bevise, at de var samfundsøkonomisk rentable sammenholdt med varmeforsyning med fossile brændsler, typisk naturgas.

Læs også: Naturgas og fjernvarme slås stadig om varmekunderne

Et regnestykke, der på grund af lave naturgaspriser ofte er faldet ud til naturgassens fordel, eller hvor naturgasselskaberne har påklaget kommunens beregninger med medfølgende konflikt og langvarige klagesager.

200.000 husstande over på fjernvarme

Økonomisk konsulent i brancheorganisationen Dansk Fjernvarme Anders Jespersen er i hvert fald ikke i tvivl om, at den nye projekt-bekendtgørelse vil bane vejen for mange nye fjernvarmeprojekter:

»Det er et rigtig vigtigt og stort skridt fremad i den grønne omstilling. Vores vurdering er – på baggrund af et rundspørge i branchen – at det vil være relevant at konvertere 200.000 husstande fra naturgas til fjernvarme, især inde omkring hovedstadsområdet, « siger han.

Læs også: Baggrund: Klimaaftale for energi og industri tager de første, nødvendige skridt

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ifølge projekt-bekendtgørelsen skal forbrugerne dog stadig tilbydes den billigste varme, og derfor skal fjernvarme-projekterne vurderes op imod alternativer som varmepumper eller træpillefyr:

»Men det ser ikke ud til at være et problem for fjernvarmen,« siger Anders Jespersen.

Han tilføjer, at mange fjernvarmeselskaber lige nu er gået i gang med nye projekter for at udvide dækningen – opmuntret af en statslig pulje på 405 mio. kroner, som politikerne blev enige om at uddele sidst i oktober måned .

Læs også: Rådgiver: Varmepumpe-kapaciteten i fjernvarmen tredobler næste år

Puljen, som netop er blevet åbnet for ansøgninger , kan selskaberne trække på til at udrulle fjernvarme til nye områder:

»Derfor kommer der til at ske rigtig meget på fjernvarmeområdet de næste par år,« påpeger Anders Jespersen.

Man kan læse mere om den nye projektbekendtgørelse her.

11 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
11
12. januar 2021 kl. 07:48

Naturgas har stort set intet energitab.

For hver 1 MJ varme afbrændt i et naturgasfyr kunne du få 3 MJ varme ved at sende det igennem en hybrid gasvarmepumpe. Hvordan er det ikke energitab givet at kun en meget lille del af gassen anvendes i de mere effektive varmepumper?

Derudover bør vi reserve vores anvendelse af naturgas til backup for energi fra vedvarende energikilder.

10
12. januar 2021 kl. 06:57

Bjarne hvem er de? , og der kommer ikke til at ske andet end at S og de øvrige ansvarlige partier går frem ved næste valg og de utroværdige højtråbede MAGA typer går i sort. Jag har i øvrigt svært ved at se sammenhængen med mink og tyra feltet?

9
11. januar 2021 kl. 22:20

en socialdemokratisk reflexhandling, men jeg tror at Mette &co er mere snu.

Se blot hvordan de undgår at betale erstatning til firmaer, der går nedenom hjem, som de har skaffet sig lovhjemmel til i epedemiloven, ved at fjerne paragraf 27. Det tjener de lige 18 milliarder på. Så de 3,5 milliarder Tyra skulle koste,er da billigt for at få SF, Radikale og Enhedslisten til at holde kæft. Det er jo de rige svin der betaler.

https://bygtek.dk/artikel/byggeri/regeringen-har-snydt-virksomhederne-for-18-milliarder-kroner

At Mette glemte lovhjemmelen, til at slå alle mink ihjel, kommer der nok et efterspil om, for her er der fuld erstatningspligt.

Og Christian du skal nok ned til Louis Nielsen i nær fremtid ?

8
11. januar 2021 kl. 21:22

Bjarne læs her, staten har ydet en kæmpe skatterabat og et reelt tilskud på 3,5mia kroner for at renovere tyra.

7
11. januar 2021 kl. 20:59

Totals tilstedeværelse i Danmark blev understreget med købet af Maersk Oil og overtagelsen af operatørskabet af Dansk Undergrunds Consortium (DUC). DUC står for 85% af olieproduktionen og 97% af gasproduktionen i Danmark og yder dermed et vigtigt bidrag til Danmarks økonomi, energiforsyning og beskæftigelse.

https://www.mynewsdesk.com/dk/total-upstream-danmark/pressreleases/total-afslutter-nedtagningen-af-tyra-platforme-3025650

6
11. januar 2021 kl. 19:22

lige nu har vi ingen gas, der er lukket for hanerne. til gængæld skal vi bruge 20 mia på at renovere thyra platformen, spild af penge efter min mening.

3
11. januar 2021 kl. 17:48

Det er ikke økonomisk klogt at droppe naturgassen. Vi har et veludbygget og nedbetalt naturgas net. Vi har vores egen naturgas i Nordsøen. Fjernvarme har et enormt varmetab. Naturgas har stort set intet energitab. Så hvis man ønsker, at landet skal tjene penge hjem f.eks. til at betale regningen for pandemien, så bør man glæde sig over, at vi kan fyre med egen naturgas. Hvis man ønsker en god forsyningssikkerhed, må man også glæde sig over, at vi har olie og gas i Nordsøen. Hvis vi skulle forsynes med el som vinden blæser, ville det hurtigt skabe uoverstigelige problemer. Desværre tænker hverken vore politikere eller journalister øjensynligt særlig langt. Kun sjældent hører man en journalist spørge om, hvordan elektriciteten til alle EL-bilerne skal produceres, og om el nennet kan klare at fordele den. Måske er han klar over, at sådanne spørgsmål hurtigt vil ødelægge den gode stemning.

2
11. januar 2021 kl. 15:59

Nu har vi masser af gas så det er ikke noget der haster med at ske. Det vil bare gøre os mere afhængig af Rusland, se hvordan det er gået i Ukraine. Lad os håbe det bliver brugt fornuftigt til at optimere og ikke bare erstatning med træpiller, som er fuldstændig fjollet.

1
11. januar 2021 kl. 15:51

Fjernvarme blive totalt ikke fossil?

""Dermed får kommuner, virksomheder og boligforeninger altså nu reelt mulighed for at udskifte den fossile naturgas med..... ikke-fossile alternativer........ som..... fjernvarme,....... solvarme og varmepumper – eventuelt hybridvarmepumper, der både kører på........ naturgas.......... og el.""

Klippet fra artiklen ovenfor.

Det er selvfølgeligt et fremskidt at varmecentralerne selv kan bestemme.