Nu bliver reglerne strammet for bidræber-pesticiderne

4. februar 2013 kl. 16:479
Verdens mest brugte pesticidgruppe er blevet forbundet med biers tilbagegang. Derfor skal reglerne for, hvordan de bruges, strammes, siger EU-kommissær.
Artiklen er ældre end 30 dage

»Det kræver en hurtig og beslutsom handling,« siger EU's sundheds- og forbrugerpolitikskommissær, Tonio Borg, i en pressemeddelelse efter kommissionens møde om neonikotinoider.

Pesticidgruppen, som er verdens mest udbredte, er på det seneste kommet i unåde i mange studier, fordi den sættes i forbindelse med honningbiernes tilbagegang over det meste af Europa.

Siden er nervegiften også blevet kaldt uacceptabel i en konklusionsrapport fra EFSA, EU's fødevaresikkerhedsmyndighed.

Læs også: Forskernes dom: Almindelige pesticider påfører bier uacceptable skader

Artiklen fortsætter efter annoncen

Nu står det klart, at de tre insekticider, clothianidin, imidacloprid og thiamethoxam, vil blive pålagt omfattende restriktioner fra EU's side. Tonio Borg udelukker dog et komplet forbud, da det af EU immervæk opfattes som acceptabelt at bruge insekticiderne til planter, der ikke tiltrækker bier.

»Vores forslag skal tage afsæt i forsigtighedsprincippet, men der skal også være proportioner i det. Efsa har faktisk identificeret et antal sikre anvendelser af stofferne med hensyn til bier. Så et totalforbud ville ikke kunne retfærdiggøres,« siger Tonio Borg.

Kommissionen vil have reglerne på plads til juli, og de skal så revideres igen efter to år. Flere medlemslande har allerede på egen hånd forbudt neonikotinoider, herunder Tyskland og Frankrig.

Hvad betyder det for Danmark?

Oven på kommissionens udmelding har Miljøstyrelsen i Danmark også fået lidt at se til i forhold til neonikotinoiderne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Danmark vil naturligvis følge trop,« siger Lea Frimann Hansen, kontorchef for Pesticider & genteknologi i Miljøstyrelsen.

»Spørgsmålet er bare, hvor meget det kommer til at betyde her i Danmark. Det arbejder vi nu på at redegøre for,« uddyber hun.

Flere af de tre uglesete neonikotinoider er nemlig allerede lidt forbudte på visse områder i dansk landbrug.

»Andre af stofferne er kun tilladt i begrænset omfang. I EU vurderer man, hvilke stoffer der skal være på markedet, og det kan komme til at ramme visse danske produkter,« siger Lea Frimann Hansen.

9 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
9
6. februar 2013 kl. 11:22

Enkelte midler af neonicotinoider er godkente i Danmark. Det drejer sig om midler mod Oldenborrer og Gåsebiller, midler til brug i væksthuse. Ingen af disse midler vil have effekt på bier. Biscaya er godkendt til sprøjtning i raps, her er der grund til et øjeblikkeligt forbud indtil man ved noget mere, midler med effekter på gavnlige insekter kan naturligvis ikke tolereres.

8
6. februar 2013 kl. 10:58

@Thøger,

Det bliver nok svært at bevise en direkte sammenhæng imellem et kemisk produkt, og en specifik lidelse, men bør tvivlen ikke komme os til gode ?

  • et af dine links stammer fra et eksempel i Sydamerika, hvor der intet stod om, hvilket middel, der var tale om. Anre af dine referencer stammer fra avisartikler, der vist ikke kan betegnes som fagkyndige. En af artiklerne handler om stråforkortere, hvor der postuleres at der anvendes stråforkortere til brødkorn. Det sker ikke i Danmark, hvor brødkorn ikke må gødes særlig meget med kvælstof og ikke behøver stråforkortere. At stråforkere ikke har den effekt som avisengør ikke sagen bedre. Artiklens konklusioner stammer fra en gammel formodning, som en dansk professor - Skakkebæk - havde mistanker om - en teori han forlængst har forladt. Der er afholdt fordringsforsøg med korn med stråforkortere, hvor man ingen effekter kunne påvise. (Danielsen et al. 1989). Derimod har man fundet sammenhæng mellem stoffer i hudplejemidler og manglende sædkvalitet. Så spis blot fødemidler fra traditionel landbrug, men hold dig fra hudplejemidler, deodoranter m.v., hvis du er usikker overfor kemikalier. her er en liste over kemikalier, du bør holde dig fra:

https://multimedia.pol.dk/archive/00341/Hormonstoffer_341263a.pdf

  • eller denne:

https://ing.dk/artikel/134752-nu-undersoegelse-draeber-myter-om-kost-og-kraeft#p496156

7
6. februar 2013 kl. 10:37

@Thøger,

At se hvilke mystiske og smertefulde sygdomme vi alle skal ha når disse stoffer når ned til vores grundvand, ligesom Roundup jo gjorde, der bliver travlt på sygehusene, så er der en masse gode arbejdspladser her, det er da godt for beskæftigelsen. mennesket er da fantastisk.

  • det er ukorrekt - jeg går ud fra du med "grundvand" mener drikkevand? Efter mange års massiv forbrug af roundup/glyphosat er der faktisk kun få tilfælde af at glyphosat har fundet ved til drikkevandet. Nogle af fundene stammer fra sprøjtning med roundup på selve vandværksgrunden, hvorefter det så er skylles ned langs selvre boringen. Det er nævnt så mange gange, at du burde have set det. Stoffet AMPA er i øvrigt ikke hverken farligt eller giftigt, så det belaster ikke sygehusene. En normal dansker får dette stof hver dag via tallerkner, skeer o.a., der har været gennem en opvaskemaskine.
6
5. februar 2013 kl. 22:35

Du kan jo se på nogle af disse, link´s kopier og sæt ind.
1
ing.dk/.../85259-landbruget-sproejter-loes-med-ukrudtsmidler-igen
2
politiken.dk/tjek/.../broed-og-mel-er-fulde-af-giftige-straaforkortere/
3
<a href="https://politiken.dk/tjek/sundh...ing/">https://politiken.dk/tjek/sundh…;
4
ing.dk/artikel/94471-ligeglade-med-smaa-tissemaend
5
ing.dk/.../129151-dagligvareprodukter-mistaenkes-for-at-oege-kraeft...</p>
<p>mvh. Thøger

Det kræver lidt mere øvelse, prøv med "kopier linkadresse" fra kilden, paste/indsæt så i kommentar. Som det er virker kun nõ 3.

Desuden er der forskel på tilfældige uafhængige gæt til klokkeklart bevis. Rene spekulationer og gætterier afdækker ikke de problemmer vi måtte ønske at løse. Derfor efterspørges dokumentation for postulaterne.

Dernæst: Hvad har det med de i artikelen beskrevne problemstillinger og oplysninger at gøre?

5
5. februar 2013 kl. 18:47

Hej Viggo. Min mavefornemmelse siger mig at kemi sprøjtet ud over vores madvare har negativ indvirkning på vores helbred. Var det ikke nemmere om du fandt EKS. på at sprøjtemidler har gjort noget godt for vores sundhed, så gir jeg sku` en pølle med brød. Det bliver nok svært at bevise en direkte sammenhæng imellem et kemisk produkt, og en specifik lidelse, men bør tvivlen ikke komme os til gode ?
Alle husker vel den store begejstring da "vidundermidlet" roundup kom til for mange år siden, den begejstring er vist svær at få øje på i dag. Men hvordan synes du selv det går med det moderne menneskes sundhed / forplantningsevne / allergisk / overfølsomhed mm. ( er du landmand ?) Jeg har ikke kunnet finde links med sunde sprøjtemidler, måske kan du linke et par stykker, Du kan jo se på nogle af disse, link´s kopier og sæt ind. 1 ing.dk/.../85259-landbruget-sproejter-loes-med-ukrudtsmidler-igen 2 politiken.dk/tjek/.../broed-og-mel-er-fulde-af-giftige-straaforkortere/ 3https://politiken.dk/tjek/sundhedogmotion/forbrugerkemi/ECE945275/sproejtegifte-forsinker-boerns-hjerneudvikling/4 ing.dk/artikel/94471-ligeglade-med-smaa-tissemaend 5 ing.dk/.../129151-dagligvareprodukter-mistaenkes-for-at-oege-kraeft...

mvh. Thøger

4
5. februar 2013 kl. 12:16

Hej Thøger. Vil du ikke nok være venlig at dokumentere :
" At se hvilke mystiske og smertefulde sygdomme vi alle skal ha når disse stoffer når ned til vores grundvand, ligesom Roundup jo gjorde" "undersøgelser der vise at eks.stråforkorterne er årsag til smågrise dør spontant." "Køb økologisk eller lav dit egen urtehave, er vel snart den eneste måde at vide sig nogenlunde sikker på at få noget mad man ikke på et tidspunkt får en mystisk diagnose af" Hvad med f.eks. de kræftfremkaldende stoffer der er i Champignon, eller toksiner i noget økologisk korn?

3
5. februar 2013 kl. 11:38

Hvad med de rester, der uundgåeligt vil være i de fødevare der sprøjtes med disse midler, der er undersøgelser der vise at eks.stråforkorterne er årsag til smågrise dør spontant. Kender vi overhovedet effekten af alt det lort vi poster ud over vores madvare, det ser ikke sådan ud, det er jo utroligt hvad der godkendes i EU grundet dygtige lobbyister og diverse org, fra industrien. Køb økologisk eller lav dit egen urtehave, er vel snart den eneste måde at vide sig nogenlunde sikker på at få noget mad man ikke på et tidspunkt får en mystisk diagnose af, sørgeligt at det såkaldte højtudviklede moderne samfund ikke kan præstere noget mere ambitiøst end dette.

2
4. februar 2013 kl. 23:13

Der er link til EFSA's vurderinger i tråden til linket "læs også". Brugen i Danmark har været meget begrænset, endog på niveauer der ikke anses at have udgjort nogen risici for bierne. Det erkender miljøstyrelsen, på linie med EU’s sundhed- og forbrugerpolitikskomissær.

1
4. februar 2013 kl. 22:56

At se hvilke mystiske og smertefulde sygdomme vi alle skal ha når disse stoffer når ned til vores grundvand, ligesom Roundup jo gjorde, der bliver travlt på sygehusene, så er der en masse gode arbejdspladser her, det er da godt for beskæftigelsen. mennesket er da fantastisk.