Nu er avisen på elektronisk papir tæt på

Papir er et excellent informationsbærende medium. Det er langtidsholdbart, kan læses uden strømforsyning, og kan tages både i sengen og på toilettet. Det en gang trykte bliver stående. Det er en styrke, men også en svaghed.

Papir, som kunne opdateres, ville være ideelt til en avis i vor forjagede tid. Den er lige om hjørnet, takket være nye fremskridt med såkaldt e-ink-displays på MIT i USA.

Joseph Jacobson på MIT Media Lab i Massachusetts opfandt for nogle år siden den såkaldte »e-ink«. Hvide og sorte omtrent 5 my store farvepigmentkorn opslemmes og indfanges i transparente plastkugler ved, at man i selve opslemningen lader urea og formaldehyd reagere med hinanden. Herefter filtreres kuglerne, så man har millioner af ca. 40 my store »bolde« med indespærrede hvide og sorte farvekorn.

De hvide korn er positivt ladede, de sorte er negative. Et display kan herefter konstrueres ved, at ladningen kontrolleres i hver pixel. Farven af de korn, der vender ud imod beskueren, bestemmer om en pixel ses som sort eller hvid.

Jacobson har nu gjort dette display tyndere end hidtil. Transistorlaget blev lagt på en 0.75 tyk stålfilm. Dimensionerne er foreløbig 4.3 x 6.4 cm. Herover blev lagt en film med e-ink-kuglerne. E-papiret føles som glittet papir at røre ved. Opløsningen er på 96 dpi, og skiftet sort-hvid i en pixel sker på 250 ms. Det er for langsomt til at vise videofilm.

Her skulle man gerne ned på 15 ms. Den dag, det lykkes, kan man se video f.eks. på et display på et jakkeærme eller lignende. Men allerede i dag vil man kunne læse avisen, og med passende internetopkobling, vil valutakurser, fodboldresultater, osv. kunne opdateres løbende.

Det nye 0.3 mm tynde display kan gang på gang rulles sammen til en cylinder med radius 1.5 cm, og stadig fungere, men foldes helt sammen, ligesom en avis, det kan det ikke klare endnu.

Kilde:
Det nye rekord tynde e-papir beskrives i artiklen »Flexible active-matrix electronic ink display« i tidsskriftet Nature, 8.5.03, p.136