Nu fjernes et absurd benspænd for den grønne omstilling af varmesektoren; nemlig en regel, der i praksis har stavnsbundet lidt større naturgasfyrede varmeanlæg – såkaldte blokvarmecentraler – til at bruge naturgas og 100 pct. naturgas i al evighed.
Det sker i en ny projekt-bekendtgørelse, som er en udløber af sommerens klimaftale, og hvor aftagepligten til naturgas for blokvarmecentralerne simpelthen fjernes helt.
Læs også: Ministerium overvejer at fjerne stavnsbinding til fossil gas
Dermed får kommuner, virksomheder og boligforeninger altså nu reelt mulighed for at udskifte den fossile naturgas med ikke-fossile alternativer som fjernvarme, solvarme og varmepumper – eventuelt hybridvarmepumper, der både kører på naturgas og el.
I september 2019 beskrev vi de gamle regler om aftage-pligt på naturgas og blokvarme-centraler, som energiprofessor Brian Vad Mathiesen fra Aalborg Universitet kaldte for »en absurd teknikalitet, som alle Folketingets partier burde kunne enes om at sætte en stoppe for«.
Læs også: Varmepumper forbudt: Forældet lov stavnsbinder kommuner til fossil gas
Det er altså endelig sket nu – men med nogen forsinkelse.
Kan spare op til 1,2 mio. ton CO2
Det er forbundet med stor usikkerhed at opgøre antallet af blokvarmecentraler, men i en konsulentrapport, som Ea Energianalyse har udarbejdet for Energistyrelsen, vurderede man, at blokvarmecentralernes naturgasforbrug er betragteligt – op til 17 PJ naturgas, hvilket svarede til 16 pct. af faktiske danske naturgasforbrug i 2019 og til en CO2-udledning på 1,265 mio. ton årligt.
Læs også: Ekspert: Der skal mere fut i udfasning af naturgasfyr
Firmaet Best Green, der leverer bæredygtig nærvarme til kommuner, erhverv og private, har endnu ikke overblik over, hvad de nye regler vil betyde for deres forretning, og at der nu er grønt lys til at udskifte naturgassen. Men ifølge informationschef Martin Bak oplever man generelt stor interesse fra kommuner og virksomheder for at supplere eller udskifte gasfyret med varmepumper.
Den nye projekt-bekendtgørelse fjerner også en anden omdiskuteret barriere for etablering af nye fjernvarme-projekter, nemlig at kommunerne ikke måtte godkende nye fjernvarmeprojekter, hvis de ikke kunne bevise, at de var samfundsøkonomisk rentable sammenholdt med varmeforsyning med fossile brændsler, typisk naturgas.
Læs også: Naturgas og fjernvarme slås stadig om varmekunderne
Et regnestykke, der på grund af lave naturgaspriser ofte er faldet ud til naturgassens fordel, eller hvor naturgasselskaberne har påklaget kommunens beregninger med medfølgende konflikt og langvarige klagesager.
200.000 husstande over på fjernvarme
Økonomisk konsulent i brancheorganisationen Dansk Fjernvarme Anders Jespersen er i hvert fald ikke i tvivl om, at den nye projekt-bekendtgørelse vil bane vejen for mange nye fjernvarmeprojekter:
»Det er et rigtig vigtigt og stort skridt fremad i den grønne omstilling. Vores vurdering er – på baggrund af et rundspørge i branchen – at det vil være relevant at konvertere 200.000 husstande fra naturgas til fjernvarme, især inde omkring hovedstadsområdet, « siger han.
Læs også: Baggrund: Klimaaftale for energi og industri tager de første, nødvendige skridt
Ifølge projekt-bekendtgørelsen skal forbrugerne dog stadig tilbydes den billigste varme, og derfor skal fjernvarme-projekterne vurderes op imod alternativer som varmepumper eller træpillefyr:
»Men det ser ikke ud til at være et problem for fjernvarmen,« siger Anders Jespersen.
Han tilføjer, at mange fjernvarmeselskaber lige nu er gået i gang med nye projekter for at udvide dækningen – opmuntret af en statslig pulje på 405 mio. kroner, som politikerne blev enige om at uddele sidst i oktober måned .
Læs også: Rådgiver: Varmepumpe-kapaciteten i fjernvarmen tredobler næste år
Puljen, som netop er blevet åbnet for ansøgninger , kan selskaberne trække på til at udrulle fjernvarme til nye områder:
»Derfor kommer der til at ske rigtig meget på fjernvarmeområdet de næste par år,« påpeger Anders Jespersen.
Man kan læse mere om den nye projektbekendtgørelse her.
