Nu er den på vej: Rumsonde skal hente materiale fra en asteroide

Den japanske rumsonde Hayabusa 2 er nu på vej mod sit mål: asteroiden 1999 JU3. Turen til asteroiden kommer til at tage fire år, så i 2018 vil det vise sig, om Hayabusa 2 kommer frem og kan tage en prøve, som skal returneres til Jorden.

Rumsonden er nemlig udstyret med et prøverør, som skal bruges til at opsamle materiale fra asteroiden. Materialet forsegles i en kapsel, før Hayabusa 2 vender næsen hjemad igen, og sidst i 2020 vil kapslen med jomfrueligt asteroidestøv lande med faldskærm i den australske ørken.

Nogle hundrede meter fra asteroiden vil et to kg tungt kobberprojektil blive skudt mod asteroidens overflade, og når det rammer, vil det skabe et lille krater. En smule af det materiale, der sendes op ved nedslaget, bliver forhåbentlig opsamlet i prøverøret, når Hayabusa 2 lander.

Hayabusa 2 måler 1x1,6x1,4 meter, når solpanelerne ikke er foldet ud, og rumsonden vejer 600 kg. Illustration: JAXA

Læs også: Ny Nasa-rumsonde skal hente prøver fra asteroide

Med på rumsonden er også det fransk/tyske landingsmodul Mascot, som vil sende data tilbage fra asteroidens overflade. Desuden frigiver Hayabusa 2 nogle små 'rovere', der skal hoppe rundt og undersøge asteroiden.

1999 JU3 er udvalgt, fordi den kredser om Solen i en bane, der med jævne mellemrum bringer den tæt på Jordens bane, så den er en af de nemmeste asteroider at komme ud til med en rumsonde.

Den 900 meter store asteroide lader til at være af C-typen, hvilket betyder, at den burde være rig på vand og kulstof, herunder organiske forbindelser. Prøven fra den kan give et indblik i kemien i den sky af støv og gas, som solsystemet blev dannet af for lidt over 4,5 milliarder år siden.

Hayabusa 2 er efterfølgeren til Hayabusa, der landede kortvarigt på asteroiden Itokawa den 19. september 2005, men missionen gik ikke helt som forventet. Et lille landingsmodul gik tabt, og det system, der skulle sikre, at der blev frigivet materiale i forbindelse med prøvetagningen, virkede ikke.

Det lykkedes dog alligevel at få samlet omkring 1.500 ganske små partikler, der blev returneret i en lille kapsel, der landede i Australien i juni 2010.

Læs også: Japansk rumsonde havde asteroidepartikler med hjem

Denne gang skulle der gerne returneres langt mere materiale og sendes mange flere data fra asteroiden.

Denne animation fra den japanske rumfartsorganisation, Jaxa, viser, hvordan forskerne håber, at missionen vil forløbe:

Emner : Asteroider
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Asteroiden med den midlertidige betegnelse 1999 JU3 er blevet nummeret, dvs. banen er tilstrækkeligt godt bestemt, og den har nummeret 162173. Det vil være bedre at kalde asteroiden ved dette nummer, da 1999 JU3 netop er en midlertidig betegnelse indtil asteroiden bliver navngivet.

I øvrigt er perihelafstanden 0.96 AU og aphelafstanden 1.30 AU, Jorden befinder sig som bekendt ved 1 AU.

Godt gået af japanerne at de bider sig fast i missionskonceptet, forhåbentligt går det glattere denne gang, Hayabusa (1) var en sand gyser-føljeton.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten