Det er ikke længere de landmænd, der opdrætter svin, og deres medarbejdere, som bliver smittet med den særlige husdyr-variant af de resistente MRSA-bakterier. Også minkfarmerne og deres medarbejdere bliver nu ramt af svine-MRSA, som har den officielle betegnelse CC398.
Det viser et svar fra fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) til Enhedslistens fødevareordfører, Maria Gjerding. Hun ville vide, hvor mange personer der er smittet med svine-MRSA i 2014, 2015 og 2016, og hvor myndighederne sandsynligvis kan henføre bakterien til mink.
Læs også: Forskere: Kan frisk luft og støvmasker bremse MRSA?
Methicillin Resistente Staphylococcus Aureus er en gruppe af stafylokokbakterier, som er resistente over for flere typer af antibiotika, herunder methicillin. Betegnelsen svine-MRSA henviser til en bestemt variant, CC398, som trives i svinestaldene og altså i begrænset omfang også i minkavl. MRSA CC398 er ingen trussel for raske mennesker, men kan være dødelig for patienter, der i forvejen er svækkede. Derfor bliver patienter, som er inficeret, ofte lagt i isolation på hospitalerne. Med en antibiotika-kur kan raske mennesker relativt enkelt komme af med svine-MRSA, men medarbejdere i svinestaldene bliver smittet igen, så snart de vender tilbage til arbejdet.Svine-MRSA
Esben Lunde Larsen har hentet sin opgørelse fra Statens Serum Institut, som igen bygger sit svar på, at lægerne skal anmelde den sandsynlige årsag til smitten med de antibiotikaresistente bakterier.
15 nye tilfælde om året
Ifølge opgørelsen var der i 2014 14 nye tilfælde af svine-MRSA hos mennesker, hvor smitten sandsynligvis stammer fra mink, mens det i 2015 var 15. I 2016 blev der også konstateret 15 tilfælde, men her kan opgørelsen endnu nå at ændre sig.
Det er værd at bemærke, at der er tale om helt nye tilfælde. Statistikken er nemlig udarbejdet, så en person kun tæller, første gang vedkommende bliver smittet med MRSA. En landbrugsmedarbejder, som f.eks. bliver smittet og kurereret i 2013, tæller altså ikke med i statistikken i senere år, selv om vedkommende bliver smittet én gang til.
En undersøgelse fandt sidste år MRSA på hver femte minkfarm.
Læs også: Hver femte minkfarm er nu inficeret med svine-MRSA
Organisationen Danske Minkavlere afviste dengang, at MRSA er et stort problem i den danske pelsdyravl.
Over 1.200 nye tilfælde af svine-MRSA sidste år
Til sammenligning har en næsten ny kortlægning vist, at der nu er MRSA i 88 procent af besætninger med konventionelle slagtesvin herhjemme.
Læs også: Nu har 88 procent af danske svin MRSA
I alt blev 1247 danskere ifølge den seneste opførelse fra Statens Serum Institut smittet med svine-MRSA sidste år.
Læs også: Antallet af patienter med svine-MRSA steg i 2016
Danmark har ca. 1.400 farme, der opdrætter 17 millioner mink årligt. Til sammenligning bliver producerer landbruget over 30 millioner svin årligt.
