For første gang har forbrugere på globalt plan anvendt flere penge til køb af el end til køb af olieprodukter. Det er ét af de fakta, som får IEA til at konkludere, at elektrificeringen er igang i mange sektorer verden over, og at el kan gå hen og blive 'det nye olie'.
Det fremgik af en web-præsentation af World Energy Outlook 2017 mandag.
I World Energy Outlook-udgivelserne beskriver Det internationale Energiagentur den fremtidige udvikling i den globale energiforsyning.
Læs også: Energiagentur: Kraftig vækst i grøn el-kapacitet på vej
Her er det et såkaldt 'New Policies Scenario', der beskriver effekten af eksisterende politikker og annoncerede intentioner frem til 2040.
Olieforbruget stiger fortsat
I præsentationen påpegede Laura Cozzi, chef for IEAs afdeling for energiforbrug, imidlertid, at det kun er olieforbruget til personbiler, som forventes at falde frem mod 2040, mens brændstof til trucks, fly og kemikalier stadig vil være olie, og at forbruget vil blive ved med at vokse.
IEA regner med omkring 40 mio. elbiler i 2025 og 280 mio. i 2040.
Heraf står Kina for op mod halvdelen af bilerne.
Læs også: Vi skal have 700 millioner elbiler i 2040 for at nå vores klimamål
Det er også Kina samt Indien, der øger deres elproduktion markant frem mod 2040
Heftig rystetur på vej
Den store prisreduktion på vedvarende energiformer er en anden hovedtendens, som IEA omtaler.
Hvor kul har været den store trækhest i elproduktion er det nu de vedvarende energikilder – og især solceller – der udbygges allermest med frem mod 2040.
Læs også: Rapport: 5.000 MW solceller på danske tage i 2050
»Elsektoren står over for en heftig rystetur, som også kan få betydning for forsyningssikkerheden, når sol bliver trækhest for eludbygningen i stedet for kul« sagde hun.
Konkret falder den globale udbygning med kul til en tredjedel, elkapacitet på naturgas er uændret, mens atomkraft-kapaciteten vokser en anelse mere end den har gjort fra 2010 til 2016.
Kul går tilbage – sol går frem
Væksten i solcellekapacitet sker hovedsagelig i Kina, Indien og USA, mens EU er frontløber indenfor landvind og offshore-vind.
Læs også: Dagens gode nyhed: Verdens lande er blevet rigtig gode til at spare på energien
En vækst som kræver øget fleksiblitet for at balancere forbrug og produktion.
De to andre nybrud, som IEA-folkene hæfter sig ved, er dels Kinas skifte i energimiks som følge af, at den kinesiske økonomi drejes væk fra fremstilling og over på mere servicebaserede virksomheder.
USA bliver mega-spiller i olie og gas
Dels er det den voldsomme vækst i olie og gasproduktionen i USA fra skiferforekomster. En vækst, som vil gøre USA til netto-eksportør og den vigtigste producent af olie og gas efter Saudiarabien.
Læs også: Saudi-Arabien vil bygge ny megaby til 500 milliarder dollars
I den mere triste del af skalaen fremgår det også, at selvom et voksende globalt energiforbrug – en vækst på 28 pct. fra 2016 og til 2040 – modsvares af mere naturgas og meget mere vedvarende energi, så øges CO2-udledningen med 0,4 pct. om året efter et par år, hvor udledningen har været stagneret.
Ifølge Det internationale Energiagentur vil forureningen fra energiforbrug være skyld i 2,9 mio. for tidlige dødsfald om året i 2016 – og 4,2 millioner i 2040.
