Nu får dansk miljøteknologi sit helt eget støtteprogram

Nu får miljøteknologi endelig sit eget permanente udviklings- og demonstrationsprogram, MUDP, som alene i 2015 får mellem 83,7 og 119 mio. kroner at arbejde med.

MUDP – som står for Miljøteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram – har eksisteret siden 2008, men er blevet finansieret fra år til år på finansloven med al den usikkerhed, det kan give for ansøgerne.

Det prisbelønnede Billund Biorefinery, som kombinerer spildevandsrensning med energiproduktion, er blandt andet finansieret af MUDP. Illustration: Bent Medvind

Men med årets finanslov er regeringen, SF og Enhedslisten altså blevet enige om at gøre puljen permanent via en lov, som indebærer, at programmet etableres formelt med egen professionel bestyrelse med videre.

Brancheforeningen Dansk Miljøteknologi har tidligere kritiseret regeringen for at nedprioritere miljøteknologiudviklingen – samtidig med at man brystede sig af resultaterne.

Læs også: Regeringen rundbarberer grønt udviklingsprogram

Men med den nye udvikling er der nu ros fra branchen:

»Med et program, der eksisterer mere end ét år ad gangen, kan man lægge en strategi for, hvordan man vil støtte teknologiudviklingen i et længere perspektiv. Og det bliver muligt for virksomhederne at forme alliancer og arbejde sammen om strategiske og spændende projekter, som ikke tidligere var tiltrækkende, når man ikke vidste, om programmet bestod næste år eller ej«, siger direktør i brancheforeningen Dansk Miljøteknologi Jørn Jespersen.

Han tilføjer, at han forventer, at en professionel bestyrelse vil kunne tilføre prioriteringen et klarere erhvervsperspektiv, således at man mere målrettet går efter miljøteknologier, der også kan skabe grønne arbejdspladser og eksport.

Samtidig med at puljen bliver gjort permanent, er den blevet forhøjet med 20 mio. kroner årligt over fire år, hvilket ifølge Miljøministeriet falder på et tørt sted.

Der kommer nemlig stadig flere ansøgninger til de grønne støttekroner, der netop er blevet uddelt. I år var der søgt om mere end fem gange så mange midler som i 2010, og der blev i alt uddelt cirka 65 mio. kroner til 52 projekter.

MUDP, der medfinancierer teknologiudvikling inden for vand, luft, jord, ressourcer og cirkulær økonomi, har siden oprettelsen i 2008 støttet i alt 335 projekter med ca. 340 mio. kroner.