Et hold eksterne konsulenter fra Deloitte er nu ved at gennemgå hvert et hjørne af den 12,7 milliarder kroner dyre elektrificering af 1.300 km dansk jernbane.
Det skyldes, at Transportministeriet af frygt for nye problemer for den hårdt prøvede jernbane og dens passagerer har bestilt en ny kulegravning af projektet.
Baggrunden er ikke i sig selv, at Danmark benytter en helt ny teknik til køreledningsanlæggene, som tillader op til 110 meter mellem masterne mod normalt 60 meter.
Læs også: Passagerer er igen forsøgskaniner: Danmark går enegang med nye køreledninger
Derimod har der været flere problemer, end offentligheden umiddelbart har hørt om, i forbindelse med den første af i alt ti strækninger, Esbjerg-Lunderskov. Den blev færdig i august sidste år, men har været lukket for eltog siden 11. maj, efter at køreledninger faldt ned både på den strækning og på den nye jernbane mellem København og Ringsted, hvor der endnu ikke kører tog.
Læs også: Her er de særlige, danske køreledninger
De to første strækninger har overskredet budgettet
Ingeniøren har fået tilsendt det notat fra Transportministeriet, som ligger til grund for kulegravningen. Det er dateret 20. februar og oplister, at arbejdet på Esbjerg-Lunderskov blev forsinket.
»Problemerne på strækningen skyldes ifølge Banedanmark blandt andet, at der ikke var færdiggjort et design forud for igangsættelse af anlægsarbejderne,« skriver ministeriet.
Mangellisten var i februar endnu ikke færdig, selv om der havde kørt eltog under køreledningerne i et halvt år.
Læs også: Danmarks nye køreledninger er kun testet på fire kilometer i Ungarn
Dertil kommer, at strækningen ifølge notatet blev dyrere. Det nævner ikke hvor meget, men skriver, at den første strækning »trak på dens centrale anlægsreserve til at dække fordyrelser af både de forberedende arbejder samt elektrificeringsarbejderne.«
Erfaringerne fra Esbjerg-Lunderskov har desuden fået Banedanmark til at opskrive budgettet for den næste strækning, Ringstedbanen, med 60 millioner kroner.
Banedanmark har ifølge Transportministeriet kun leveret årsagerne til problemerne i overskriftsform. De lyder, at »det har været vanskeligt at få det forventede udrulningsflow«. Det skyldes igen til dels forhold hos Siemens og entreprenøren Aarsleff, som samarbejder om elektrificeringen. Notatet nævner »sammenhængen mellem design og udførelse, nedbrud af materiel, samarbejdsform og organisering (konsortium med opdelt ansvar) med mere«.
Læs også: Banedanmark afviser at have gjort Danmark til forsøgsland
Ministeriet henviser desuden til, at det på grund af de op til syv år lange forsinkelser i programmet med at udrulle nye, digitale togsignaler langs skinner og i togene har gjort det nødvendigt at ændre rækkefølgen for elektrificeringen. Det er en forudsætning for, at der kan komme eltog ud at køre på skinnerne, når DSB modtager dem.
Endnu er de nøjagtige planer ikke offentliggjort, men Banedanmark forhandler med Siemens og Aarsleff om ændringer i kontrakten, fremgår det af notatet.
Signalprogrammet har allerede været igennem en uvildig kulegravning, som også blev foretaget af Deloitte, inden politikerne nikkede ja til at forsinke projektet syv år og fordyre det tre milliarder kroner. 2001 Elektrificeringen af den danske jernbane stopper som følge af beslutningen om at satse på dieseltog, som fører til købet af IC4. 2009 Politisk aftale om strategisk analyse af at genoptage elektrificeringen. 2012 Politisk aftale om at elektrificere Esbjerg-Lunderskov med forventet åbning i 2015. 2013 Finanslovsaftale om at elektrificere København-Ringsted samt Ringsted-Femern og Køge Nord-Næstved. Det oprindelige udbudsmateriale for Esbjerg-Lunderskov blev droppet til fordel for et samlet udbud af alle strækninger. 2015 Siemens og Aarsleff vinder kontrakten på elektrificeringen. Broarbejder bliver tildelt ved lokale udbud. 2017 Strækningen mellem Esbjerg og Lunderskov indvies 6. august. 23. april 2018 En køreledning falder ned ved Vejen. Banedanmark reparerer skaden og genoptager driften. 9. maj 2018 Banedanmark finder en fejl på tovhjulene på den uåbnede bane København-Ringsted. Samme fejl findes på Esbjerg-Lunderskov, og trafikken indstilles. 11. maj 2018 Trafikken genoptages mellem Esbjerg og Lunderskov, men kun med dieseltog. Banedanmark oplyser, at 320 tovhjul på 160 master skal skiftes alene på denne strækning. Kørsel med eltog forventes genoptaget efter sommerferien.To årtiers elektrificering af den danske jernbane
Nu forsøger ministeriet at holde snor i de nye signaler ved at kræve jævnlige orienteringer fra Banedanmark. Samtidig vil Transportministeriet have mere hånd i hanke med elektrificeringen.
Læs også: Nye køreledninger falder ned: Banedanmark stopper eltog til Esbjerg
»Der fremsættes anbefalinger til tiltag for at forbedre afrapporteringen til Transportministeriet. Forslag til ny afrapportering skal afstemmes med den rapportering, der i øjeblikket udvikles for Banedanmarks Signalprogram,« skriver ministeriet.
Holder budgettet?
Derudover omfatter undersøgelsen følgende fire punkter:
»En vurdering af om Elektrificeringsprogrammets aktuelle udrulningsplaner for de enkelte strækninger er realistiske og velunderbyggede.
En kortlægning af Banedanmarks seneste prognoser/budgetoverslag for de enkelte strækninger, herunder en vurdering af om budgetterne for de enkelte strækninger er realistiske og veldokumenterede.
En vurdering af de væsentligste risici for forsinkelser i programmets tidsplan og økonomi samt mulighederne for at mitigere disse risici.
En kortlægning af Banedanmarks styring af kontrakten med EPAS (Siemens og Aarsleff, red.) og om Banedanmark fører et tilstrækkeligt tilsyn med EPAS.«
Læs også: Leder: Vi vil hellere bede om et sporskifte end endnu en hæderspris
Transportministeriet forventer, at konsulentrapporten er færdig til oktober. Kontrakten om rapporten lyder på tre millioner kroner.
Kommissoriet for kulegravning af elektrificeringsprogrammet by Ingenioeren on Scribd
