Nu er det så godt som gratis at udlede CO2
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Nu er det så godt som gratis at udlede CO2

Prisen på EU's CO2-kvoter er faldet drastisk i 2013. Bare den seneste uge er prisen faldet med op mod 40 procent, og storbanken UBS forventer, at det frem til 2020 bliver næsten gratis at udlede CO2 i Europa.

»Vi er vidner til kvotesystemets totale kollaps. Måske kan man politisk blive enige om tiltag, der vil øge prisen på kvoterne. Men der kan gå år, før der er enighed. Min vurdering er, at den nuværende kvotepris på omkring tre euro per ton vil falde til tæt på nul frem mod 2020, hvor EU's nye klimastrategi skal træde i kraft,« siger Per Lekander, der er chefresearcher på energiområdet for UBS.

Kollapset skyldes dels den økonomiske krise i Europa, som har sænket produktionen i de europæiske virksomheder. Det mindsker i sig selv udledningen af CO2 og dermed tilsvarende behovet for CO2-kvoter. Samtidig er mængden af vedvarende energi øget, hvilket skaber et overudbud af CO2-kvoter.

Læs mere på Business.dk

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Der er vel kun en rigtig løsning i EU. Gå over til emissionsbetingede afgifter. Altså en afgift på skorstensemissionen af de miljøskadelige stoffer. Dette gøres for CO2's vedkommende mest enkelt med en afgift på kulstoffet i brændslet.

 • 0
 • 0

Direktør Lars Aagaard fra elværkernes interesseorganisation, Dansk Energi, har utallige gange fået plads i medierne til sine anprisninger af EU's CO2-kvotesystem. Det er "den størst tænkelige klimapolitiske succes i den industrialiserede verden", som Aagaard har udtrykt det.

Kvotesystemet har gennem en del år belønnet de danske kraftværksselskaber med omkring 1½ mia. kr. om året for deres CO2-udledning. Pengene er vi forbrugere tvunget til at betale år for år. Men varen, CO2-reduktionen, har vi ikke fået.

Samtidig har Aagaard & Co. gjort nar af os: "Hvis en dansker skruer ned for strømmen derhjemme, betyder det blot, at det lokale kulkraftværk skal producere mindre strøm og altså købe færre CO2-kvoter. Men det giver så kulkraftværker andre steder i Europa mulighed for at købe flere CO2-kvoter - for eksempel af de kraftværker, der har nogen til overs. Og så er vi lige vidt, hvad angår klimaet", siger Lars Aagaard.

Så forbrugerne skal ikke ulejlige sig med at spare på strømmen. Sådan får man den "størst tænkelige ... succes". Ikke for klimaindsatsen, men for kraftværkerne, naturligvis.

Kraftværkerne, dele af erhvervslivet og de borgerlige partier har med kvotesystemet haft held til at stække klimaindsatsen gennem de 10-15 år, hvor kvote-cirkusset har fået lov til at dominere. Samtidig er det lykkedes dem at bortlede den indtægt, statskassen kunne have fået fra afgifter, således at den i stedet er havnet i kraftværkernes lommer - for en ydelse, de ikke har leveret.

 • 0
 • 0

Kvotesystemet var især oprettet mht. at virksomheder kunne handle deres CO2 kvoter i takt med at de blev mere energieffektive, og - vigtigt - samtidigt med at antallet af kvoter skulle mindskes.

Kvotesystemet er udtænkt i en tid med fuld fart på produktionen (90'erne), og passer ligesom ikke ind i virksomhedernes kriseberedskab, i hvert fald ikke så længe Kina og USA ikke er med. Og heller ikke jeg tror på julemanden.

Skal der gøres noget i EU/DK, skal der yderligere emissionslofter på private forbrugeres forbrug af energi, og ikke virksomhederne, ellers flytter endnu mere produktion ud af EU. Bedst er det at lægge afgift på enegi, i stedet for CO2. Sålænge vort energisystem er forbundet som det er i Norden og EU, så er det ikke den enkeltes forbrug af ikke CO2 emmitterende brændstoffer, men den ekstra energi der bliver produceret med fossile brændsler, der er afgørende for udviklingen. Køb af vindmøllestrøm er alene et "feel good" valg, medmindre der i købet af el indgår udbygning af vindenergiproduktionen, og det gælder ganske få af de såkaldte "grøn strøm" udbydere.

Skat og afgifter skal ikke pålægges flytbare værdier (arbejde), men på forbrug (private grønne afgifter) og ikke flytbare værdier (huse). Sænk til gengæld skat på arbejde og afgifter på produktion.

 • 0
 • 0

Den svenske statsminister, Fredrik Reinfeldt, talte 9. juni 2009 i Bruxelles om Sveriges ambitioner på EU's vegne i forbindelse med det svenske EU-formandskab det følgende halve år. Han sagde bl.a.:

"CO2-skatter er langt den mest omkostningseffektive metode til sikring af reduktioner i CO2-udledningerne. Samtidig vil det give penge i statskasserne, hvilket jeg ved, at mange af mine europæiske kolleger har brug for".

Men så hørte man ikke mere til det. Måske fandt svenskerne ud af, at de ingen vegne kunne komme med dét i EU - i lyset af de stærke økonomiske interesser, der fik gennemtrumfet kvotesystemet.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten