Nu er det slået fast: Højhusene i Rødovre falder ikke sammen

15. marts 2007 kl. 00:00
Rambøll konkluderer i en ny rapport på baggrund af blandt andet 25 nye boreprøver, at de to møghuse i Rødovre er sikre at bo i. Nye prøver af bygningernes beton viser, at fundamentet er i orden, selvom bygningerne flere steder fremstår miserable.
Artiklen er ældre end 30 dage

Trods revner i vægge, nedfaldne betonflager og rustpletter fra armeringen slår en ny rapport fra Rambøll fast, at de to højhuse i Rødovre ikke falder sammen.

Højhusenes bærende fundament er nemlig i god stand. Dermed støtter rapporten op om beregninger foretaget af Statens Byggeforskningsinstitut(SBI), der viser, at bygningen ikke kan vælte selv i den kraftigste orkan.

»Højhusene har den normmæssigt krævede bæreevne og hovedstabilitet«, lyder konklusionen i rapporten, der blandt andet bygger på helt nye trykprøver af bygningernes beton.

Nye betonprøver frikender højhuse

Tidligere undersøgelser af højhusenes stabilitet er baseret på seks betonprøver fra december 2000, men dem har Rambøll forkastet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I stedet har ingeniørfirmaet udtaget 25 nye betonkerner fra bygningernes tværvægge til trykprøvning. Samtidig er bygningens beton blevet udsat for 94 såkaldte capo-test, hvor betonen er blevet undersøgt uden at fjerne den fra bygningen.

Rapporten bygger på nye normer for betonkonstruktioner

Både SBI og rådgivende ingeniør Klaus Nielsen har tidligere undersøgt højhusene i Rødovre, men deres beregninger tog udgangspunkt i Dansk Standard Norm for betonkonstruktioner fra 1949.

Rapporten fra Rambøll har derimod undersøgt bygningerne med udgangspunkt i 2006-normer.

»Nyere normer repræsenterer alt andet lige en større faglig erkendelse«, lyder begrundelsen i rapporten.

Fælles arealer og lejligheder er i fin stand

Rambøll har også inspiceret de kritiske dele af hovedkonstruktionerne i to højhuse på Agerkær og Ruskær. I hvert højhus har Rambøll set nærmere på de indre fællesarealer, kælderen og en lejlighed.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I lejligheder og indre fælles arealer har Rambøll ikke konstateret hverken skader eller revner. Den samme melding kommer fra det malerfirma, der gennem mange år har sat lejlighederne i stand, når nye beboere er flyttet ind. I rapporten får lejligheder og fælles arealer også ros.

»Byggeriet gav indtryk af et veludført arbejde«, fremgår det af rapporten, der også roser det oprindelige projektmateriale for byggeriet. Det omtales som et professionelt arbejde uden fejl og mangler.

Kælder og altangangbeton hårdt angrebet

Kælderen under højhusene gemmer derimod på lodrette revner ved sammenstøbningen mellem tværvægge og langsgående vægge.

Revnerne skyldes formentlig sætninger på grund af et større lastniveau i tværvæggene end i de langsgående vægge. Men revnerne vurderes ikke at have indflydelse på højhusenes bæreevne.

Altaner og altangange er også blevet undersøgt af Rambøll, og her er betonen meget hårdt angrebet af karbonatisering. Flere steder er store flager af beton faldet af. Derfor har rust angrebet armeringen i altangangene.

Men selvom altangangene er i elendig stand, så har de ingen betydning for højhusenes stabilitet, da de er selvstændige konstruktioner, lyder konklusionen.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger