Nu får kontaktlinsen digital skærm

Illustration: Mojo Vision

Prøv at forestille dig, at du ikke skal kigge en skærm – du er skærmen. Den lidt skræmmende tanke kan måske blive til virkelighed, når man kigger på den første funktionelle prototype af en kontaktlinse med indbygget digital skærm.

Det er den amerikanske startup Mojo Vision, der har præsenteret en prototype på en kontaktlinse med indbygget microLED-skærm.

Det betyder, at man på sigt helt kan undvære tablets, headsets eller briller for at få et ekstra digitalt lag oven på virkeligheden – en teknologi, der også er kendt som augmented reality.

Kontaktlinsen forbindes til en smartphone, som trådløst sender dynamisk indhold, der så vises på kontaktlinsens indbyggede skærm, selv hvis du har lukkede øjne.

Den digitale skærm består af en ARM-baseret processor med en enkelt CPU-kerne, et tyndt solid-battery, der ligger som en film over linsen.

Det er ifølge Mojo Vision nok til at etablere en trådløs forbindelse til en smartphone, der så streamer indhold direkte på en lille microLED-skærm der er 0,48 millimeter bred.

Alt sammen placeret på en såkaldt scleral kontaktlinse.

Det er en særligt hård linse, som er mindst 18 millimeter i diameter og derfor dækker stort set hele den synlige del af øjet.

Skærmen fokuserer lyset på den lille fordybning i nethinden, som kaldes foveau, eller 'den gule plet'. Fovea befinder sig nøjagtigt i øjets op­tiske akse og er det sted, hvor synsstyrken er størst, og derfor bruges den til at stille skarpt, især på objekter, der befinder sig lige foran øjet.

Idéen med at fokusere skærmen på den del af øjet er, at fovea kun optager en meget lille del af nethinden, men indeholder mange nerver.

Illustration: Mojo Vision

Læs også: Nye pixels: Flere mennesker ser forskelligt indhold på samme skærm

Mest pixeltætte skærm

Men hvordan viser man tydelige billeder på en skærm, der fylder mindre end en halv millimeter.?I Mojo Visions tilfælde placeres skærmens pixels ekstremt tæt på hinanden.

Jo tættere de enkelte pixels vises på en skærm, desto skarpere bliver billedet, og derfor fremgår det typisk også af specifikationerne på en skærm, hvor tæt pixels vises på skærmen. Det måler man i ppi (Pixels Per Inch).

Typisk vil pixeltætheden være højere på en kameraskærm eller en mobilskærm end på tv- og computerskærme, fordi de ses meget tæt på.

Mojo Visions kontaktlinse-skærm har en imponerende pixel-tæthed på 14.000 ppi, hvilket gør den til den mindste og mest pixeltætte skærm præsenteret til dato. Til sammenligning har en iPhone 11 en opløsning på 2436 x 1125 pixels ved 458 ppi.

»Den (skærmen, red.) bruger microLED, som er lysere end OLED-baserede pixels, men kræver alligevel kun omkring 10 procent af den energi, som bruges til LCD-baserede pixels. Med en 1,3 µm pixel pitch og en pixeltæthed, der er 300 gange så stor som de nuværende smartphone-skærme, er vores 14K ppi-skærm på størrelse med et sandkorn og nærmest usynlig. Det gør den til verdens mindste og tætteste dynamiske – eller bevægelige – indholdsskærm i verden,« siger Steve Sinclair, senior vice president i Mojo Vision, som i dag har omkring 60 medarbejdere og over de seneste år har hentet investeringer på over 700 millioner kroner.

Ifølge Mojo Vision er det ambitionen, at batteriet skal kunne holde én dag og så oplades over natten. Så langt er de ikke med den nuværende prototype. For det er ikke kun selve pixelteknologien, der giver udfordringer, når skærmen er så mikroskopisk. Det er heller ikke ligetil at tilføre skærmen energi fra et indbygget batteri.

Sidste år viste forskere fra det tekniske universitet IMT Atlantique i Frankrig en prototype på et batteri indlejret i en kontaktlinse.

»At lagre energi i meget lille skala er en stor udfordring,« udtalte Thierry Djenizian, professor ved IMT Atlantique, i forbindelse med deres første prototype, hvor de var i stand til at forsyne en LED-diode med energi fra et indlejret batteri i et par timer.

Illustration: Mojo Vision

Læs også: Foldbar elektronik, arvtageren til OLED og hurtigere wifi: Her er højdepunkterne fra årets elektronikfest

Synshandicappede har forrang

De digitale kontaktlinser er både tænkt til at vise dagligdags funktioner som en vejrudsigt og til at fungere som vejviser i trafikken, ligesom Mojo Vision arbejder med mere kritiske applikationer til deres kontaktlinse, for eksempel at kunne vise røgdykkere tilstanden på deres lufttanke.

På sigt vil kontaktlinsen også kunne forbedre synsevnen for personer med synshandicap.

Her er det tanken, at kontaktlinseskærmen kan forstærke bestemte fysiske objekter, såsom trafikskilte. Det kræver dog, at Mojo Vision får bygget et eyetracking-system ind i kontaktlinsen, noget som ikke er udviklet p.t.

Alligevel er det Mojo Visions forventning, at deres teknologi i første omgang vil blive målrettet synshandicappede. Det ligger imidlertid flere år ud i fremtiden, for teknologien skal først finpudses, og så skal den godkendes af myndighederne.

Kontaktlinser befinder sig nemlig i kategorien 'medicinsk udstyr' og kan altså ikke bare sådan uden videre frigives på markedet, hverken i USA eller i Europa. Derfor kræves der videnskabelig dokumentation for, at kontaktlinseskærmen ikke skader øjet.

Mojo Vision er allerede i kontakt med de amerikanske lægemiddelmyndigheder i FDA, hvor de er en del af et særligt Breakthrough Devices-program, og for nylig har virksomheden fået tilladelse til at afprøve kontaktlinserne på sine egne medarbejdere

Læs også: Digitale briller på spring til at erstatte håndholdte tablets i produktionen

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Det er blevet en ny verden, hvor man oplader sin telefon, sit ur, sine sko og snart kontaktlinser. Det kunne være smart hvis man kunne lave en piezoelektrisk opladning med energien fra ens øjenlåg, som jo kører over linsen mange gange pr. dag. Måske denne energi kunne overføres til linsen.

  • 8
  • 2

Finder dette produkt som en forudsigelig forlængelse af den udvikling, som vi har set i en længere årrække. Med disse linser behøver man ikke at okkupere den ene hånd til mobiltelefonen. Næh nu får man Facebook m.m. direkte op på indersiden af øjenlinserne, måske endda forskellige sites for hvet øje. Også svært for politibetjenten at tjekke når man kører bil.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten