Fra årsskiftet vil det ikke længere være tilladt at sælge sprøjtemidler, der indeholder hjælpestoffet tallowamin. Et år senere bliver det også forbudt at bringe stoffet ud på markerne.
Tallowamin er det mest udskældte af de stoffer, der hjælper verdens mest solgte pesticid, glyphosat, med at trænge ind i og dermed dræbe ukrudtet.
EU-Kommissionen besluttede for en måned siden at forlænge godkendelsen af selve glyphosat med halvandet år frem til udgangen af 2017. Glyphosat er den aktive ingrediens i bl.a. Roundup.
Læs også: Trods politisk tvivl: Kommissionen har forlænget glyphosat-licensen
Godkendelsen faldt efter en lang debat, først og fremmest affødt af en strid med verdenssundhedsorganisationen WHO. Mens EU's eget agentur for fødevaresikkerhed, Efsa, betragter glyphosat som sikkert for miljø og mennesker, mener WHO's kræftagentur, IARC, at det sandsynligvis er kræftfremkaldende.
Læs også: Her er baggrunden for glyphosat-striden mellem EFSA og WHO
En del af diskussionen er gået på, om det er glyphosat i sig selv eller hjælpestofferne i de færdige sprøjtemidler, som er skyldige i eventuelle skadevirkninger. EU og Efsa lader det som udgangspunkt være op til medlemslandene at undersøge hjælpestofferne hver for sig, hvilket også har affødt kritik.
Læs også: Efsa-direktør: Lad os kigge på hjælpestofferne i Roundup
Når det gælder tallowamin, som længe har været i skudlinjen for sine skadevirkninger, bryder kommissionen nu med det princip. Kommissionen forbyder stoffet fuldstændigt i alle medlemslande.
Ifølge Miljøstyrelsen kommer forbuddet 'efter pres fra en række medlemslande, herunder Danmark'. Det skyldes, at Efsa har vurderet tallowamin som skadeligt for sundheden.
Læs også: Hemmelige glyphosat-rapporter må kun læses i ’fysisk læserum’
Danmark bebudede allerede et forbud mod tallowamin, før EU var klar med sin beslutning. Miljøstyrelsen oplister 30 produkter, som er på markedet i dag, og som ikke længere kan sælges fra årsskiftet - herunder fire udgaver af Roundup. Styrelsen fastslår dog også, at salget af netop disse glyphosat-holdige sprøjtemidler er lavt.
Danmark står fast på at tillade Roundup kort før høst
EU lægger også op til, at medlemslandene kan forbyde eller begrænse brugen af glyphosat til nedvisning. Det indebærer at sprøjte glyphosat på markerne et par uger før høst. Det slår afgrøderne ihjel, men sikrer samtidig en ensartet modning.
Læs også: Landmænd sprøjter med Roundup kort før høst for at modne korn
Regeringen og Miljøstyrelsen mener imidlertid, at nedvisning, som den bruges på markerne herhjemme, er i overensstemmelse med 'god landbrugsmæssig praksis' og vil derfor ikke skærpe kravene på det punkt.
Læs også: Regeringen siger god for at sprøjte Roundup på danske marker lige før høst
